10 érdekesség és tanács a pénzautomatákkal kapcsolatban

52 éve üzemelték be a világ első pénzautomatáját. Az ATM-ek napjainkban népszerűek, éppen ezért érdemes pár tanácsot megfogadni készpénzfelvétel előtt. Magyarországon ma 2500 településen egyáltalán nincs ATM, ami nehézséget okoz az érintetteknek, de vannak, akik szerint ezt is meg lehetne oldani.

Bankkártyás fizetés

Tanácsok pénzfelvételhez

A pénzfelvevő automaták kedvelt célpontjai a tolvajoknak, akik változatos módszerekkel próbálják ellopni vagy lemásolni a bankkártyát és a PIN-kódot. A bankkártya lemásolásához a kártyanyílás elé egy pici olvasót szerelnek, amely az automata eredeti nyílásával teljesen megegyező szerkezet, így az nem tűnik fel senkinek. Az ATM környékén elhelyezett apró kamera segítségével pedig a PIN-kódot szerzik meg akkor, amikor a kártyatulajdonos billentyűzi be azt.

A Magyar Nemzeti Bank tanácsai szerint készpénzfelvétel előtt célszerű megnézni az ATM nyílását, nem mozog-e, nem furcsa-e. Nézzünk körbe, látunk-e valami szokatlant az automatánál vagy a környékén. Lehetőleg kerüljük az utcai automatákat, inkább nagy bankfiókok bekamerázott belső terében vagy üzletközpontokban vegyünk fel pénzt. A billentyűzetet mindig takarjuk el a másik kezünkkel.

Jegyezzük meg, hogy a banknak soha nem kell megadnunk a kártyához tartozó PIN-kódunkat sem a telefonos, sem a személyes ügyfélszolgálatokon. Az intézmény más adatok alapján azonosít bennünket. A kártya hátoldalán megtaláljuk azt a telefonszámot, amit hívhatunk, ha ellopták a bankkártyánkat. Ezt a számot jegyezzük fel, és baj esetén hívjuk.

Étteremben is legyünk résen!

A mágnescsíkos kártya pillanatok alatt lemásolható, ezért azt javasolja a jegybank, hogy – ha lehetséges – chippel ellátott kártyát igényeljünk a pénzügyi szolgáltatónktól. Fizetés közben kísérjük figyelemmel a kártyát, és ne hagyjuk, hogy elvigyék. Ha leejtik, gyanakodjunk. A kódunk megadáskor a billentyűzetet takarjuk el a másik kezünkkel.

Üzletekben is figyeljünk!

A bűnözők képesek egyetlen mozdulattal kicserélni az üzletek pénztáránál elhelyezett PIN pad-et (amibe a PIN-kódot kell beütni fizetéskor) a sajátjukra, ami továbbítja számukra az összes adatot.

Ismert trükk még, hogy a csalók egyszerűen csak lefotózzák a bankkártya elejét-hátulját. Mivel a kártyán minden olyan adat szerepel, ami internetes vásárláshoz szükséges, a bűnözők könnyedén elkölthetik a kártyán lévő pénzt.

Fizetéskor célszerű a kártyánkat úgy tartani, hogy a lehető legkevesebb adat látszódjon rajta, továbbá kerüljük a kártya pénztár pultjára történő lerakását.

Ingyenes készpénzfelvétel

2014. február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150 000 forintig költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. Arról, hogy a kedvezményt melyik számláról kívánjuk igénybe venni, a számlavezető bankunknál kell nyilatkozni. A jogszabály által előírt nyilatkozatot a bankfiókban, vagy az internetbankon keresztül tehetjük meg. 2015. január 1-jétől csak bankkártyával lehet igénybe venni a kedvezményt.

A vonatkozó törvény értelmében a kedvezmény bármely Magyarországon elhelyezett automatából igénybe vehető.

Ha elnyelte az automata a kártyánkat

Ha az ATM elnyelte a kártyát, érdemes a helyszínen maradva azonnal az automatán feltüntetett telefonszámot hívni, s ha van ott hozzá tartozó, nyitva tartó bankfiók, ott is jelezni a problémát. Ha idegen automatát használtunk, célszerű saját bankunkat is értesíteni, és a visszaélések elkerülése érdekében kezdeményezni a díjmentes kártyaletiltást.

Sok településen nincs pénzautomata

Több száz magyarországi faluban okoz problémát, hogy nincs a településen ATM, így nehézséget okoz, ha készpénzt szeretnének felvenni a helyiek a számlájukról. 2500 településen egyáltalán nem lehet pénzt felvenni. A Népszava szerint a hazai települések harmadában nincs működő ATM, plusz a helyzet egyre romlik, mivel el is viszik a veszteséges automatákat. A Takarékok összeolvadásával pedig fiókokat zárnak be.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (ÖOSZ) elnöke szerint, ezen a területen is szükség lesz az állami szerepvállalásra. Hasonlóképpen az állami szerepvállalásban látja a kiutat a szocialista Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője, aki szerint a jegybank az önkormányzatok bevonásával létrehozhatna egy országos, bankfüggetlen ATM-rendszert: az automaták önkormányzati épületben kapnának helyet, a rendszer telepítési és működési költségét pedig az MNB, vagyis az állam állná.

Közel 52 éve üzemelték be az első ATM-et

1967. június 27-én, Észak-Londonban helyezte üzembe a Barclays Bank a világon először John Shepherd-Barron és a De La Rue Instruments Ltd. találmányát, a bankautomatát. Az automatikus pénzkiadó automata, vagyis az Automated Teller Machine rövidítése ATM lett.

Ma több mint 3 millió ATM működik a világon, és működésének első fél évszázadában az egyik leghasznosabb találmánynak bizonyult az emberiség történetében. A Retail Banking Research becslése szerint ma minden 3. percben beüzemelnek egy ATM-et valahol a világban. 

ATM-es rekordok 

A legmagasabban, 4693 méter magasan a pakisztáni Khunjerab-hágón működik állítólag egy ATM, ezt még -40 fokban is lehet használni. A legészakibb automata pedig a norvég Spitzbergákon, a legdélibb az antarktiszi McMurdo kutatóállomáson található.

Népszerű a készpénzbefizetés

A magyar Nemzeti Bank adatai szerint a készpénzbefizetések országos szinten, 2018 első kilenc hónapjában meghaladták az 562 milliárd forintot, ez 118 százalékos éves emelkedésnek felel meg. Több mint 3 millió alkalommal fizettek be készpénzt az ATM-ekbe az ügyfelek, ez szintén 118 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Országos ATM-kereső oldal

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) van egy saját, országos ATM-kereső weboldala, ahol bárki rákereshet a hozzá legközelebb lévő pénzautomatára. A honlap megalkotói arra is ügyeltek, hogy az akadálymentesített helyek külön is fel legyenek sorolva. A weblap címe: https://fiokesatmkereso.mnb.hu/web/index.html

A Mastercard is rendelkezik ATM- keresővel, érdemes azt a honlapot is böngészni.

Megnéztük, és nem is találtunk olyan magyarországi bankot, amelyiknek ne lenne bankfiók- és bankautomata keresője, így elmondható, hogy mindenkinek érdemes a saját bankjának a honlapját is nézegetnie, ha közeli pénzautomatát keres.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×