Régi tízezres elfogadása

A Magyar Nemzeti Bank december 31-én bevonja a forgalomból a régi 10 000 forintos bankjegyeket, ezzel az idei év végén befejeződik a forint bankjegyek korszerűsítését célzó, 2014-ben kezdődött cserefolyamat. A forgalomból bevont bankjegyek a bevonás határnapján elvesztik törvényes fizetőeszköz jellegüket, így akkortól a készpénzes vásárlások során senki nem köteles elfogadni azokat.

Régi tízezres

2014 óta létezik ez a címlet

2019. december 31-én a Magyar Nemzeti Bank bevonja a forgalomból a régi 10 000 forintos bankjegyeket. A 10 000 forintos címlet megújított változata már jól ismert a készpénzforgalom minden szereplője, így a lakosság számára is, hiszen 2014. decembere óta fizethetünk a címlettel - olvasható az mnb.hu-n. 

Az elmúlt években az új 10 000 forintos bankjegyek dinamikusan terjedtek a készpénzforgalomban, így napjainkban a forgalomban levő 10 000 forintosok 86 százalékát már a megújítottak teszik ki. 

Meddig használható a régi tízezres?

A régi címletváltozat bevonását követően a jövő évtől, azaz 2020. január 1-től már csak a megújított 10 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók. 

Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók. A díjmentes átváltási kötelezettség azonban csak az adott, bevont bankjegy címletével megegyező törvényes fizetőeszközre való cseréjére vonatkozik, tehát például egy régi 10 000 forintos bankjegyet csak egy új 10 000 forintos bankjegyre lehet ingyenesen cserélni. Amennyiben más címletben kéri a váltást az ügyfél, úgy az már címletváltásnak minősül, így a hitelintézet vagy posta a címletváltásért egyébként alkalmazott díjat számíthatja fel. 

Nem kötelesek elfogadni 

A forgalomból bevont bankjegyek a bevonás határnapján elvesztik törvényes fizetőeszköz jellegüket, így akkortól a készpénzes vásárlások során senki nem köteles elfogadni azokat. 

Bankjegycsere program 

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét. Az új bankjegyek legfőképp a színárnyalatukban, illetve kis mértékben a képi megjelenésükben térnek el a régiektől. A bankjegyek előoldalán szereplő személyek, és a hátoldalán látható helyszínek nem változtak, csak a szövegek elhelyezése és méretezése változott a színen kívül. Ezen kívül fontos változás, hogy az új bankjegyek új biztonsági elemeket kaptak, így a korábbinál is nehezebb hamisítani a magyar fizetőeszközt. 

Néhány érdekesség a bankjegyekkel kapcsolatban: 

Mint korábban már megírtuk, a jegybank honlapja szerint az alábbi néhány biztonsági elem ellenőrzésével állapíthatjuk meg segédeszközök nélkül, hogy a valódi fizetőeszköz van-e nálunk:

- Vízjel: a bankjegyet fény felé tartva, baloldalon Szent István király portréjának tükörképével egyező, sötét-világos átmenetekből álló vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, függőleges 10 000 értékjelzés.

- Biztonsági szál: a bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található. Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő MNB felirat és a 10 000 értékjelzés olvasható (mindkét oldalról ellenőrizhető).

- Színváltó nyomat: a bankjegy előoldalának közepén található motívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.

- Rejtett kép: a bankjegy hátoldalának bal szélén található rozettában, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.

- Metszetmély nyomtatás: a bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, a vízjelmező fölötti tagolt formájú, lila színű motívum, valamint a hátoldali kép.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×