Új alapokra helyezik a banki átutalásokat!

Az elektronikus fizetést idén teljesen át fogja alakítani egy országos projekt az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR). Röviden az AFR lényege az, hogy minden egyes 10 millió forint alatti banki átutalás a nap 24 órájában és a hét minden egyes napján azonnal, de legfeljebb 5 másodpercen belül teljesülni fog. A központi rendszert az állami kézben lévő Giro Zrt. üzemelteti és minden egyes hazai pénzintézet csatlakozik az új szisztémához. Az AFR-t idén január óta tesztelik és a tervek szerint az országos projekt július elsejétől indul.

Azonnali Fizetési Rendszer

Jönnek a másodlagos azonosítók

Fontos, hogy a rendszer nem csak az átutalásokat fogja felpörgetni, de konkurenciát ad, a nagy kártyakibocsátóknak, így a MasterCard-nak vagy a Visa-nak is. Ezentúl akár pusztán a telefonunk segítségével is tudunk majd gyors utalásokat intézni, ugyanis megjelenik egy új lehetőség: a fizetési kérelem. Nézzük egy példán keresztül, hogy miként néz ez ki ez a gyakorlatban. Mondjuk, a futár kihoz nekünk egy csomagot, amit ki kell fizetni. Nem szükséges a pénztárcánkban kotorászni, meg a visszajáróval bajlódni. A kézbesítő csak online küld egy fizetési kérelmet hozzánk, mi pedig a bankunk mobil alkalmazásának vagy az internetbankunknak hála egyetlen gombnyomással meg is tudjuk adni a kért összeget.

A másik komoly újítás a másodlagos számlaazonosító lesz. Ezt a bankunknál kérhetjünk majd. A Giro Zrt. tájékoztatása szerint a regisztrálható azonosítók köre három kategóriára terjed ki: 

-Bármely országhoz tartozó (országkódot tartalmazó) mobiltelefonszám

-Bármely országhoz tartozó (országkódot tartalmazó) adóazonosító jel vagy adószám

-Elektronikus levelezési cím 

Ha ezek egyikét megadjuk, akkor innentől, ha valaki pénzt akar nekünk utalni már nincs szükség arra, hogy tudja a teljes számlaszámunkat. Elég lesz az is, ha tisztában van a másodlagos azonosítónkkal. A Giro Zrt-nél a honlapjuk tájékoztatása szerint még dolgoznak az együttműködési és szerződési feltételek kidolgozásán. Hogy pontosan miként tudjuk igénybe venni ezt a szolgáltatást az később fog kiderülni. Maga az AFR vagyis a gördülékenyebbé váló elektronikus fizetés már a bevezetés idején is óriási tömegeket fog érinteni. Beszédes, hogy napjainkban itthon az internetezők 95 százalékának már van bankkártyája, ráadásul Magyarországon már mintegy 3 millió ember szokott az interneten bankolni és online vásárolni. 

Készpénzgyilkos fejlesztés

Ha az AFR siker lesz akkor a sárga csekk- és a készpénzhasználat is visszaszorulhat. Ennek pedig már épp ideje, hisz a lakosságnál lévő készpénzmennyiség mértéke Magyarországon évek óta rekordokat döntöget. Az idei adatok szerint a forgalomban lévő fizikai fizetőeszközökértéke már a 6000 milliárd forintot is átlépte. Ami azért probléma, mert az otthon és a pénztárcákban tartott bankókat könnyebb ellopni, ráadásul a gyártásuk, a szállításuk és úgy általában a kezelésük évente százmilliárdokba kerül az országnak.

Most már csak az a kérdés, hogy júliusban valóban be lesz-e vezetve az új rendszer. Piaci információk szerint a legtöbb pénzintézet ugyan már felkészült a júliusi kezdésre, ám több nagybank viszont halasztaná a dátumot és a nyár közepén az éles kezdés helyett egy teszt üzemmód indulását tartanák szerencsésebbnek.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×