Ősztől jön a nyugdíjkötvény: íme a részletek!

Még az idén megjelenik egy új megtakarítási forma, ősztől ugyanis a kormány a tervek szerint bevezetné az úgynevezett nyugdíjkötvényt. Azok számára, akik nyugdíjas éveikre készülnek, jelenleg három lehetőség áll: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Ezt a három opciót egészítené ki negyedikként a nyugdíjkötvény.

Nyugdíjkötvény

Egy összegben is fel lehet majd venni

A kezdeményezés lényege, hogy a jövőben nyugdíjcélú megtakarításainkat egy speciális állampapír megvásárlásával is növelhetjük, amelynek a lejárata a nyugdíjkorhatárunkhoz igazodik. Ezzel a várhatóan fix, minimum havidíj nélküli lehetőséggel azonban csak magánszemélyek élhetnek, vállalatok, intézményi befektetők és pénztárak ebbe a megtakarítási formába nem fektethetnek be. A felhalmozott összeget nyugdíjba vonuláskor kétféleképp lehet majd felhasználni: vagy egy összegben kérjük a félretett pénzt, vagy járadék formájában fogják nekünk folyamatosan utalni. A nyugdíjkötvény némileg hasonlít a babakötvényhez abban a tekintetben, hogy itt is jár majd egy infláció feletti kamatprémium, amely a tervek szerint az életkorunk függvényében változik majd. Az biztos, hogy a nyugdíjkötvények a piaci termékekhez képest magasabb kamatot fognak biztosítani. 

Hogy mennyire fogja megérni ez a megtakarítási forma? Mivel az önkéntes nyugdíjpénztárak az említett kötvényekből nem vásárolhatnak, a portfóliójuk pedig főleg államkötvényekből áll, a nyugdíjkötvény jó eséllyel válik az egyik olyan hosszútávú megtakarítási lehetőséggé, amelybe akár más megtakarítási formák mellett is érdemes lesz belevágni. A kockázati szintje természetesen kifejezetten alacsony lesz. 

Nem minden egyértelmű még

Bár a konstrukció biztatóan hangzik, jelenleg még sok a kérdőjel a nyugdíjkötvények körül. Jelenleg még azt sem tudjuk, miként lehet majd hozzájuk jutni, és az infláció feletti kamatprémium mértéke sem tisztázott. Az azonban biztos, hogy az államnak több okból is megéri bevezetni ezt a megtakarítási formát: egyrészt az államadósság így itthon marad. Azzal, hogy az állam gyakorlatilag hitelt vesz fel a lakosságtól, kevésbé lesz eladósodva a külföldi intézmények felé. Ugyancsak jelentős ok, hogy láthatóan szeretnék erősíteni az öngondoskodást – erre azért van szükség, mert az előrejelzések szerint a lakosság többsége az állami nyugdíjból nem tud majd megélni. A jelenlegi rendszerben hosszútávon a nyugdíjak komoly csökkenésére lehet számítani, az idősek visszavonulásuk után ugyanis nagyrészt abból a pénzből kapják a nyugdíjat, amit a munkavállalók járulékok formájában befizetnek. Ez a felosztó-kirovó rendszer egy olyan társadalomban tud jól működni, ahol a lakosságszám stagnál vagy növekszik, viszont egy olyan országban, ahol a dolgozók száma csökken, egyre kevesebb aktív állampolgár tart majd el egy arányaiban növekvő nyugdíjas réteget.

Emiatt egyre fontosabb lesz, hogy a dolgozók még az aktív korszakukban előre gondoskodjanak az idős éveikről.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×