Nyugdíjasként is felvehető a személyi kölcsön

Bármikor adódhat úgy az élet, hogy sürgősen nagyobb pénzre lenne szükség, ám átmenetileg ez nem áll rendelkezésre. Ebben az esetben jelenthet segítséget a személyi kölcsön, hiszen gyorsan, napok, néha órák alatt elbírálják az illetékesek.

Nyugdíjas

Ha először csak a számítógép előtt ülve szeretne megtudni néhány információt arról, hogy melyik banknál és milyen feltételekkel kaphat személyi kölcsönt, üsse be a bankkalkulator.hu oldalát, és pillanatok alatt elindul a kalkuláció. 

Tettünk egy próbát 

A Bankkalkulator.hu kalkulátorával tettünk egy próbát egy kisebb és egy nagyobb összegre, majd a következő adatokat adtuk meg: szabad felhasználás, életkor: 68 év, összeg: 300 ezer forint, havi nettó jövedelem: 100 ezer forint, adóstársat be tudok vonni, és mindezt két éves futamidőre kérnénk.

Íme az eredmény:

- Sberbank: 340 027 forint a teljes visszafizetendő összeg, 12,21% a THM, havonta pedig 13 932  forintot kellene visszafizetni a két év alatt.

- OTP: 356 988 forint a teljes visszafizetendő összeg, 18,73% a THM, havonta pedig 14 875 forintot kellene visszafizetni a két év alatt.

- Provident: 376 634 forint a teljes visszafizetendő összeg, 24,80% a THM, havonta pedig 14 878 forintot kellene visszafizetni a két év alatt. 

Egy nagyobb összeget, egymillió forintot is megnéztünk a kalkulátorral, az életkor, és a többi adat a fentivel egyező volt:

- Provident: 1 315 673 forint a teljes fizetendő összeg, 24,90% a THM, a havi törlesztőrészlet pedig 43 856 forint.

- Sberbank: 1 133 399 forint a teljes visszafizetendő összeg, 12,21% a THM, havonta pedig 46 485 forintot kellene visszafizetni a két év alatt.

- Cetelem: 1 149 877 forint a teljes visszafizetendő, 14,84% a THM, a havi törlesztő 47 495 forint.

- OTP: 1 186 499 a teljes visszafizetendő összeg, 18,38% a THM, a havi törlesztő 49 437 forint.

- Budapest Bank: 1 207 680 forint a teljes visszafizetendő összeg, 20,46% a THM, 50 320 a havi törlesztőrészlet.

- Provident: 1 705 800 a visszafizetendő összeg, 24,90% a THM, 56 860 a havi törlesztő. 

A hitel felvételének feltételei 

Megkérdeztünk néhány bankot, hogy napjainkban náluk milyen feltelekkel juthat egy nyugdíjas személyi kölcsönhöz. Íme, a válaszok: 

Budapest Bank

Legalább nettó 250 000 forint havi jövedelem – esetükben öregségi nyugdíj – megléte esetén 7,9% - 12,8% közötti THM-mel igényelhetnek személyi kölcsönt a nyugdíjasok, amennyiben rendelkeznek Budapest Bank lakossági számlával, vagy a kölcsönszerződéssel egy időben nyitják meg azt. Abban az esetben, ha nem rendelkeznek havi nettó 250 000 forint öregségi nyugdíjjal, akkor 20,5%-os THM-el vehetik igénybe a terméket. 

Megjegyezték: egy 66 év feletti igénylő esetén szükséges egy 21 és 66 év közötti társigénylő bevonása a hitelügyletbe. 

K&H Bank 

Nyugdíjas hiteligénylőiknek ugyanolyan paramétereknek kell megfelelniük az igény benyújtásakor, mint minden más ügyfélnek. Maximum 75 éves korig nyújtanak hitelt. Amennyiben a főadós életkora a kölcsön lejáratakor eléri, vagy meghaladja a 75. életévet akkor a bank további adóstárs bevonását írja elő. 

Raiffeisen Bank

Ha a kölcsön igénylésekor az ügyfél még nem töltötte be a 25. életévét, vagy a kölcsön lejáratakor már betölti a 71. életévét, olyan adóstárs bevonása szükséges, aki az igényléskor betöltötte a 25. életévét, a kölcsön lejártakor pedig még nem tölti be a 71. életévét, és megfelel a további hiteligénylési feltételeknek is.

Egyedüli igénylőként minimum 100 000 forint, adóstárssal pedig minimum 80 ezer/fő igazolt havi nettó jövedelem szükséges. 

OTP Bank 

Az igénylésnek nincs felső korhatára. Viszont, ha a leendő ügyfél már elmúlt 70 éves, vagy elmúlik 70, mire lejár a kölcsön futamideje, akkor arra kéri a pénzintézet, hogy vonjon be adóstársat. 

Sberbank 

A Sberbank Magyarország Zrt-nél nyugdíjasként is lehetséges személyi kölcsönt felvenni, amennyiben az ügyfél a kölcsön szerződés szerinti lejáratkor nem haladja meg a 70. életévét. Amennyiben az ügyfél a futamidő szerződés szerinti vége előtt betölti a 70. életévét, akkor olyan kezes bevonása szükséges, aki az adósra is irányadó, előző életkori feltételeknek megfelel. Nyugdíjasként is az ügyfélnek minden hónapban rendelkeznie kell az elvárt, minimum jövedelemmel, amely érkezhet bankszámlára vagy kaphatja postai úton, kézbe is. A postai úton kézbe kapott nyugdíj esetén a nyugdíj csak öregségi, vagy szolgálati nyugdíj lehet. 

A Sberbanknál az elávárt minimum jövedelem a következőt jelenti: megfelelő hitelmúlttal (a, pont) vagy Sberbank munkabérszámlával (b, pont) rendelkező ügyfél esetén havi nettó 68.000 forint, megfelelő hitelmúlttal vagy Sberbank munkabérszámlával nem rendelkező ügyfél esetén legalább havi nettó 100.000 forint. 3 millió forintot meghaladó kölcsönigénylés esetén legalább havi nettó 150.000 forint igazolható, bankszámlára érkező nyugdíjjal, vagy postai úton kézbe kapott, öregségi, vagy szolgálati nyugdíjjal kell az igénylőnek rendelkeznie. 

a - Megfelelő hitelmúltja van annak, aki más banknál legalább 12 hónapja fennálló és minimum 10 ezer forint havi törlesztésű, vagy a Sberbank Magyarország Zrt.-nél legalább 6 hónapja fennálló és minimum 10 ezer forint havi törlesztésű hitellel rendelkezik.

b - Sberbank munkabérszámlának minősül az a Sberbank Magyarország Zrt-nél vezetett folyószámla, amelyre a hitelkérelem benyújtását megelőző legalább 6 hónap mindegyikében Szja tv. szerinti bér, nyugdíj jogcímen jövedelem jóváírás érkezett. 

Ezek az igazolások kellenek 

Jövedelemigazolás helyett szükség lesz az érvényes nyugdíjas igazolványra, illetve a legutolsó nyugdíjszelvényekre. Amennyiben bankszámlára érkezik az ellátás, úgy az utolsó bankszámla-kivonatokat kell bemutatni. A feltüntetett két dokumentum több esetben még kiegészül az év eleji nyugdíj-értesítő irattal is. 

A nyugdíjasok hiteligénylésével szemben hasonló feltételeket támasztanak a bankok, mint az aktív dolgozókkal szemben. Vagyis a legtöbb magyar bank nem ad kölcsönt annak, aki bekerült a korábbi nevén BAR-listára (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer), vagyis a jelenleg használatos nevén, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adatbázisába. Ez is egy olyan adatbázis, amely a pénzintézeteket az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. 

Persze vannak bankok, amelyek a negatív KHR lista ellenére is adnak hitelt, de az esetek többségében olyan feltételekkel, amelyek nem biztos, hogy kedvezőek egy nyugdíjas számára. Éppen ezért csak igazán alapos körültekintés, mérlegelés után érdemes hitelfelvételbe bocsátkozni.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×