Alapjaiban változik meg a kártyás és az online fizetés: mutatjuk, mit kell tudni róla!

Dátum:

Egy EU-s direktíva alapján szeptember 14-től a kártyás és az online fizetés is át fog alakulni, melynek célja a pénzforgalom biztonságosabbá tétele, valamint a különböző, visszaélésekkel való káresetek elkerülése. Nézzük, mit kell tudni a hamarosan életbe lépő változásokról!

Kártyás fizetés

Napjainkban, ha szerencsétlenül járunk, és ellopják a „Paypass” funkcióval rendelkező bankkártyánkat, a kártya letiltásáig a tolvaj gond nélkül tud 5000 forintnál alacsonyabb tranzakciókat bonyolítani, a kártyaadatok birtokában pedig online vásárlással is megkárosíthat minket. Ez a felállás azonban a jövőben változni fog: szeptember 14-től nagyobb biztonságban lesznek a bankkártyáink. 

Kétfaktoros azonosítás

A módosított pénzforgalmi irányelvvel (PSD2) az Unió biztonságosabbá akarja tenni a pénzforgalmat. Ha az online helyett az offline vásárlást részesíti előnyben és nagyrészt a boltokban vásárol a kártyája segítségével, szeptember 14-től nagy változást nem fog észlelni. Attól függően, hogy a bank mit választ, vagy minden ötödik vásárlásnál, vagy 150 euró (kb. 47 ezer forint) összesített kifizetés után már az 5000 forint alatti vételnél is be kell majd ütnie a PIN kódját. A pénzintézet így meg tud bizonyosodni arról, hogy tényleg ön használja a kártyáját.

Az online fizetés viszont lényegi átalakulások elé néz, ugyanis leegyszerűsítve, szeptember közepétől már csak egy kétfaktoros ellenőrzés után tudjuk majd lebonyolítani a netes tranzakciókat. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy háromból legalább két azonosítási elemet feltétlenül használni kell majd. 

Nézzük mi ez a három elem:

  • Ismeret: olyan adat/információ, amelynek csak az ügyfél van a birtokában (pl. jelszó, PIN-kód)
  • Birtoklás: olyan eszköz, amellyel csak az ügyfél rendelkezik (pl. okostelefon, chipkártya, token vagy más hordozható eszköz)
  • Tulajdonság: olyan biológiai jellemző, amellyel csak az ügyfél rendelkezik (pl. írisz, ujjlenyomat) 

Ebből a három felsorolt faktorból kettőt használnunk kell majd az online fizetésnél, hogy bebizonyítsuk, hogy valóban mi intézzük a vásárlást. 

Nő az okostelefonok jelentősége

Hogy fog mindez kinézni a gyakorlatban? Fontos, hogy a direktíva csak azokra a tranzakciókra vonatkozik, amelyek az Európai Gazdasági Térség területén zajlanak. Ha például egy ázsiai webshoptól rendelünk, akkor a pénzátutalásra az EU-s előírások nem vonatkoznak, az Európai Uniónál láthatóan nem cél, hogy feleslegesen megnehezítsék az ügyfelek mindennapjait. Hogy a rendszer a gyakorlatban hogy fog kinézni, most még csak sejthető, de valószínű, hogy akinek nincs okostelefonja és csak régi, hagyományos mobillal rendelkezik, annak online vásárlás esetén két kódot kell majd megadnia: egy állandó jelszót, amit a bank előre meghatároz, valamint egy ideiglenes kódot, amelyet a pénzintézet rendszere a vásárlás hitelesítésénél SMS-ben küld ki. Azok, akik rendelkeznek okostelefonnal, a bank alkalmazásán keresztül egy PIN-kóddal, arcfelismerő programmal, sőt, még az ujjlenyomatukkal is azonosíthatják majd magukat. 

Fontos részlet, hogy a pénzintézeteknek nem kell minden esetben használniuk az erős hitelesítést: felmentést kaphatunk, ha a tranzakciót eleve biztonságosnak ítéli a bank, például azért, mert egy olyan webshopban vásárolunk, ahol a múltban is sokat költöttünk. Abban az esetben is ki lehet majd hagyni a kétfaktoros ellenőrzést, ha a pénzintézet úgy ítéli, hogy a tranzakció kifejezetten alacsony összegű. Egy biztos: arra azért számítsunk, hogy a netes fizetéseknél egyre nagyobb szükségünk lesz a telefonunkra!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×