Bankoljon digitálisan! De hogyan?

A digitális korban természetesen a bankok is digitalizálódnak. Sőt, olyan digitális megoldások is előretörnek, amelyek mögött gyakorlatilag „független és új”, teljesen digitális bankok vannak. Mai cikkünkben bemutatunk néhányat, amellyel a külföldre utalás és a külföldi vásárlás nemcsak könnyebb, de sokkal olcsóbb is.

Az ember szokásai, megszokásai igen lassan változnak, különösen, ha középkorú, vagy idősebb. Hatványozottan igaz ez a pénzzel kapcsolatos szokásainkra, mondjuk a bankolásra. Az emberek többsége például nagyon kevés alkalommal vált számlavezető bankot – különösen, ha elégedett a szolgáltatásokkal. A XXI. század második évtizedének végén azonban egyre nagyobb jelentősége lesz a digitalizációnak, illetve a nemzetközivé válásának – a pénzügyekben is.

Az is világos, hogy aki az okostelefonok világában idegen, az nem, vagy nagyon nehezen fogja letölteni a saját, akár évtizedek óta jól ismert bankjának a telefonos applikációját. Azok a százezerek azonban, akik kipróbáltak egy-egy jól sikerült banki applikációt, jól tudják: soha nem látott kényelemről beszélünk. Olyanról, amellyel akár évi egyre, vagy még kevesebbre is szoríthatjuk a bankfiókokban tett, nem épp szívderítő sorban állással megfűszerezett látogatásainkat. Különösen, hogy immár jogszabály is lehetővé teszi akár a Skype-os, vagy más, videotelefonon történő azonosítást is!

 

Aki külföldön jár, vagy onnan rendel

Aki tehát otthonosan mozog a weben és gyakorlott okostelefon-használó, valamint sokat utazik, vagy kellően sokszor vásárol külföldi webáruházakban, aukciós oldalakon, és a PayPal vagy a Barion használata sem új előtte, annak érdemes egy-egy pillantást vetnie az olyan forradalmi szolgáltatásokra, mint a Transferwise vagy a Revolut. Az előbbi a külföldi átutalásokat teszi a mai horribilis rátákkal szemben szinte filléressé, a másik pedig hasonlót tesz, de egy fokkal jobban megfelel azoknak, akik komplett digitális banki megoldásokat keresnek, remekbe szabott árakkal, díjakkal.

A nagy áttörés e téren most nyáron következett be, hiszen június vége felé elindította forintos szolgáltatását a Revolut Magyarországon. Említett konkurense, a Transferwise pedig egy több devizában nyilvántartott kártyát vezetett be, még 2018 végén. A lényeg, hogy mindkét vállalat eredetileg startupként indult, de a gyorsan naggyá vált versenytárs igen olcsó, sőt, sokszor díjmentes devizaváltási és átutalási szolgáltatásokat kínál.

 

Melyik mit tud?

Nézzük az alapokat: a Transferwise az egyik legjobb szolgáltató a nemzetközi pénzátutalási szolgáltatásokban, hiszen ezzel indított alapításakor. A működése pofonegyszerű: ha mondjuk Németországba akarunk pénzt utalni, akkor valójában a nagyra nőtt kkv magyar számlájára utalunk forintot, cserébe ennek az összegnek megfelelő eurót utalnak annak, akinek mi szántuk. Magyarán határokon belül marad egy valójában országok közötti utalás, azaz az átváltási ár és a tranzakciós díjai sokkal kedvezőbbek. Ez remek választás azoknak, akik külföldön dolgoznak és haza akarnak utalni, vagy akik külföldön vesznek például autót, és nem akarnak súlyos tízezreket otthagyni egyetlen utalásért.

 

Érdekesség, hogy nemrég a Transferwise a Revolut termékéhez hasonló, többdevizás, előre feltölthető prepaid kártyát is piacra dobott, így lettek igazából egymás konkurensei, hiszen a Revolut először egy kizárólag prepaid kártyákkal foglalkozó startup volt. A kártyát többféle devizában lehet feltölteni, majd nagyon jó bankközi árfolyamon lehet ide-oda váltani a devizák közt. A lényeg, hogy ha az ügyfél sűrűn megy külföldre vagy vásárol nemzetközi online áruházakban, akkor igen jó feltételekkel tudja használni ezt a kártyáját. Csupán később, a prepaid kártyarendszerük világsikere után kezdtek el foglalkozni pénzátutalással, kriptopénzekkel, mii több, tervezik egy brókercég elindítását is.

 

Milyen árfolyamon váltanak?

A Revolut előnye, hogy mintegy 1,8 millió forintos összegig (ötezer angol fontig) a legtöbb esetben ingyenes az átváltás, viszont a devizapárok kínálata kisebb. A Transferwise-nál a legtöbb deviza átváltásánál jellemzően 0,35%-os a díj, sőt, különlegesebb devizáknál akár 2% fölé is mehet. Emellett pedig óriási előny, hogy mindkét cégnél bő 70 ezer forintig (200 fontig) ingyenes a készpénzfelvétel is, méghozzá lényegében minden bank automatájából.

Fontos különbség viszont, hogy a Revolut lassabban utal: itt a teljesítése 3-5 napon belül íródik jóvá a célszámlán, ám a Transferwise 1-2 nap alatt teljesít, sőt, sok esetben az utalás napján is átmegy a pénz.

 

Mi a konklúzió? Melyik mire jobb?

A válasz egyszerű: arra, amelyre eredetileg létrehozták őket. Pénz nemzetközi átutalására a Transferwise a megfelelőbb, míg kártyás vásárlásra jobb lehet a Revolut. Mivel alapesetben a „számlavezetés” ingyenes, aki sokat (vagy akár csak egyszer, nagyobb összeget) utal külföldre vagy külföldről, annak érdemes a Transgerwise-ra regisztrálni. Aki pedig sokat vásárol külföldön fizikai vagy virtuális boltban, és egy remek plasztiklapra van szüksége, annak ott a Revolut.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×