Nyaralás alatt ne feledjük: pénzt felvenni csak okosan!

Dátum:

Bár a nyaralás legtöbbször a gondtalan pihenés időszaka, néhány rossz döntéssel ekkor is sokat bukhatunk. Mai cikkünkben megmutatjuk, hogy mennyit számít, ha nem jókor, jó helyen vesszük fel a helyi valutát – vagy egyszerűen csak rossz gombot nyomunk meg a kártyás fizetéskor.

Pénzfelvétel

Sokan alapos előkészületek után, sokan viszont kapkodva, szinte „Last Minute”-módon mennek el nyaralni. Bár azt gondolhatnánk, hogy aki alaposan felkészül, azt nem érheti nagy pénzügyi meglepetés, ám a valóságban másképpen fest a helyzet.

Régen az emberek inkább százezreket átváltva, majd a zsebükbe gyűrve indultak neki a világnak. Napjainkban már nyilván a bankkártyák, a hitelkártyák viszik a prímet – aki azonban egy átlagos magyar nagyváros kártyaelfogadási kényelméhez szokott, meg fog lepődni azon, hogy milyen sok helyen nem fogadják még el a bankkártyás fizetést. Bármikor előfordulhat, hogy előre, vagy az úti célunkon kell váltanunk, esetleg külföldön kell pénzt felvennünk a kártyánkról – ez azonban nem olcsó mulatság! 

Fontos szabályok

A pénzfelvétel terén két aranyszabály van: az egyik, hogy keressük meg a készpénz felvételére a lehető legolcsóbb bankautomatát, a másik pedig, hogy ha már külföldi ATM-ből kell pénzt kivennünk, akkor ezt egy nyaralás alatt egyszer, legfeljebb kétszer tegyük meg.

A magas fix díjak miatt soha ne több, de kisebb összeget emeljünk le a számlánkról! 

Számoljunk!

Az első szabályra visszatérve: elindulás előtt érdeklődjünk a bankunknál, hogy az adott bank rendelkezik-e partnerintézménnyel az úti célunkon? Ilyen esetekben lényegesen kedvezményesebb lehet a pénzfelvétel, olcsó azonban így sem lesz, azaz az előbbi szabályt ugyanúgy muszáj lesz betartanunk. Miért? Mert ha például csak fix 1500 forintos is a pénzfelvétel díja, akkor 30 ezer forintnyi euróra vetítve is eurónként több mint 15 forintos pluszköltséget jelent, de ötször ennyi pénzt felvéve már csak 3 forintos pluszköltséget kapunk eurónként. 

Kerüljük a független ATM-eket!

Valójában az olyan ATM-ekkel kell igen óvatosnak lennünk, amelyek független szervezethez, vagy kisebb, ismeretlen bankokhoz tartoznak – ezek lehetnek ugyanis a legdrágábbak. Ugyanígy persze egy neves bank is alkalmazhat csillagászati tételeket, így egy gyors online kereséssel bizonyosodjunk meg arról, hogy milyen díjakat is alkalmaznak a külföldi kártyák pénzfelvételekor. 

Hitelkártyáról ne vegyünk fel készpénzt, főleg külföldön!

Ennél is sokkal nagyobb „lehúzásnak” lehetünk áldozatai, ha olyan bankkártyáról veszünk fel készpénzt, amelyhez nem tartozik lakossági folyószámla – ilyen például egy különálló hitelkártya. Ezek valójában meglehetősen ritkák nálunk, korábban például a mára kivonult Citibank bocsátott ki sok ilyet, melyeket az Erste „örökölt meg”, de jellemzőjük, hogy még itthon is 2-3 ezer forintos egyszeri díjjal büntetik a készpénz felvételét! Külföldön ez az összeg alapesetben is 5-10 ezer forintra rúghat – ennél még az is jobb megoldás, ha még itthon átváltunk egy nagyobb összeget, és minden elővigyázatossági szabályt betartva magunknál hordjuk. 

Ne feledjük azt a sokszor emlegetett, de fontos szabályt sem, hogy ha kártyával fizetünk, és a terminál forintban is felajánlja az összeget, mindig a helyi valutát – eurót, dollárt, kunát, stb. – válasszuk, mert úgy többnyire lényegesen jobb árfolyamot kapunk!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×