Elindulhat a kamatemelkedés

Március végén megtört a jég, nálunk is az óvatos, egy későbbi kamatemelkedés irányába mutató döntéseket hozott a jegybank. Magyarán: lassan vége lehet a legolcsóbb hitelek korának! Már egy kisebb, ötmilliós, 20 évre felvett lakáshitelnél is több mint 150 ezer pluszt jelent, ha fél százalékkal magasabb a kamat, két százalék kamattöbblet esetén pedig jóval 600 ezer forint felett nő a teljes visszafizetendő összeg, még fix kamatozásnál is. Ha még idén veszünk lakást, akkor van egy olyan megoldás, amellyel pár hónapig, sőt akár fél évre is, még bebiztosítjuk magunknak a mai, olcsóbb lakáshiteleket!

Kamatemelés

Á, ugyan, csak fél százalékkal kell több kamatot fizetni a banknál, az semmi – legyintenek a legtöbben. Kevesen gondolnak azonban bele, hogy mondjuk akár már egy ötmillió forintos lakáshitelnél milyen sokat jelent ez a kis „semmiség”. Eláruljuk: egy húsz évre felvett ötmilliós hitel esetén 150 ezer forintnál is több a teljes visszafizetendő összeg növekedése. Hm. Ez már sok pénz, de persze egy hónapra lebontva még nem sok: bő 600 forint, igaz 20 éven keresztül, minden hónapban. 

Sok kicsi hitelkamat-növekedés, sokra megy 

Viszont, ha ugyanerre a hitelre már a mainál két százalékkal több kamatot kell fizetni, akkor ez közel 630 ezer forintos pluszt jelent a 20 év alatt, ami már 2600 forinttal több havonta. Ha pedig tízmilliós ugyanez a hitel, akkor ugye a teljes futamidő alatt a visszafizetendő összeg közel 1,3 millióval nő, a havi törlesztő pedig több mint ötezer forinttal. Pedig a példaszámításban mindössze hat százalékos kamat szerepel a ma jellemző négy százalék helyett.

Ugyanakkor 2010-2013 közt például mindenki nagyon szeretett volna – ma már kifejezetten magasnak számító – 6 százalékos kamatot a hitelére. De könnyen lehet, hogy pár év múlva újra hat százalékos, vagy még magasabb lesz a hitelkamat. 

Aki venni akar, az most tényleg siessen! 

No, de nézzük a rövid távú helyzetet: most még alacsonyak a kamatok, ám a Magyar Nemzeti Bank nemrég, március végén minimális, a kamatemelkedés irányába ható lépéseket tett. A szakértők nem lettek pesszimisták, de ma már jóval óvatosabbak, mint fél, vagy egy éve voltak. Ám mivel a magyar gazdaság jól teljesít, így az ingatlanárak sem lesznek alacsonyabbak, sőt, további, igaz feltehetően lassuló ütemű, árnövekedésre kell felkészülni.

Aki tehát a következő fél-egy évben határozott lépéseket szeretne tenni a lakásvásárlás irányába, annak mindenképpen érdemes mielőbb a döntés mezejére lépni. Miért? Mert későbbi vásárlással egyfelől kissé még drágább lakásokkal találkozik majd, másfelől pedig a hitelek is óhatatlanul drágulni fognak a következő években. (Az előbbi alól csak akkor lehet kivétel, ha nagyon hirtelen, nagyon drámai válság tör ki.) 

Mit tegyen aki a lakáshitelén spórolni szeretne? 

Mit tegyen tehát, aki most költözni szeretne, de ki szeretné védeni a bevezetőben vázolt hitelköltség növekedést?

Egyszerű: fixálja be előre a hitelkamatokat a mai, igen alacsony szinten. Hogyan? Úgy, hogy van egy ingyenes dolog erre: az előzetes hitelbírálat. Ez használt lakás vételénél is jól jön, hiszen szinte „készpénzes” vevőnek számítunk, ám új lakás vásárlásánál még fontosabb.

Miért? Mert az új lakás vásárlásnál jellemzően az átadás előtt csak előszerződést kötnek a kivitelezők, amivel nem lehet végleges hitelbírálatot kérni, így a legtöbb ember nem biztosítja be magát a mostani alacsony kamatokra. E helyett egyszerűen felveszi a hitelt a végleges adásvételi aláírásakor, a majdani (feltehetően magasabb), akkor érvényes kamatokon. (Ez persze kiváló stratégia csökkenő kamatok esetén, de potenciálisan emelkedő kamatkörnyezetben már nem nyerő.) 

Kérjünk banki „ígérvényt”! 

Tehát, aki új otthont venne, az akár fél évvel a végleges, esetleg még az úgynevezett függőben tartásos, adásvételi szerződés előtt biztosíthatja az alacsonyabb kamatokat! Hogyan? Banki előminősítéssel, illetve elő-bírálattal. Szakértők szerint négy olyan bank is akad, amely olyan előzetes „ígérvényt” ad, amivel a mai hitelkamatokat akár fél évig is „megőrizhetjük”, ennyi időnk lesz ugyanis kiválasztani az új otthonunkat. Akad olyan pénzintézet, amely ezt használt lakásokra is lehetővé teszi.

Ha esetleg nem sikerül otthont találni? Legfeljebb az ügyintézést „tettük bele” előre az ügybe, érdemi pénzbe nem kerül egy ilyen elő-bírálat. De, ha sikerül vásárolnunk, akkor viszont könnyen megnyerhetjük a fenti, akár egy millió forintnál is magasabb összeget az új hitelünkön. Persze ilyen ügyletnél már jól jöhet egy profi hitelközvetítő felkérése is.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×