Ha akarjuk, szeptembertől belelátnak a pénzügyeinkbe

Ha a minden a tervek szerint alakul, az Európai Unió utasításának megfelelően szeptember 14-től a számlavezető bankok kötelesek lesznek az új típusú szolgáltatók számára hozzáférést biztosítani a náluk vezetett, online elérhető bankszámlákhoz, hogy azok a fogyasztók számára többféle pénzügyi szolgáltatást nyújthassanak. A PSD2 rendelet értelmében a pénzforgalmi és információs célú adatokat a bankok csak az ügyfelek kifejezett engedélye birtokában adhatják majd ki, a bankok pedig egyelőre tesztkörnyezetet biztosítanak a feltörekvő fintech cégeknek. Kétrészes sorozatunk első részében ma a PSD2 rendelet részleteit vesszük górcső alá!Étbe lép a PSD2

Még idén, szeptember 14-én élesedik az az új uniós pénzforgalmi irányelv, amelynek következtében új pénzügyi szolgáltatók, jellemzően fintech cégek jelenhetnek meg a hazai piacon is. A Magyar Nemzeti Bank illetékesei is többször hangsúlyozták, hogy a PSD2-nek nevezett direktívára azért van szükség, hogy fokozza a versenyt a bankok között. Az új szereplők között lesznek a számlainformációt összesítő szolgáltatók is.

 „Ez az új rendszer segítséget adhat kiadásaink kontrollálásánál, illetve rámutathat arra, hogy jellemzően hol, mennyit költünk, és mindezt vizuális formában. Abban is tanácsot ad, hogyan tudjuk esetleg a költségeinket csökkenteni, és azt a megtakarítást mibe tudjuk fektetni” – közölte a napokban a hirado.hu-nak Lemák Gábor, a Fintech Group vezetője. Hozzáértők szerint így nemcsak a magánemberek, hanem a vállalkozások is előnyhöz jutnak.

De mi is ez a reyment Services Directive), a Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított EU-irányelvet az Európai Unió azért alkotta meg, mert nem megfelelő mértékben fejlődött a pénzügyi szektor, illetve lassan integrálták a digitális technológiákat. A fintechzone.hu szerint az EU versenyt is akart, amelynek következtében csökkennek a banki díjak, vagyis megnyitották a kaput azon cégek/szektorok előtt, amelyeknek a digitális világ már természetes.

A verseny miatt a bankok és a fintechek abban lesznek érdekeltek, hogy minél ügyfélbarátabb és főként olcsóbb termékeket, valamint alkalmazásokat találjanak ki. Azt ígérik a hozzáértők, hogy a PSD2 szabályozás a kispénzűeknek kedvez, hiszen így jobban tudnak majd takarékoskodni, vagy megtanulni gazdálkodni a pénzzel, hiszen a külsős szolgáltatók kedvezőbb, költséghatékonyabb számlacsomagokat tudnak majd ajánlani.

Ha egy okos integrátoroldal látja, hogy az ügyfél milyen vásárlási szokásokkal bír, erre praktikus hitelkártyát, vagy testre szabott személyi kölcsönt kínálhat. De például ha egy fintech cég értelmetlen pénzügyi lépéseket fedez fel az ügyfélnél, abban az esetben személyes pénzügyi tervező applikációt (personal finance manager szolgáltatást) javasolhat.

Egy okos számlarendező programmal pedig az ügyfél segítséget kaphat a közüzemi számlák gyorsabb fizetése érdekében.

 

A szabályozás célja tehát az, hogy kevesebbet kelljen fizetni a pénzügyi szolgáltatásokért, illetve minél több ember élvezni tudja a digitális technológiák előnyeit, ezzel együtt pedig csökkenjen a készpénz egyébként igen költséges használata.

A PSD2 lehetővé teszi, hogy könyvelő, pénzügyi nyilvántartó szoftverek valós időben, automatikusan értesüljenek a bejövő utalásokról, azokat automatikusan akár a kiállított számlákhoz rendelhetik, ezzel részben automatizálásra kerül a kintlévőségkezelés és a banki könyvelés. Ha érdekli, hogy a rendelet hogyan érinti az ügyfeleket, feltétlenül tartson velünk holnap is!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×