Nyugdíjas vagyok, hogyan kaphatok személyi kölcsönt?

A szabad felhasználású hitelek körébe tartozó személyi kölcsön természetesen nyugdíjasként is igényelhető. A bankok hitelbírálata során előny, ha valakinek fix, rendszeres jövedelme van, márpedig a nyugdíj életünk végéig egy biztos bevételt jelent. Nézzük, mit kell tudni a hiteligénylésről, ha már nyugdíjaskorban vagyunk!

Nyugdíj, hitel

Milyen dokumentumok szükségesek?

A bankban a hitelbírálathoz az alábbi dokumentumokat fogják kérni tőlünk:

- érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél, vagy kártya formátumú jogosítvány

- lakcímkártya (magyarországi állandó lakcímmel)

- nyugdíjas igazolvány vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévi éves értesítője (ez minden év januárjában érkezik, ezen szerepel az adott évi nyugdíj összege) vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott 30 napnál nem régebbi igazolás

- amennyiben nem a saját bankunkhoz nyújtjuk be az igénylésünket, ahová jelenleg a nyugdíjunk érkezik, számítsunk rá, hogy el fogják kérni a 3 utolsó bankszámlakivonatunkat is

- ha postai úton kapjuk az ellátásunkat, akkor pedig az utolsó 3 nyugdíjszelvényt.

Mekkora a jövedelmi elvárás?

Havi jövedelmi elvárásként a hazai bankok eltérő minimum összeget határoznak meg: ezekről az összegekről a könnyebb átláthatóság érdekében a lenti táblázatból tájékozódhatunk.

Bank neve Korhatár (év) Elfogadható nettó jövedelem minimum összege (HUF/hó) Kell-e bevonni adóstársat?
CIB Bank 20-72  99085 Ha az adós a hitel lejáratakor betölti a 72. életévet, be kell vonni egy 20-72 év közötti adóstársat, aki a további igénylési feltételeknek is megfelel.
Raiffeisen Bank 25-71 100000 Ha az igénylő a kölcsön lejáratakor már betölti a 71. életévét, olyan adóstárs bevonása szükséges, aki az igényléskor betöltötte a 25. életévét, a kölcsön lejártakor pedig még nem tölti be a 71. életévét, és megfelel a további hiteligénylési feltételeknek is.  
Sberbank 23-70 100000 Amennyiben az ügyfél a futamidő vége előtt betölti a 70. életévét, olyan kezes bevonása szükséges, aki az életkori és az adósra vonatkozó feltételeknek megfelel. 
Budapest Bank 21-66 70000 Amennyiben az igénylő már betöltötte a 66. életévét, úgy a hiteligénylés benyújtásához, a hiteligénylés feltételeinek megfelelő, 21-66 év közötti társigénylő bevonása szükséges.
UniCredit Bank 18-65 99085 65 évnél idősebb igénylő esetén minimum 18 éves társigénylő bevonása szükséges, aki megfelel a további hiteligénylési feltételeknek is. 
MKB Bank 18- 100000 Egyedi mérlegelés alapján döntenek a hitelképességről.
Provident 18- Egyedi mérlegelés alapján döntenek a hitelképességről. Egyedi mérlegelés alapján döntenek a hitelképességről.
Cetelem 20- Egyedi mérlegelés alapján döntenek a hitelképességről. Egyedi mérlegelés alapján döntenek a hitelképességről.

A CIB Banknál és az UniCreditnél a minimum elfogadható havi nettó jövedelem összege a mindenkori minimálbér összege, jelenleg ez 99085 forint.

Az MKB Bank, a Raiffeisen Bank és a Sberbank ugyanezt a minimális összeget 100000 forintban határozza meg, míg a Budapest Bank 70000 forintnál húzta meg a határt.

A Cetelem és Provident egyedi elbírálás alapján dönt a hitelképességről, így az ő hirdetményükből nem derül ki, mekkora az a minimális jövedelem, amivel hitelt kérhetünk náluk.

Az öregségi nyugdíjat csakúgy, mint a munkabért, minden bank elfogadja.

Amennyiben rokkantsági nyugdíjjal rendelkezünk, vagy özvegyi nyugellátásban részesülünk, már nem olyan egyszerű a helyzet. Ezeknek az elfogadhatóságáról a pénzintézetek eltérő szabályokat alkalmaznak, ezért minden esetben érdemes érdeklődni, mielőtt hitelhez folyamodnánk.

Hány éves korig lehet egyedül igényelni személyi kölcsönt?

A legmagasabb korhatárt a CIB Bank alkalmazza, ők 72 éves korig hiteleznek. Legfeljebb 71 évesek lehetünk a hitel lejáratakor, ha a Raiffeisen Banknál, 70 évesek pedig, ha a Sberbanknál igényeljük a hitelünket.

Az UniCredit Bank 65 évet, a Budapest Bank azonban 66 évet határoz meg a szabályzatában.

Az MKB-nál, a Cetelemnél és a Providentnél egyedi elbírálás alapján döntenek a felső korhatárról.

Nyugdíjasként kell-e adóstárs?

Alapvetően azért, mert nyugdíjasok vagyunk, még nem szükséges bevonnunk adóstársat a hitelügyletbe. A hazai bankok csak a meghatározott maximális korhatárnál idősebb igénylő esetén kérik a kezes felmutatását.

A CIB Banknál, ha az adós a hitel lejáratakor betölti a 72. életévet, be kell vonni egy 20-72 év közötti adóstársat, aki a további igénylési feltételeknek is megfelel.

A Sberbanknál így szól a szabály: ha a futamidő vége előtt az igénylő betölti a 70. életévét, olyan kezes bevonása szükséges, aki az életkori feltételeknek és az adósra vonatkozó további feltételeknek is megfelel.

Ha az igénylő a kölcsön lejáratakor betölti a 71. életévét, olyan adóstárs bevonása szükséges, aki az igényléskor betöltötte a 25. életévét, a kölcsön lejáratakor még nem tölti be a 71. életévét, emellett megfelel a további hiteligénylési feltételeknek is  –  olvasható a Raiffeisen Bank hirdetményében.

Az UniCredit Banknál így határozzák meg a feltételeket: 65 évnél idősebb igénylő esetén minimum 18 éves társigénylő bevonása szükséges, aki megfelel a további hiteligénylési feltételeknek is.

Ha az adós a Budapest Banknál kért személyi kölcsön igénylésekor már betöltötte a 66. életévét, úgy a feltételeknek megfelelő, 21-66 év közötti társigénylő bevonása szükséges.

A Provident, az MKB Bank és a Cetelem a hirdetményeiben erre vonatkozó információt nem szerepeltet.

Hol hasonlíthatjuk össze a hitelajánlatokat?

A bankkalkulator.hu hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatjuk az oldalon szereplő banki partnerek ajánlatait, és így kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus hitelterméket. Amennyiben további kérdése merül fel, hívja ügyfélszolgálatunkat a 06-1/309-4510-es telefonszámon. 

A cikkben szereplő adatokat, a bankok weboldalán megtalálható 2019.10.01-jén hatályos hirdetmények alapján gyűjtöttük össze.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×