A személyi kölcsön a lakásvásárlásban is segíthet!

Várhatóan idén is jó év elé néz az ingatlanpiac: az adásvételek száma az előzetes elemzések szerint160 és 180 ezer között fog mozogni, bár hozzáteszik, a végleges adat nagyban függ majd az újépítésű projektek kifutásától. Aki mostanában akar beruházni egy új ingatlanra, annak alaposan bele kell nyúlnia a pénztárcájába, hiszen országosan 8-12 százalékkal, a fővárosban pedig akár 15 százalékkal is nőhetnek az árak az év folyamán. Ha esetleg új lakást szeretne vásárolni, de nincs elég tőkéje az ügylet lebonyolítására, többféle pénzügyi segítséget is igénybe vehet: az opciók között ott találjuk például a személyi kölcsönt is.

Személyi kölcsön

Bármire költhetjük

A személyi kölcsönnek egy sor előnye van a lakáshitellel szemben. Mind közül az egyik legfontosabb, hogy a személyi hitelnél nem kell jelzáloggal terhelni a meglévő ingatlanunkat, emellett kevesebb ügyintézéssel és utánajárással is jár, az egyszerűbb adminisztráció miatt pedig a kiutalás is gyorsabban történik. A személyi hitelekről emellett tudni kell, hogy szabad felhasználásúak, ami azt jelenti, hogya bank egyáltalán nem szól bele, hogy mire költjük a lehívott összeget. Felújításra, vásárlásra vagy új háztartási gépek beszerzésére is használhatjuk az átutalt pénzt, de ugyanígy akár egy nyaralásra is elkölthetjük az egészet.

Ha az ingatlanvásárlás nagyobb akadályokba ütközik, mint vártuk, azt is megtehetjük, hogy nem lakáshitel helyett, hanem mellett veszünk fel személyi kölcsönt. A lakáskölcsönnél ugyanis a megvásárolni kívánt ingatlannak legfeljebb csak a 80 százalékát fedezhetjük a felvett összegből, illetve szükség van legalább 20 százalékos önerőre is. Ez azt jelenti, hogy ha 15 millió forintért akarunk házat venni, akkor minimum 3 milliót saját forrásból kell fedeznünk. Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénz, akkor az előírt önerőt személyi kölcsönből is állhatjuk, azt azonban fontos tudni, hogy a két hitel törlesztőrészletei együtt még a legoptimálisabb esetben sem haladhatják meg a fizetésünk 50 százalékát. A szabályok kicsit engedékenyebbek, ha a bérünk havi 400 ezer forintnál magasabb: ez esetben a törlesztők akár a bérünk 60 százalékát is elérhetik. 

Csak mértékkel

Nagyon fontos, hogy egy nagy összegű vásárlást nem tudunk személyi hitelből fizetni, hisz a plafon ezeknél a konstrukcióknál 10 millió forint. Ennél nagyobb összegű személyi hitelt nem lehet találni a magyar piacon, így ezeket a kölcsönöket a lakásvásárlásnál inkább akkor érdemes választani, ha csak pár millió forintra van szükségünk. Az alacsonyabb összegű igényléseknél az előnyök is jobban kidomborodnak, hisz a személyi hitelnél nincs szükség értékbecslésre és más olyan járulékos költségekre, amelyeket a lakáshitelnél nem lehet megkerülni.

Ha szeretne tájékozódni banki partnereink személyi kölcsön ajánlataival kapcsolatban, próbálja ki kalkulátorunkat, amellyel néhány kattintással valós ajánlatokhoz juthat. Ha elakadna, vagy kérdése van, keresse bátran a bankkalkulator.hu szakembereit a 06 1 309 4510-es telefonszámon! 

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×