Így vegyen fel személyi kölcsönt!

Januárra sokunknak elfogynak az anyagi tartalékai. Közel sem mindegy azonban, hogy mennyi személyi kölcsönt veszünk fel, hol vesszük fel, és mire költjük, költhetjük el azt. Nézzük melyek a személyi hitel felvételének íratlan szabályai.

Személyi kölcsön

A január sohasem könnyű, talán még a tehetősebbek számára sem az, hiszen ők is alaposan kiköltekeznek karácsony előtt. A nagy fogyasztói fiesztát ugyanis kevesen vannak, akik képesek hűvös nyugalommal, valódi távolságtartással kezelni. A többség egyszerűen beáll a sorba, és vesz-vesz, vásárol-vásárol. Mindegy is, hogy az ember valamilyen szerkentyűt, divatcikket, vagy éppen a ma megszokottabb élményt, utazást vásárol-e. A lényeg, hogy költhessen, mert a szeretet ünnepe, ahogyan a közhelyszerű megállapítás tartja, a fogyasztás ünnepévé változott – legalábbis többé-kevésbé.

Kinek személyi kölcsön, kinek autóhitel, kinek más típusú hitel lesz sokszor terhesebb az év végén; ám talán még legalább ennyien vannak azok, akiknek a tavaly decemberben leürült kassza miatt az év elején kell személyi kölcsön, vagy más néven: személyi hitel felvételéhez nyúlnia.

Ilyen esetekben sokat nem tehetünk, de nem árt, ha józan ésszel végiggondoljuk, hogy mire, mennyit és hogyan lehet költeni, illetve mi az, amiért érdemes eladósodni. 

Mindent bele!? 

Sajnos sokan gondolkodnak úgy, hogy ha már kölcsönt kell felvennem, akkor legyen igazi dőzsölés, akkor férjen bele még egy új, drága ruha, cipő mindenkinek, egy új bútordarab, egy tévé vagy akár egy újabb autó is. Az effajta gondolkodás azonban eléggé meggondolatlan. A lehetőségeknek ugyanis a mindenkori fizetésünk fog határt szabni. És igen, ha fiatalabbak vagyunk, akkor idővel a fizetésünk akár jelentősen is emelkedhet. Ám azt el szokták felejteni az emberek, hogy a fizetés növekedésével az igények, azaz a költéseink is nőnek. Fiatalok esetén a családalapítás, a gyerekvállalás, idősebbeknél a gyerek(ek) nevelése, az igények további növekedése jelent egyfajta hitelcsapdát. 

Mégis, akkor mennyit?

Létezik azonban erre is jó szabály, amelyet érdemes betartani: a fizetésünknek legfeljebb fele legyen az olyan havi fix kiadás, mint a lakáshitel (vagy albérlet) és rezsiköltségek, beleértve az autóhitel a személyi hitel, illetve a személyi kölcsön törlesztőrészlét is. Fiataloknál ez lehet valamivel több, de gyermeket nevelőknél semmiképpen. Ha ezt megvizsgáljuk, máris látjuk azt, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, mekkora az a havi kölcsön törlesztőrészlet, amekkorát még nyugodt szívvel bevállalhatunk.

Amennyiben kicsi a mozgásterünk, akkor inkább legyünk nagyon óvatosak: csak és kizárólag a legszükségesebb, halaszthatatlan kiadásokra vegyünk fel személyi kölcsönt; azt is a lehető legrövidebb – legfeljebb két-három éves – futamidőre. 

Versenyeztessük az ajánlatokat!

Ám még mielőtt „lecsapjuk” az első szembe jövő ajánlatot, legyünk nagyon résen. Akármi történik is, legalább három pénzintézettől kérünk ajánlatot. Méghozzá – természetesen – ugyanarra az összegre és ugyanolyan futamidőre, ugyanazokkal a jövedelmi adatokkal. Ha akár csak havi egy-két ezer forint különbség is van, akkor is számoljuk ki egyszerűen azt, hogy mennyivel is fizetünk többet? Négy év alatt már havi kétezer forinttal számolva is közel 100 ezer forint a visszafizetendő összegben meglévő különbség!

Nyilván lehet olyan kedvező ajánlat, hogy valamilyen egyéb feltétel, például van türelmi idő, enyhébbek a jövedelmi követelmények, és hasonlók. Effélék miatt megérheti havi pár ezressel többet visszafizetni, de azért az esetek többségében a legkedvezőbb ajánlat a nyerő. Ezt pedig nagyon könnyen meg lehet ma már találni egy online kalkulátorral. 

Előbb tudjuk pontosan, hogy mire, mennyit szeretnénk

Az ajánlatok versenyeztetésére azonban csak akkor kerüljön sor, amennyiben a pontosan mire és a pontosan mennyit kérdésekre már megvan a válasz. Az sem tanácsos, ha hagyjuk magunkat rábeszélni a jóval nagyobb összegű kölcsönre. Mert hát azt mindenki tudja, hogy elkölteni könnyű, megkeresni (és kamatostul visszafizetni) meg persze mindig nehéz. Sőt, jóval nehezebb, mint általában előre feltételezzük. 

Érdemes több személyi kölcsönt felvenni?

Igaz viszont, hogy a kis összegű kölcsönök arányaiban érezhetően drágábbak, így például a lakásunk energetikai korszerűsítésére (mondjuk ablakcserére, cirkó cseréjére, házak esetén a körbeszigetelésre) mégis megérheti a nagyobb összegű kölcsön. Miért? Mert hiszen, ha a fűtés (vagy a nyári hűtés) költségén spórolunk legalább 20-30 százalékot, akkor megérheti a váltás. 

Autóra több hitelt?

Ugyanígy érdemes lehet – persze ésszerű keretek közt – egy benzinfaló, nagy szervizigényű régi autót korszerűbbre, újabbra, ha nem is vadonatújra, lecserélni. Különösen, ha munkánk, feladatunk révén évente legalább 15-20 ezer kilométert teszünk meg. Évi 20 ezer kilométeren már egyetlen liter fogyasztás-csökkenés is hetvenezer forint, nem szólva a csökkenő szervizigényről. De persze – ahogyan az „ésszerű keretek közt” kifejezéssel jeleztük – az nem működik, hogy valaki a minimálbér közelében keres, de ilyen megfontolásból sokmilliós új autót vásárol. Az óvatosság, a mértékletesség ebben az esetben különösen indokolt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×