Mit várhatunk a Facebook új kriptovalutájától?

Dátum:

Alaposan felforgathatja a kriptovaluták helyzetét, sőt, a világ fél bankrendszerét az, hogy a Facebook önálló kriptopénzt állít üzembe rövidesen. De merre vezet mindez?

Facebook kriptopénz - Libra

Úgy tűnik, a kriptovaluták kora egyre inkább „beérik” – bár a 2017 végi 20 ezer dolláros bitcoin árfolyam jó ideig nem ismétlődött meg, sőt, egészen háromezer dollárig esett az árfolyam. Mi más mutatná meg jobban a kriptopénzek megítélését, mint a legismertebb digitális valuta, a bitcoin árfolyama. Ezzel ugyanis milliók kereskednek, a pénz, az értékmérők valódi értéke pedig mindig a bizalmon alapul, pontosabban a milliók, százmilliók által táplált bizalmon vagy bizalmatlanságon. Talán furcsa a hasonlat, ám képzeljük el: ha idejönne egy feltételezett földönkívüli, számára a papírpénzeink valóban csak egy darab papírt jelentenének, az aranyaink pedig csak egy sárgásan csillogó, puha fémet. Ehhez némiképp hasonlóan: a bitcoin is csak egy értékmérő: éppen annyit ér, mint amennyi értéket tulajdonít neki a piac. 

Ennél persze összetettebb a kérdés, ugyanakkor nyáron történt egy friss fejlemény a virtuális valuták piacán, amely sok mindent megváltoztathat. Persze a jövőt senki sem ismeri, de azért az elgondolkodtató, hogy a világ egyik legfontosabb digitális nagyvállalata, a Facebook is beszállt ebbe a kripto-őrületbe. A Facebook pedig egy földi halandó számára szinte elképzelhetetlen méretű, összetettségű és erejű konglomerátum.

Arról van szó, hogy lényegében minden (pontosabban a legtöbb) digitálisan képzett, neten lógó ember rendszeresen használja. Mert hát a Facebook lassan olyan az online világban, akár a fizikai világban a szék, a kerék, vagy a só: mindennapi alapszükséglet. Ha pedig az internetezők 95-98 százaléka használja rendszeresen a Facebookot, akkor miért ne használhatnák azt az egymás közötti fizetésre – például a Facebook saját piacterén, a Marketplace-en. 

Gyilkolja a bankok üzletét?

Persze a Facebook kriptopénze, a Libra első körben inkább csak a Facebookon történő vásárlásokra lesz használható. Ugyanakkor nemcsak Libra mögött rejlő hatalmas piaci erő a lényeg, de van egy nagy különbség is a bitcoin típusú és a Libra típusú digitális pénzek között: a Libra egy úgymond „stable coin”, ami nem változó, hanem teljesen fix árfolyamú. Gyakorlatilag egy dollárért egy Librát kapunk és egy Libráért mindig egy dollárt – persze az értékét jelen esetben nem az Amerikai Egyesült Államok kincstára, csupán a Facebook garantálja. De itt a cél nem is az, hogy Mark Zuckerberg „felszabadítsa az emberiséget a bankok igája alól”, csupán arról van szó, hogy a Facebook a bankok és a milliónyi, fizetési üzletben érdekelt fintech startup számára szeretne (és fog is) hatalmas konkurenciát állítani.

A Facebook Messenger applikációja az elmúlt években szinte „megölte” az SMS-t és majdnem minden más chatszolgáltatót. Ugyanígy, ha Facebookon pár gombnyomással szuper-biztonságos, mindig azonos árfolyamon dollárra, euróra vagy akár forintra átváltható kriptopénzt tudunk majd küldözgetni, akkor még az olyan, gyorsan nagyra nőtt pénzügyi óriások is alapos bajba kerülhetnek, mint a PayPal.

Generációs kérdések

Hogy mi lesz a folyamat vége? Egyelőre ezt senki sem látja. Annyi biztos, hogy a paletta színesedik, és az is nagyon érdekes, hogy amikor a nyár közepén a média nyilvánossága elé kerültek a Facebook Librával kapcsolatos tervei, azon nyomban úgy elindult felfelé a bitcoin és számos más kriptovaluta árfolyama, mintha valamilyen rakétát gyújtottak volna be. Igaz, azt nem tudni, hogy merre megy majd az árfolyam, vagy a Facebook friss kísérlete hogyan sikerül majd.

A sokadik bitcoin áremelkedés mögött esetleg az lehet, hogy a befektetők kollektív bölcsessége azt sejti, hogy ha az emberek tömegesen kezdik el biztonságos értékmérőnek felismerni a kriptopénzeket, akkor azoknak az árfolyama még hosszú ideig emelkedhet felfelé. Hogy ténylegesen így lesz-e, azt persze egyáltalán nem lehet tudni, hiszen egy csak bitek és bájtok formájában létező adatsorral szemben még számos most élő generáció teljesen bizalmatlan – talán nem is alaptalanul. De mi lesz mondjuk, ha az új generációk felnőnek, és esetleg tömegesen kezdik elfogadni, hogy a digitális, hamisíthatatlan kódsorok is bírhatnak értékkel, hasonlóan egy színes papírdarabhoz? 

Mit kell tudni a Libráról?

A Facebook mintegy 2,4 milliárd felhasználója segítségével az online kereskedelem és a fizetési rendszerek minél nagyobb szeletét hasíthatja ki. A hálózat látszólagos önállóságát az garantálja, hogy üzemeltetése egy 28 tagból álló Libra Association nevű szervezeté lesz, mely mellé olyan márkák sorakoztak fel, mint a Visa, a PayPal, az eBay vagy a Vodafone.

Lényeges különbség az is, hogy a Libra blokklánc valutája nem lesz kapható kriptotőzsdéken, hanem egy Calibra nevű digitális tárcán lesz tárolható, melyet beintegrálnak a Facebook alkalmazásaiba, pofonegyszerű használat mellett. Nemcsak a fizetés lesz könnyű vele, hanem a valutaváltás is: árfolyamát egy devizakosárhoz kötik, amelyben többek közt a dollár, az euró, a svájci frank és a jen lesz.

Fontos érdekesség, hogy egyetlen ilyen e-tárca sem köthető majd valós személyhez: sem a Facebook, sem a Libra Association nem tudja a felhasználót összekötni a valódi ügyféllel. Rövidtávon csak az szabhat korlátot a Libra terjedésének, hogy sok állam van, ahol szigorúan tiltják, illetve büntetik a nem engedélyezett kriptopénzek használatát, ilyen például Oroszország is.

Az Egyesült Államok kongresszusában több képviselő, szenátor, valamint a bankbizottság is felemelte a szavát a projekt ellen, arról nem is szólva, hogy amennyiben széles körben használható lesz a Libra, az jelentős forgalmat vonhat el a pénzügyi szereplőktől. A következő hónapokban kiderülnek majd a részletek, ám addig is érdemes nagyon odafigyelni arra, mit lép ezen a téren a Facebook.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×