Fontos tudnivalók a személyi kölcsönről!

Gyakran megesik, hogy a családi büdzsét hirtelen egy váratlan kiadás terheli meg. Elromlik az autó, helyre kell hozni a fűtést, vagy be kell ruházni egy új háztartási gépbe –a példák sorát hosszan lehetne folytatni. Ha gyorsan szükségünk van legfeljebb pár millió forintra, akkor érdemes személyi kölcsönt felvenni. Ennek a konstrukciónak a legnagyobb előnye, hogy a hitelt bármire el lehet költeni. A legtöbb ajánlatnál a kamat ráadásul az egész futamidő alatt fix. Pont a szabad felhasználás miatt rengeteg az igénylés: tavaly az átlagos személyi kölcsön kihelyezések mértéke Magyarországon elérte a havi 37 milliárd forintot.

Kamat különbségek

A bank mielőtt jóváhagyja a hitelt, persze egy sor tényezőt megvizsgál: általában kíváncsiak rá, hogy időben fizetjük-e a számláinkat, van-e hitelünk, de azt is számba veszik, hogy mióta van állásunk. Ha a munkahelyünkön még csak próbaidősek vagyunk, akkor vissza is utasíthatnak. Érdemes tudni, hogy a kamat mértéke a fizetésünk nagyságától is függ. 

Ahhoz, hogy lássuk mekkora eltérésekről lehet szó, mai napon (2019.02.07.) megnéztünk egy példát a kalkulátorunkkal. Először azt vizsgáltuk meg, hogy milyen opciók jelennek meg akkor, ha 150 ezer forintos nettó jövedelem mellett egy 30 éves igénylő 70 hónapos futamidőre kér másfél millió forintnyi szabad felhasználású személyi hitelt. A példánkban szereplő személy dolgozik (a munkaviszonya 1 és 3 év között van), jövedelmét a hitelt nyújtó banknál vezeti és a KHR alapján megbízható adósnak számít. Viszont törlesztési biztosítást nem kér, adóstársat pedig nem szeretne bevonni.

személyi kölcsön 1

Mint látható ebben a felállásban a Sberbank ajánlata volt a legkedvezőbb: a havi törlesztő részlet náluk 28 851 forint. A legtöbb helyen – a nyolc opcióból öt esetben – azonban a kölcsön után havonta több mint 30 ezer forintot kell fizetni.

Nézzük, mi a különbség, ha az igénylő negyedmillió forintot keres úgy, hogy közben minden más variánst változatlanul hagyunk.

személyi kölcsön 2

Ezúttal öt olyan ajánlatot is találtunk, ahol 30 ezernél kisebb a havi törlesztő, ráadásul a legdrágább se éri el a 34 ezret. Ezúttal is a Sberbank van az élen egy 26 196 forintos opcióval, de a Raiffeisen-nél is van olyan lehetőség, ahol csak 26 850 forint a törlesztő.  

Tartsuk fejben, hogy a kamatszintet az is megdobhatja, ha a fizetésünk nem a kiválasztott pénzintézetbe érkezik. Ami fontos: a havi törlesztőrészlet a szabályok szerint csak akkor lehet több a nettó bérünk 50 százalékánál, ha a keresetünk havonta meghaladja a 400 ezer forintot. 

Csak akkor kérjük, ha muszáj

A pénzintézetek saját bevallása szerint egy személyi kölcsön átlagos értéke 1 millió forint körül mozog. Az ügyintézés kifejezetten gyors: a hitelbírálat pár óra alatt is megtörténhet. Sokan autóra vagy az otthonukra költik a felvett összeget. De nem mindenki ilyen előrelátó. Páran a kedvezményes ajánlatokat látva elkezdenek messzebb nyújtózkodni, mint ameddig a takarójuk ér. Vagyis hitelből vesznek szülinapi ajándékokat, méregdrága okostelefont a gyereknek vagy luxusnyaralást a családnak. Pedig a legjobb, ha a hiteligénylés előtt feltesszük magunknak a kérdést: tényleg szükségünk van a plusz tőkére? Csak azért mert könnyű kölcsönhöz jutni, ne kezdjük el két kézzel szórni a pénzt. Szerencsére a válságból sokan tanultak. Tavalyi adatok szerint a magyar háztartások alig több 30 százalékának van hitele. Uniós szinten ez a szám még egész alacsony. A várakozások szerint ez a mutató nőni fog a következő években.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×