Újraindult az Otthon melege program

Dátum:

Elindult az Otthon melege program, amellyel a háztartási nagygépek cseréjére nyílik lehetőség. Az új kiírással a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez. Október 4-e óta pedig még kedvezőbb feltételekkel igényelhető a lakossági energiahatékonysági hitel, amelynek segítségével számos lakás, családi ház és társasház energetikai korszerűsítése finanszírozható.

Évi 12-20 ezer forint megtakarítás

Az Otthon melege program célja, hogy a lakosság olyan hűtőkhöz, fagyasztókhoz és mosógépekhez jusson hozzá, amelyek hozzájárulnak a rezsiszámlák csökkentéséhez. Három kategóriát különít el a tárca a program meghirdetésekor. Az A+ kategóriában háztartásonként 20 ezer forintra, az A++-ban 40 ezer forintra, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra lehet pályázni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium számításai szerint attól függően, hogy ezek közül milyen energiaosztályú berendezést választ egy család, évente akár 12-20 ezer forint megtakarítás is elérhető. 

Elektronikusan lehet pályázni

A pályázati kiírást és útmutatót a szaktárca a www.hgcs2017.nfsi.hu weboldalon tette közzé. A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban november 5. és 19. között leht benyújtani, kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun a rendelkezési keret kimerüléséig. A tárca a tavalyi 600 millió forintos induló támogatási összeget, a tavalyi érdeklődése és a felhasznált összegek nagyságrendjére tekintettel kétmilliárd forintra emelte.

Az otthon melege programban mostanáig 10 alprogramot hirdettek meg, ezeknek egy része az épületek energiahatékonyságának javítására, valamint olyan megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, vásárlására szolgált, amelyekkel az energiafelhasználás csökkenthető. Eddig négy alprogram indult a háztartási nagygépek cseréjére.

A programmal a kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással. A korszerűsítéseknek évente 260-270 millió kilowattóra lakossági energia-megtakarítás köszönhető, amely nagyjából 95 ezer, átlagos méretű magyar háztartás éves elektromos energiafogyasztása. 

Egyszerűsödött a lakossági energiatakarékossági hitel

Október 4-e óta kedvezőbb feltételekkel vehetik igénybe az ügyfelek a Lakossági Energiahatékonysági Program nyújtotta, nulla százalékos hitelt.

A módosításokkal az igénylők egyszerűbben és rövidebb idő alatt juthanak a támogatáshoz. Könnyítés továbbá az is, hogy az energetikai szakértő költségének elszámolásához a szerződés helyett elegendő a számla benyújtása is. A feltételes szerződés helyett immár elfogadhatóvá válik a kivitelezőtől kapott árajánlat. Az elszámolható munkadíj mértéke 60%-ról 120%-ra emelkedik az elszámolható anyagköltséghez viszonyítva. Életbe lép egy életkori módosítás is: természetes személy hiteligénylő esetén 75 évről 80 évre emelkedik a kölcsön lejáratakor érvényes életkori határ. Az új építésű ingatlanok tulajdonosai számára jelent fontos változást, hogy friss használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok is részt vehetnek a programban

Az október 4-én hatályba lépő csomag fontos eleme a társasházakat, lakásszövetkezeteket érintő módosítás, melynek értelmében lakásonként 1,5 millió Ft-ig, de maximum 50 millió Ft-ig biztosíték nélkül igényelhető a kölcsön (biztosíték nyújtása a 1,5 millió forint/lakás vagy az 50 millió forint feletti részre vonatkozik és csak a 1,5 millió forint/lakás vagy az 50 millió forintot meghaladó kölcsönösszegre szükséges biztosítékot nyújtani). Továbbá ennél a hiteligénylői körnél 10%-ra csökken az eddig 20%-os fedezeti szint. 

Elektronikusan is igényelhető is kérhető

A lakossági energiahatékonysági hitelhez, ahogy eddig, úgy ezután sem kapcsolódnak egyéb költségek, mint például kezelési költség vagy előtörlesztési díj. Az ügyfelek minimum 10%-os saját forrással, maximum 20 éves futamidőre vehetik fel a magánszemélyeknél minimum 500 ezer forint, maximum 10 millió forint. Társasházak és lakásszövetkezetek esetén lakásonként minimum 500 ezer forint, maximum 7 millió forint hitelösszeget.

A természetes személy ügyfelek legegyszerűbben online indíthatják hiteligénylésüket a www.mfb.hu/online-hitel oldalon, de az országszerte megtalálható 642 MFB Ponton is érdeklődhetnek a hitelprogram részleteiről, illetve be is nyújthatják kérelmüket. Az érdeklődőknek továbbra is lehetőségük van egy online előzetes hitelbírálati kérdőív kitöltésére a https://lhr.mfbpont.hu/ oldalon.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×