Nagyot foghat a nyugdíjon

Ha valaki negyven éves kora körül – mindössze havi 10 ezrenként – 25 éven át félretesz a nyugdíjas éveire, akkor ez idő alatt rengeteg pénze gyűlik össze. Mi több, most további 1-2 millió forintos extra előnyre is szert tehet, ha a tervezett új nyugdíjcélú megtakarításokat plusz kamattal ösztönző államkötvény-rendszer megvalósul! Érdemes mielőbb elkezdeni takarékoskodni, mert szakértők szerint 25-30 év múlva akár 7-8 évvel magasabb is lehet a nyugdíjkorhatár és a ma megkaphatónak mintegy fele, vagy akár kevesebb is lehet majd az állami nyugdíj...

Az év végéhez közeledve egyre többen nagyobb és nagyobb fogadalmakat tesznek az emberek, de talán mind közül a legfontosabbak azok, ahol végre rászánjuk magunkat arra, hogy takarékoskodjunk. A 40-45 felettieknél ez ma már egyre inkább a hosszú távú befektetéseket jelent. Például lakás vásárlását a gyerek(ek)nek, vagy éppen a nyugdíjcélú megtakarítások tervezgetését. Persze, aki kellően előrelátó, az 20-25 évesen elkezdi a gyűjtögetést. Igaz azért akkor még nyilván nem a nyugdíjcélok, hanem mondjuk egy saját ingatlan, majd pedig egy nagyobb, már családi „lakóegység” összeszedése, illetve a saját erő összeterelgetése a kihívás. Később pedig e nagy hitelek visszafizetése lesz a többség fő célja. 

Nem vész el 

Ám érdemes most résen lenni, mert nagy változások jönnek a megtakarítási rendszerben. A többség egyszerű állampapírt vesz ma, de világszerte sok helyütt jellemző, hogy a kormányzat a nyugdíjra félrerakó emberek számára egyedi, plusz hozamot adó államkötvényeket kínál. Persze a pluszpénz csak akkor jár, ha az ember a nyugdíjig megtartja a kötvényét. Most pedig éppen egy ilyen jó kis rendszert tervez bevezetni a kormány. A részletek ugyan kidolgozás alatt vannak, de egy kicsit már most érdemes számolgatni. (Fontos, hogyha nem tartja meg végig valaki a nyugdíjkötvény, akkor sem vész el a hozam, csak az extra része, ami a hosszú távú és egyben nyugdíj célú kötvény megtartás után jár.) 

Nagyon sok, és még több 

Nézzük tehát a „matekot”: ha megkérdezünk 100 embert, közülük valószínűleg csak néhány tippeli helyesen azt, hogyha egy 40 éves ember 25 éven át, minden hónapban csupán csak 10 ezer forintot eltesz, akkor mennyi megtakarítása lesz 65 évesen? Eláruljuk, ha a mai 4,1 százalék körüli hosszú távú állampapír hozammal számolunk, kicsivel több, mint 8,15 millió forint jön össze. Ha azonban egy nyugdíjcélú prémiummal, tegyük fel fél százalékkal magasabb éves hozammal számolunk, akkor ugyanez a megtakarítás közel 9,2 millió forintot fog érni – azaz 1,05 millió forinttal többet. Ha a kamat nem fél, hanem egy százalékkal magasabb a mai referenciánál, akkor 10,35 millió, azaz 2,2 millióval több lesz a megtakarítás. 

Persze a dolog 40 évnyi takarékosság esetén még látványosabb: a mainál fél százalékkal nagyobb kamatok esetén 28,8 millió forint jön össze, egy százalék extra kamatnál pedig 34,8 millió forint. Normál kamatozás esetén viszont csupán 23,8 millió, azaz 5 és 11 millió extra összeget jelent a plusz kamat már az említett havi 10 ezer forint félretétele esetén is! 

Nem minden jelezhető előre

A dolog persze sok-sok tényezőtől függ, itt egy nagyon leegyszerűsített esettel számoltunk. A lényeg azonban a nagyságrend: egy negyedszázados, potom havi 10 ezer forintos megtakarításnál fél százalék bő egymilliót, egy százalék pedig 2.2 milliót ér; 40 év alatt pedig 5-11 millió forint extra pénzt! Itt, mivel az infláció feletti(!) hozamról van szó, az összegek valódi pluszt jelentő összegek. Még akkor is így van ez, ha előre nehéz megmondani, hogy hosszabb távon a plusz milliók vásárlóereje milyen lesz. 

Miért számoltuk mindezt ki? A döbbenetes számokon túl éppen azért, mert ha az állam akár csak fél százalékos extra kamatot ad, az egy tipikus, akár havi tízezres megtakarítás esetén is milliós nagyságrendnyi támogatást – értsd ingyen pénzt – hoz. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon is érdemes lesz figyelni a várható nyugdíj-megtakarítási állampapírok konkrét feltételeit. 

A görög ügy

Aki persze nagyon hosszú távon nem bízik a forintban akár nyugdíj előtt, akkor már most adódhat egy kiskapu: mondjuk egy a nyugdíjtól legfeljebb 5-10 évre álló közeli hozzátartozója nevében is takarékoskodhat extra hozammal. Bár nyilván limitált lesz az, hogy egy ember mekkora megtakarítás után kaphatja meg ezt az extra kamatprémiumot. A befektetés biztonságával mindenesetre nem lesz gond, hiszen a konstrukció e téren ugyanolyan szuper-biztonságos lesz mint az államkötvény, hiszen itt is államkötvényről van/lesz szó. Ezt pedig még a de facto csődöt jelentő görög állam is kicsengette pár évvel ezelőtt, igaz pontosabban csak a pénz felét. De hát azért a görög eset eléggé egyedi volt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×