Segítő jobb a vállalkozásoknak!

A legfrissebb adatok szerint a regisztrált cégek száma Magyarországon már az 1,7 milliót is meghaladta. A társaságok jelentős része –több mint negyede– az agrár ágazatban tevékenykedik. Ingatlanügyekkel 13, kereskedelemmel, illetve tudományos és műszaki tevékenységgel pedig 11-11 százalékuk foglalkozik. A felsoroltak számítanak a legnépszerűbb szektoroknak.

KKV hitelprogram

Az üzleti életben az egyik legnagyobb problémát itthon az innováció hiánya jelenti. „A rendszerváltás idején elég volt mindent papíron vezetni. Akkor miért váltsunk most a digitális megoldásokra?” – több KKV-nál is hallani ehhez hasonló megállapításokat. Előfordul, hogy a társaság már olyan nagy és kiterjedt, hogy a top-menedzserek alig látják át a céges folyamatokat, mégse hajlandóak megkönnyíteni a saját dolgukat azzal, hogy bevezetnek egy vállalatirányítási rendszert. Sajnos a cégek jelentős része nem költ a technológiai fejlesztésekre. Sőt a felmérések szerint a harmaduk hanyagolja a földrajzi terjeszkedést is. 

KKV Hitelprogram

Szerencsére azonban az utóbbi időben egyre több a pozitív változás. A KSH adatai szerint például a több mint 10 főt foglalkoztató cégek körében az innovációval is foglalkozó cégek aránya egy év alatt 25-ről 29 százalékra nőtt. A beruházási kedv látványosan nő a vállalatok körében. Viszont a társaságok sorában egyre több olyan akad, amelyiknél hiába szeretnének fejleszteni, a tőke hiányzik a beruházásokhoz.

Ezeknek a cégeknek jó hír, hogy tavaly szeptemberben a Magyar Fejlesztési Bank elindította a KKV Technológia Hitelprogramot. Az MFB pontokon is elérhető konstrukció kifejezetten az olyan cégeknek lett kitalálva, akik korszerűsítést szeretnének végrehajtani, új eszközöket akarnak vásárolni vagy induló cégként egy kis kezdeti segítségre szorulnak, de nehezen jutnak külső forráshoz. A kölcsönből IT-eszközöket és gyártó gépeket épp úgy lehet venni, mint nagy értékű termelő eszközöket.

A program keretében elérhető pénzügyi támogatásnál 0 százalék a kamat. A keret lehívására viszont minimum 10 százalékos saját forrásra mindenképp szükség van. A futamidő 2 és 7 év között mozoghat, a felvehető kölcsön pedig minimum 1 millió és maximum 50 millió forint lehet. Bár ahogy említettük, a hitelt kezdő cégek is felvehetik, ám ők nem kérhetnek le többet 25 millió forintnál.

A hitel fedezete akár maga az újonnan megvásárolt gép vagy eszköz is lehet. Tavaly amikor ez a kezdeményezés elindult a program keretösszege 60 milliárd forint volt. Azóta viszont ez az összeg érdemben növekedett: összesen 80 milliárdra. Ami változatlan az a gyorsnak mondható elbírálás: az igénylés után általában mintegy 30 nap az átfutási idő. 

IT beruházásokra külön pénz

Azok a vállalkozások, amelyek kifejezetten a digitális fejlesztésekre keresnek forrást akár a Digitális Jólét Hitelprogramot is megcélozhatják. Ezt a kölcsönt is el lehet érni az MFB pontokon, a kamat pedig itt is 0 százalékos. A kezdeményezés keretében a várakozások szerint mintegy 300-350 hazai vállalkozás digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztési projektje jut pénzügyi támogatáshoz.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×