Mekkora maximális összegű személyi kölcsönt nyújtanak a bankok?

A személyi kölcsön manapság akkor is jó lehetőség, ha lakást szeretnénk vásárolni. Abban az esetben, ha olyan településen találjuk meg későbbi ingatlanunkat, ahol az alacsony lélekszám miatt nem hitelez a bank, vagy a forgalmi értékét kevesebb összegben határozza meg az értékbecslő, mint amekkorát a pénzintézet elfogadna fedezetként, jól jöhet a személyi hitel.

a csak 10 millió forint hiányzik álmaink otthonának megvásárlásához, lehetőségünk van arra, hogy személyi kölcsönből finanszírozzuk az adásvételt, így nem szükséges jelzálogjogot terhelnünk a lakásunkra. 

Kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik hazai kereskedelmi banknál mennyi a személyi kölcsönként felvehető összegek maximuma. Ezt egy táblázatban foglaltuk össze:

Személyi kölcsön kalkulátor 1

Mekkora jövedelmet szükséges igazolnunk a kölcsön felvételéhez?

Fontos kiemelnünk, hogy a hitelintézetek a személyi kölcsönök bírálatánál is figyelembe veszik az adósságfék-szabályt, mely megmutatja, hogy a jövedelmünkből mekkora részt fordíthatunk hiteleink törlesztőrészleteire. Az alábbi táblázatban a 32/2014. (IX.10) MNB rendelet alapján mutatjuk meg a  jövedelem terhelhetőségének felső korlátját:

Személyi kölcsön kalkulátor 2

Mekkorák a maximum hitelösszegek törlesztőrészletei? 

Tehát például ha 300 000 Ft-ot keresünk havonta, akkor ebből maximum 50%-ot, azaz legfeljebb 150 000 Ft-ot fordíthatunk hiteltörlesztésre. Ha 500 000 Ft a havi jövedelmünk, akkor már 60%-kal számolhatunk, azaz maximum 300 000 Ft mehet el havonta hitelekre.

A bankkalkulator.hu személyi kölcsön kalkulátorával 2019.10.23-án kiszámoltuk, hogy mekkora a fenti táblázatban szereplő banki partnereink által nyújtott maximum összegű szabad felhasználású személyi hitel törlesztőrészlete abban az esetben, ha 300 000 Ft a havi jövedelmünk, illetve akkor, ha 500 000 Ft havi munkabérrel rendelkezünk.  Feltételeztük, hogy 35 évesek vagyunk, nem szerepelünk a KHR (BAR) listán, 1-3 éve dolgozunk és jövedelmünket ezután a hitelt folyósító pénzintézethez utaltatjuk. A futamidőt minden esetben 84 hónapra állítottuk.

Személyi kölcsön kalkulátor 4

Példánkban 300 000 forintos jövedelemmel számoltunk. Ebben az esetben a JTM szabályozást figyelembe véve maximum 150 000 Ft-ot törleszthetünk havonta, amely az összes hitelünkre vonatkozik. Ha már van meglévő kölcsönünk, annak részleteit is le kell vonni a maximálisan hiteltörlesztésre fordítható összegből, tehát példánkban a 150 ezer forintból.

A fenti táblázatból az is kiderül, hogy a Cetelem, a CIB Bank és a Sberbank maximális összegű személyi kölcsönét nem tudjuk igénybe venni, ha ekkora jövedelemmel rendelkezünk, hisz ezeknek a törlesztőrészlete meghaladja a 150 000 Ft-ot.

Pontos számításokra használjuk a https://jtm.bankkalkulator.hu/ oldal JTM kalkulátorát!

Személyi kölcsön kalkulátor 3

A 2. példánkban már 500 000 Ft a jövedelmünk, így az adósságfék-szabály szerint legfeljebb 300 000 Ft-ot törleszthetünk összesen havonta.

Ebben az esetben, ha a maximális személyi kölcsön összegeket szeretnénk kihasználni, bármelyik bankot választhatjuk, mivel a példában szereplő jövedelem elegendő fedezetet nyújt a hitel felvételéhez.

Érdemes azonban azzal is tisztában lennünk, hogy a személyi hitelek felvételéhez milyen egyéb feltételeket vagy elvárásokat támasztanak a bankok, például milyen jövedelmet fogadnak el, milyen THM-mel adják a hiteleket, bankszámlát kell-e nyitni a hitelfelvételhez, oda kell-e utaltatni a bérünket. Teljes körű tájékoztatást a banki hirdetmények tartalmaznak, melyeket a bankkalkulator.hu oldalon is megtalálhatunk.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×