Melyik banknál ingyenes a személyi kölcsön elő- vagy végtörlesztése?

Dátum:

Mi a teendő, ha előtörleszteni szeretnénk a személyi hitelünket? Milyen dokumentumok szükségesek hozzá? Számolnak-e díjat az egyes bankok ezért? Csak személyesen, vagy akár telefonos ügyfélszolgálaton, netbankon keresztül is lezárhatjuk a kölcsönünket? Néhány hasznos tanács, hogyan érdemes ezt elintéznünk.

Előtörlesztés, végtörlesztés

Adódhat úgy, hitelre van szükségünk azért, hogy pillanatnyi pénzzavarunkat enyhítsük, vagy egy távolabbi vágyunkat (utazás, nagyobb értékű tárgy megvásárlása) előbbre hozzuk. Sokan rendelkezünk személyi kölcsönnel, amelyet mielőbb le akarunk tudni, ki akarunk fizetni.

Amennyiben ezt hamarabb meg szeretnénk tenni, mint a kölcsön futamidejének lejárata, mert például örököltünk, vagy összespóroltunk egy nagyobb összeget, jó hír, hogy van rá lehetőségünk.

Szabad felhasználású hitel 

Mi a különbség az előtörlesztés és a végtörlesztés között?

Végtörlesztésnek hívjuk, ha a fennálló hiteltartozásunkat a lejárat előtt teljesen szeretnénk visszafizetni.

Előtörlesztést szintén a lejárat előtt eszközölhetünk, de itt akár részösszeget is belefizethetünk a hitelünkbe, ami a tőkénket csökkenti.

Sok banknál egyetlen dokumentumot használnak az elő- és végtörlesztéshez, amin ki tudjuk választani, mekkora összeget szeretnénk befizetni.

Mekkora díjat számolnak fel a bankok az elő- és végtörlesztés során?

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy az egyes hitelintézeteknél mekkora összeget számolnak fel azért, ha a személyi kölcsön lejárata előtt szeretnénk kifizetni azt, vagy részösszeggel akarjuk csökkenteni a fennálló hiteltartozásunkat. A bankok aktuális hirdetményeiből kiollóztuk az ide vonatkozó részt.

 Sberbank

Amennyiben a Sberbanknál akarunk előtörleszteni, akkor évente egyszer díjmentesen megtehetjük ezt, abban az esetben, ha a befizetendő összegünk nem haladja meg a kettőszázezer forintot.

Ha a futamidőből még több, mint 1 év áll fenn, akkor a bank 1%-ot terhel be a számlánkra ezen a jogcímen, azonban a kölcsön lejárata előtti utolsó évben az előtörlesztés költsége 0,5%.

A költséget minden esetben az előtörlesztendő összeg alapján számítja ki a bank.

Ez azt jelenti, hogy ha van egy 1 millió forintos hitelünk 5 éves futamidővel, és a 3. évben bele szeretnénk törleszteni 400 ezer forintot, akkor ennek a 1%-át, azaz 4000 forintot fognak levonni a számlánkról díjtételként. Ha pedig ugyanezt az összeget csak az utolsó évben akarjuk befizetni, akkor ez plusz 2000 forintunkba fog kerülni.

 Budapest Bank

A Budapest Bank hirdetménye hasonlóan szól, mint a Sberbank feltételei.

Évente egy alkalommal, 200 000 forintig díjmentes az előtörlesztés: ha a lejáratig még több, mint 1 évünk van, akkor 1%-ot, ha pedig az utolsó éven belül vagyunk, akkor 0,5%-ot kell fizetnünk a korábbi visszafizetésért.

Ugyanakkor a Bank ezeket a százalékokat maximumként említi, tehát elképzelhető, hogy alacsonyabb díjat fognak felszámolni a részünkre. A pontos összeget az előtörlesztési igazolás fogja tartalmazni.

Amennyiben tényleg csak pár napra volt szükségünk a személyi kölcsönre, akkor jó hír, hogy az első törlesztőrészlet esedékességét megelőzően díjmentesen visszafizethetjük a teljes hitelünket.

 MKB Bank

Az MKB Bank Mosoly Személyi Kölcsön termékénél, ha a futamidőből még több, mint 1 év van hátra, akkor az előtörlesztési összeg 1%-ával, a hitel lejáratának utolsó évében történő betörlesztésnél pedig 0,5%-kal kell számolnunk.

Amennyiben itt akarjuk csökkenteni a kölcsönünk összegét, azt évente egyszer díjmentesen megtehetjük, de csak akkor, ha maximum 200 000 forint a befizetni kívánt összegünk.

  Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Személyi Kölcsönöket szintén a „sztenderd” feltételek szerint törleszthetjük elő, azzal a megkötéssel, hogy a teljes vagy részleges előtörlesztés díja nem haladhatja meg a 45 014 forintot.

Ez abban az esetben érdekes, ha a futamidő utolsó évét megelőzően akarjuk a hitelünk összegét csökkenteni több mint 4 500 000 forinttal, ugyanis ekkor 1% a költség. Ha kiszámoljuk, például 5 000 000 forint előtörlesztésekor 50 000 forint díjat kellene fizetnünk, de életbe lép a maximum összeg, így csak 45 014 forintot számol majd fel a bank.

  Cetelem

Jó hír, hogy ha Saját Ritmus szabad felhasználású személyi kölcsönt szeretnénk a lejáratnál hamarabb kifizetni, a Cetelem nem számol fel semmilyen díjat, azaz díjmentesen visszafizethető a hitelünk.

 Provident

A Provident hirdetményéből az derül ki, hogy ha náluk igényelünk kölcsönt, azt jogosultak vagyunk a kölcsön futamideje alatt díjmentesen részlegesen vagy teljesen előtörleszteni.

  OTP

Az OTP-nél igényelt tartozásunk esetében nem mindegy, hogy részlegesen, vagy teljesen szeretnénk-e kifizetni azt.

  Részleges előtörlesztés esetén: 

  • 12 havonta egyszer, amennyiben az összeg nem haladja meg a kettőszázezer forintot, díjmentes.
  • 8579 forint, de maximum az előtörlesztés összegének 1%-a, ha több, mint 1 évünk van még a lejáratig, 0,5%, ha kevesebb, mint 1 év múlva telik le a hitelünk.

  Teljes előtörlesztés esetén: 

  • Amennyiben meglévő OTP-s személyi kölcsönünket váltjuk ki egy másik OTP-s személyi kölcsönnel, díjmentes.
  • Ha a 200 000 forintot nem haladja meg a visszafizetési összeg és az elmúlt 12 hónapban nem éltünk díjmentes részleges előtörlesztéssel, akkor szintén díjmentes.
  • 45886 forint, de maximum az előtörlesztés összegének 1%-a, ha több, mint 1 évünk van még a lejáratig, 0,5%, ha kevesebb, mint 1 év múlva telik le a hitelünk.

Nézzünk egy példát: mi van akkor, ha az 5 millió forintos, 7 éves futamidejű hiteltartozásunkba szeretnék befizetni 3 millió forintot a 3. évben. Ebben az esetben az előtörlesztési összeg 1%-ával kell számolnunk, azaz 30 000 forintot kell még előtörlesztési díjként befizetnünk.

  UniCredit Bank

Az UniCredit Banknál fennálló Stabil Kamat Személyi Kölcsönünket is a sztenderd előtörlesztési szabályok szerint fizethetjük ki a futamidő letelte előtt, az alábbi kitételekkel:

  • Díjmentes, ha az első kamatperiódusban 12 hónap alatt 1 alkalommal az előtörlesztés összege nem haladja meg a 200 ezer forintot.
  • Amennyiben a hitelünk 1 éven belül jár le, akkor 17 500 forint a költség, de maximum az előtörlesztési összeg 0,5 %-a.
  • Ha a tartozás 1 éven túl futna ki, akkor 1% díjat számít fel a bank a befizetett összeg után.

  K&H Bank

A K&H személyi kölcsön esetében végtörlesztési díjat nem terhelnek, ha egy új K&H bankos személyi hitellel váltjuk ki a régit.

Évente 1 alkalommal 200 000 forintig díjmentesen előtörleszthetünk.

Ha több, mint egy évünk van a hitel befejezéséig, akkor az előtörlesztési összeg 1%-át, ha 1 éven belül vagyunk, akkor 0,5 %-át számolja fel a bank díjként.

Tudunk-e elő- vagy végtörleszteni netbankon, illetve telefonos ügyfélszolgálaton keresztül?

Általánosan kijelenthető, hogy a nagyobb bankoknál erre nincs lehetőség, mindenképp meg kell látogatnunk egy bankfiókot.

A hitelügyintézőknél egy erre létrehozott formanyomtatványt kell kitöltenünk a személyes adatainkkal, a szerződésszámunkkal (amivel érdemes készülnünk), illetve meg kell jelölnünk a törlesztés időpontját, valamint az előtörlesztendő összeget.

A megjelölt időpontban mindenképp gondoskodjunk róla, hogy a bank által megadott számlaszámon legyen az összeg, illetve az előtörlesztési vagy végtörlesztési díj is, hogy zökkenőmentesen megtörténjen a törlesztés.

Milyen lehetőségeink vannak, ha új hitelt szeretnénk?

Amennyiben újra személyi kölcsönre van szükségünk, érdemes a bankkalkulator.hu oldalon lévő hitelkalkulátort használni, ahol a nap 24 órájában összehasonlíthatjuk a bankok ajánlatait és kiválaszthatjuk a saját igényeinkre szabott hitelterméket. 

(Forrás: A 2019.07.31-én hatályos személyi kölcsönre vonatkozó banki hirdetmények.)

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×