6 fontos tipp és tudnivaló a hitelfelvételhez

Valóságos roham indult idén a kölcsönökért: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest az idei év első három hónapjában negyedével nőtt a felvett hitelek nagysága. A fogyasztási- és lakáshitel-szerződéseken keresztül összesen 377 milliárd forintot igényeltek.

Ha esetleg Ön is szeretne hozzájutni egy kis pénzügyi segítséghez, ne csapjon le rögtön az első jónak tűnő ajánlatra, inkább olvassa el a tippjeinket és tudnivalóinkat, amelyek segíthetnek a hitelfelvételnél.

Hitelfelvétel

1.Tartsuk szem előtt, hogy a kölcsönöknél nem a kamat az egyetlen kiadás, számos további költséggel kell számolnunk, például a kezelési költséggel. Az ajánlatok tengerében épp ezért nagy segítség a Teljes Hiteldíj Mutató, vagyis a THM, amelyből kiderül, hogy mekkora a kölcsön teljes éves költségének a mértéke. Ennek a segítségével könnyebb összehasonlítani a különböző pénzügyi termékeket, viszont jó tudni, hogy a THM sem fed le mindent. A Teljes Hiteldíj Mutató nem tartalmazza többek között az esetleges futamidő-hosszabbítás költségeit, vagy a késedelmi díjakat. Ezeknek a költségeknek érdemes utánanézni, a plusz kiadásokról tájékozódjunk körültekintően! 

2. Ha kirívóan alacsony ajánlattal találkozunk, nem árt, ha elkezdünk gyanakodni. Vizsgáljuk meg, hogy az akció milyen időtávra szól: előfordulhat, hogy az eleinte kedvező kamat a futamidő végére már egy jóval magasabb szintre fog ugrani. Feltétlenül tudjuk meg, hogy a hitelnyújtó egyoldalúan megváltoztathatja-e a kamat mértékét! 

3. Ha akkora tartozásunk van, amely nagyobb a mindenkori minimálbérnél, ráadásul az elmaradásunk több mint 90 napja fennáll, felkerülünk a negatív KHR listára (régen BAR listának nevezték), ez esetben pedig magyarországi banktól nem tudunk hitelt felvenni. Erről a listáról persze le lehet kerülni: ha befizetjük a mulasztásunkat, egy év múlva már tiszta lappal indulhatunk. Ha tudni szeretnénk, hogy szerepelünk-e a negatív KHR listán, egyszerű dolgunk van: bármelyik hazai bankfiókban utánajárhatunk. 

4. Még a hitelfelvétel előtt készítsünk egy számítást arról, hogy havonta mekkora törlesztőrészletet tudunk kigazdálkodni. Ha hosszú futamidejű konstrukcióban gondolkodunk, mindenképp számoljunk az esetleges nem várt eseményekkel is (például elbocsátással, betegséggel). 

5. Ne csak egyetlen bank kínálatában keresgéljünk, ha épp megfelelő kölcsön után kutatunk, nézzünk szét több pénzintézetnél is! A választásban sokat segíthet oldalunk hitelkalkulátora, ahol több banki partnerünk ajánlatai között is válogathat. 

6. Mielőtt megállapodunk a kiválasztott pénzintézettel, vizsgáljuk meg, hogy mik a szerződés felmondási feltételei. Nem árt, ha előre tisztában vagyunk azzal, hogy a szerződéskötés után 14 napig jár nekünk az indoklás nélküli elállás joga, vagyis még a papírok aláírása után is meggondolhatjuk magunkat és dönthetünk úgy, hogy mégsincs szükségünk hitelre. Az sem probléma, ha az első két héten belül már megkaptuk a kért kölcsönt, ugyanis ha a szerződés megengedi, ekkor is visszakozhatunk. Ez esetben az átutalt kölcsönt a szerződésbontás bejelentése után 30 napon belül a kapcsolódó kamattal együtt vissza kell fizetnünk.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×