Hírek - Üzleti élet

 • Március óta folyik a tesztüzem: így érinti az ügyfeleket a PSD2 rendelet

  Cikksorozatunk első részében arról írtunk, hogy pontosan mi az a PSD2 rendelet, és mit kell tudni a törvény szeptemberi bevezetéséről. Ezúttal azt nézzük meg, hogyan érinti a változás a banki ügyfeleket – hasznos információk következnek!

 • Ha akarjuk, szeptembertől belelátnak a pénzügyeinkbe

  Ha a minden a tervek szerint alakul, az Európai Unió utasításának megfelelően szeptember 14-től a számlavezető bankok kötelesek lesznek az új típusú szolgáltatók számára hozzáférést biztosítani a náluk vezetett, online elérhető bankszámlákhoz, hogy azok a fogyasztók számára többféle pénzügyi szolgáltatást nyújthassanak. A PSD2 rendelet értelmében a pénzforgalmi és információs célú adatokat a bankok csak az ügyfelek kifejezett engedélye birtokában adhatják majd ki, a bankok pedig egyelőre tesztkörnyezetet biztosítanak a feltörekvő fintech cégeknek. Kétrészes sorozatunk első részében ma a PSD2 rendelet részleteit vesszük górcső alá!

 • Bankoljon digitálisan! De hogyan?

  A digitális korban természetesen a bankok is digitalizálódnak. Sőt, olyan digitális megoldások is előretörnek, amelyek mögött gyakorlatilag „független és új”, teljesen digitális bankok vannak. Mai cikkünkben bemutatunk néhányat, amellyel a külföldre utalás és a külföldi vásárlás nemcsak könnyebb, de sokkal olcsóbb is.

 • Mit várhatunk a Facebook új kriptovalutájától?

  Alaposan felforgathatja a kriptovaluták helyzetét, sőt, a világ fél bankrendszerét az, hogy a Facebook önálló kriptopénzt állít üzembe rövidesen. De merre vezet mindez?

 • Nyaralás alatt ne feledjük: pénzt felvenni csak okosan!

  Bár a nyaralás legtöbbször a gondtalan pihenés időszaka, néhány rossz döntéssel ekkor is sokat bukhatunk. Mai cikkünkben megmutatjuk, hogy mennyit számít, ha nem jókor, jó helyen vesszük fel a helyi valutát – vagy egyszerűen csak rossz gombot nyomunk meg a kártyás fizetéskor.

 • Alapjaiban változik meg a kártyás és az online fizetés: mutatjuk, mit kell tudni róla!

  Egy EU-s direktíva alapján szeptember 14-től a kártyás és az online fizetés is át fog alakulni, melynek célja a pénzforgalom biztonságosabbá tétele, valamint a különböző, visszaélésekkel való káresetek elkerülése. Nézzük, mit kell tudni a hamarosan életbe lépő változásokról!

 • Új alapokra helyezik a banki átutalásokat!

  Az elektronikus fizetést idén teljesen át fogja alakítani egy országos projekt az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR). Röviden az AFR lényege az, hogy minden egyes 10 millió forint alatti banki átutalás a nap 24 órájában és a hét minden egyes napján azonnal, de legfeljebb 5 másodpercen belül teljesülni fog. A központi rendszert az állami kézben lévő Giro Zrt. üzemelteti és minden egyes hazai pénzintézet csatlakozik az új szisztémához. Az AFR-t idén január óta tesztelik és a tervek szerint az országos projekt július elsejétől indul.

 • Elindulhat a kamatemelkedés

  Március végén megtört a jég, nálunk is az óvatos, egy későbbi kamatemelkedés irányába mutató döntéseket hozott a jegybank. Magyarán: lassan vége lehet a legolcsóbb hitelek korának! Már egy kisebb, ötmilliós, 20 évre felvett lakáshitelnél is több mint 150 ezer pluszt jelent, ha fél százalékkal magasabb a kamat, két százalék kamattöbblet esetén pedig jóval 600 ezer forint felett nő a teljes visszafizetendő összeg, még fix kamatozásnál is. Ha még idén veszünk lakást, akkor van egy olyan megoldás, amellyel pár hónapig, sőt akár fél évre is, még bebiztosítjuk magunknak a mai, olcsóbb lakáshiteleket!

 • Segítő jobb a vállalkozásoknak!

  A legfrissebb adatok szerint a regisztrált cégek száma Magyarországon már az 1,7 milliót is meghaladta. A társaságok jelentős része –több mint negyede– az agrár ágazatban tevékenykedik. Ingatlanügyekkel 13, kereskedelemmel, illetve tudományos és műszaki tevékenységgel pedig 11-11 százalékuk foglalkozik. A felsoroltak számítanak a legnépszerűbb szektoroknak.

 • 10 érdekesség és tanács a pénzautomatákkal kapcsolatban

  52 éve üzemelték be a világ első pénzautomatáját. Az ATM-ek napjainkban népszerűek, éppen ezért érdemes pár tanácsot megfogadni készpénzfelvétel előtt. Magyarországon ma 2500 településen egyáltalán nincs ATM, ami nehézséget okoz az érintetteknek, de vannak, akik szerint ezt is meg lehetne oldani.

 • Régi tízezres elfogadása

  A Magyar Nemzeti Bank 2019 december 31-én bevonja a forgalomból a régi 10 000 forintos bankjegyeket, ezzel az idei év végén befejeződik a forint bankjegyek korszerűsítését célzó, 2014-ben kezdődött cserefolyamat. A forgalomból bevont bankjegyek a bevonás határnapján elvesztik törvényes fizetőeszköz jellegüket, így akkortól a készpénzes vásárlások során senki nem köteles elfogadni azokat.

 • Még kisebb a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata

  Tovább csökkent a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata. A Diákhitel2 változatlanul kamatmentes, azaz 0 százalékos  kamattal kérhető 2019 első félévére vonatkozóan.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×