Sok kicsi sokra megy: így spóroljon egyszerűen 10-15 millió forintot!

Autóhitel, lakáshitel, személyi hitel: ma már többféle pénzügyi segítség is a rendelkezésünkre áll, erre azonban nincs mindig szükség. Ha körültekintően, megfontoltan éljük az életünket, sokkal könnyebben elérhetjük a céljainkat: akár egy saját lakás, akár egy új autó az álmunk, ne mondjunk le róla, hanem legyünk tudatosabbak! Mutatjuk, mennyit számíthat, ha változtatunk néhány apróságon.

Bankkalkulátor - személyi kölcsön összehasonlítás 1

Ha valaki sokat keres, akkor bizony sokat is költ – tartja a mondás. Ez legtöbbször bizony így is van, de nem kellene feltétlenül pénzt szórnia azoknak sem, akik viszonylag rosszabbul keresnek, és lehet, hogy éppen egy személyi hitel törlesztőrészletét is fizetniük kell. Egy egyszerű, teljesen hétköznapi példa: aki minden nap, amikor csak megszomjazik, az utcán, egy boltból vagy automatából potom 300 forintért vesz egy üdítőt, és hozzá 200-ért egy csokit, ezt pedig napi átlagban kétszer megteszi, akkor egy év alatt közel kéthavi nettó alapfizetést, összesen 365 ezer forintot költ csak egy gyors üdítő-csoki párosra.

Aki ennél megfontoltabb, és mindig visz magával egy palack, diszkontban vett üdítőt és egy-két szelet, szintén jó áron vett csokit, az egy nap alatt nem egy ezrest, hanem legfeljebb 400 forintot költ. Ez a napi 600 forint egy hónapra vetítve 18 ezer, egy évre nézve 219 ezer forint, ötven munkában eltöltött évre felszorozva pedig (ötvenezer forint híján) 11 millió forint! Így lesz napi két kis csoki és két aprópénznek tűnő üdítő egy fél budapesti garzonlakás vagy három akciós új autó ára... 

50 év sem kell hozzá!

Ez persze egy nagyon egyszerű példa, azonban aki rendszeresen így költ, az ezt a 11 milliós többletet akár 3-5 év alatt is összeszedheti! Hogyan? Például úgy, hogy a közértben olyan drága és/vagy felesleges ételeket vásárol össze, amit azután rendszeresen kidob.

Folytatva ezt a megint csak hétköznapokból vett példát: a két legtipikusabb hiba, amit egy vásárló elkövethet, hogy éhesen és lista nélkül indul bevásárolni. Megfigyelte már? Ha éhes, hajlamos sokkal több mindent összevásárolni. Ha bevásárlólista nélkül megy, ugyanígy sokkal több felesleges dolog kerül a kosárba. Láthattuk, hogy akár napi 600 forint milyen súlyos teherré adódik össze, s egy elkapkodott, átgondolatlan bevásárlásnál súlyos ezresek repülnek szinte egyenesen bele a szemeteskukába!

Persze ez nem azt jelenti, hogy időnként nem jutalmazhatjuk meg magunkat, ám ha a költekezés napi rutinná válik, akkor a világ legjobb állása sem lesz elég ahhoz, hogy felhőtlen nyugdíjas kort biztosítson... 

Divat, te drága!

Nézzünk egy másik példát, a ruházkodást, vagy a tágabb értelemben vett divatot. A különböző státuszszimbólumok gyakran nemcsak azért divatosak, mert jól néznek ki, hanem azért is, mert drágák.

Ha rendszeresen belefeledkezünk a „shoppingolás” örömeibe, vagy hajlamosak vagyunk az impulzusvásárlásra, könnyen azt vehetjük észre, hogy megint hazavittünk egy csomó olyan dolgot, amit hamar félredobunk, megununk, és azután már csak a szeméthegyeket növeljük. Ilyenkor pedig az elköltött összegek is jóval nagyobbak lehetnek, mint az üdítős példában.

Ha mondjuk havi 25 ezer forintot költünk divatcikkekre (beleértve a divatos telefonokat, ketyeréket, kisebb ajándéktárgyakat, ékszereket, egyebeket), ez évi 600 ezer forint, 50 év alatt pedig összesen 15 millió forint olyan kiadás, amelynek a nagyobb részét egy csöpp odafigyeléssel meg lehetett volna spórolni. Persze mondhatjuk, hogy ötven év múlva nem fog annyit érni 15 millió, mint ma, de ez helytelen gondolkodás, hiszen ötven év múlva üdítőt sem 300-ért fogunk venni – azaz a számok a mai gondolkodásunkkal, a mai értékekkel mindenképpen stimmelnek. 

Adósság adósság hátán

Van, hogy nem tudjuk elkerülni a hitelfelvételt, azonban mint mindent, ezt is csinálhatjuk tudatosan. Ha egyszerre több törlesztőrészlet fizetésével is küzd, könnyedén veszélybe kerülhet a megélhetése – erre nyújthat megoldást az adósságrendező hitel, mellyel kiválthatja kedvezőtlen, magas havi kölcsöneit egy előnyösebb megoldásra. A Bankkalkulator.hu hitelkalkulátorának segítségével néhány perc alatt, online hasonlíthatja össze banki partnereink adósságrendező hitelajánlatait – ne feledje, sok kicsi sokra megy! 

Ha egyszerre több törlesztőrészlet fizetésével is küzd, könnyedén veszélybe kerülhet a megélhetése – erre nyújthat megoldást az adósságrendező hitel, mellyel kiválthatja kedvezőtlen kölcsöneit egy előnyösebb megoldásra.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×