Hitelfelvétel: csak okosan!

Mostanában viszonylag olcsón juthatunk hitelhez, így az alacsonyabb törlesztő elérése remek lehetőség azoknak is, akik korábban évekig adósságokkal küzdöttek. Mai cikkünkben azt a témát járjuk körbe, hogy vajon van-e kiút az adósságcsapdából.

Hitelkalkulátor

A hitelcsapda, vagy más néven az adósságcsapda életünk egyik legnagyobb – anyagi típusú – kelepcéje. Különösen veszélyes a helyzet, ha már odáig fajul a dolog, hogy egy régi hitel törlesztőrészleteit csak egy újabb hitelből, például személyi kölcsön révén tudjuk csak rendezni. Nem lenne egyszerűbb a hitelt kiváltani? Ne sajnáljuk az időt, járjunk utána, és indítsuk el a hitelkiváltást, amíg még alacsonyak a kamatok. 

Egyre drágul az élet

Bár a hivatalos inflációs ráta növekedésnek indult, a pénzromlás üteme még mindig nagyon alacsony, 2018-ban mindössze 2,8 százalékos volt, és várhatóan idén is alig haladhatja meg a 3 százalékot. Ennek ellenére sajnos n a napi szükségleti cikkek, az élelmiszerek, és különösen a szolgáltatások  látványosan drágulnak, már-már a nyugati szintekre zárkóznak fel, különösen a nagyobb városokban. 

Évtizedes kölcsön terhét nyögi?

Ezek után nem meglepő, ha az átlagos szinten keresők hamar eladósodnak, vagy a mai napig nem tudnak a kikecmeregni a régebbi, akár még a svájci frankos korszakból származó adósságaikból. Ezeket az adósságokat azonban nagyon is érdemes lenne most konszolidálni, akár úgy, hogy egy nagyon alacsony, akár 4-6-8 százalékos, nagyobb összegű hitelből kifizetjük a régebbi tartozásainkat. Ne halogassuk sokáig a döntést, ugyanis pár hónap és újra növekedésnek indulnak a személyi kölcsön kamatok, tehát fixáljuk addig a hiteleinket, amíg ezen a nagyon kedvező szinten megtehetjük. 

Ne legyünk túl kényelmesek! Menjünk el egy professzionális hiteltanácsadóhoz, de legalábbis nézzünk meg egy online hitelkalkulátort, és pár kattintással ellenőrizzük, hogy ma mennyivel jobb törlesztőrészletet érhetnünk el, illetve érhetnénk el ugyanarra a hitelre vetítve. 

Mire költsük a személyi hitelt?

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ne elköltsük ezt a hitelt, hanem első lépésként egyszerűen fizessük vissza az összes régi hitelünket. Ha ez megvan, és még mindig maradt némi elkölthető pénz, azt lehetőség szerint költsük olyasmire, ami a havi fix kiadásainkat jelentősen csökkenti, vagy akár egy olyan tanfolyamra, ami keresetünket mindenképp növeli! 

Így csökkentsük a saját rezsinket!

Amennyiben saját ingatlanunk van, a költségcsökkentés legjobb módja, ha még idén lecseréljük a nyílászáróinkat, hogy így már az idei télen kevesebb rezsivel kelljen számolnunk, vagy szigeteljük le a lakásunkat, házunkat. Esetleg vásároljunk egy akár egy-két literrel kevesebbet fogyasztó, kisebb szervizigényű, olcsóbban fenntartható autót. Ha csak 10 ezer kilométert is autózunk egy évben, már akkor is évente csaknem 80 ezer forinttal lesz kevesebb, ami öt év alatt közel 400 ezer forint megtakarítást jelent. 

Mennyi személyi hitel kell?

Nagyon fontos az is, hogy inkább egyetlen nagyobb, lehetőleg egymillió forint feletti személyi hitelt érdemes felvenni. Hogy miért? A 300-500, vagy 700-800 ezer forintos személyi kölcsönök kondíciói, azaz egy ilyen személyi hitel kamata, törlesztőrészlete lényegesen magasabb, mint egy egy-másfél milliós személyi hitelé.

Persze ez nem azt jelenti, hogyha a minimálbér környékén keresünk, akkor azonnal vegyünk fel egy másfél-kétmilliós hitelt, azonban érdemes jó előre gondolkodni és tervezni a nagyobb kiadásokkal: személyi hitelt inkább egyszer vegyünk fel egy öt-tíz éves időszakban, ne évente vagy kétévente, akkor, amikor már vészesen elfogytak a tartalékaink.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×