Kis fizetésemelés, nagy haszon!

Egy pár ezer, vagy akár 10-20 ezer forintos fizetésemelés nem tűnik soknak, de ha okosan közelítjük meg a kérdést, komoly előnyt is kovácsolhatunk belőle. Nézzük, hogyan!

Megtakarítás

Hosszú évek, sőt, talán évtizedek óta sem tapasztaltuk ennyien, hogy egyre több és több fizetést kínálnak a munkaadók: sok szakmában, például az építőiparban egyenesen versenyeznek a munkavállalókért. A korábbi bérekre szinte évről évre „rálicitálnak”, sőt, egy nyári hír szerint várhatóan átlagosan havi 50 ezer forintos béremelést kapnak az önkormányzati dolgozók 2020 márciusától. 

Nincs az a pénz, ami ne fogyna el...

A nagy kérdés persze nem az, hogy egy fizetésemelés esetén hogyan költsük el a többletet, hiszen ehhez nyilván senkinek nincs szüksége tanácsra.

Örök érvényű igazság, hogy ha az ember valamivel többet keres, akkor jellemzően többet is költ, és persze az is előfordul, hogy valahogyan többet költünk el, mint amennyivel többet keresünk − különösen, ha emelkedik a bérünk, és kissé lazítunk a pénzügyeinken. 

Ellenszer: a tudatosság

Erre nincs más ellenszer, mint a tudatosság, a kőkemény odafigyelés, és persze a jól körülhatárolható célok kitűzése, valamint az ehhez kapcsolódó, rendszeres takarékoskodás.

Nézzük, hogy akár mindössze havi 20 ezer forintos megtakarítással is milyen kiváló célokat valósíthatunk meg – akár már 3-5 év elteltével is!

Ha nem is számolunk kamatot, akkor is rengeteg pénz jön össze, ha rendszeres takarékoskodásra fogjuk magunkat: mindössze öt év alatt például 1,2 millió forint jön össze mindenféle kamat ideszámítása nélkül, havi 20 ezer forint rendszeres félretételével. De már három esztendő alatt is 720 ezer forintot spórolhatunk így össze! 

Hosszabb távon súlyos milliók gyűlhetnek össze

Hosszabb időszakokon át történő takarékoskodás, például nyugdíjra, vagy a gyermekünk életkezdésére történő 10-15 éves spórolás esetén a számok még magasabbak. Ha csak a fenti példában vett havi 20 ezer forintnál maradunk, tíz esztendő alatt 2,4 millió, 15 év alatt pedig 3,6 millió forint jön össze. És mivel a pénzünk kamatozhat is, a 10-15 év eltelte során annyi kamat összegyűlik, hogy a jövőbeli 2,4-3,6 millió forintunk valójában nem fog kevesebbet érni, mint amennyit a mai 2,4-3,6 millió forint ér. 

Kissé az infláció felett

Mi kellett mindehhez? Pusztán annyi, hogy havonta rendszeresen félretegyünk 20-20 ezer forintot. Ha sikerül megduplázni a félretett összeget, akkor mindjárt 4,8-7,2 millió forintnál vagyunk, ha pedig ilyen hosszú távra számolunk, már nemcsak az inflációt követheti a megtakarításunk, de azon felül is hozhat a legegyszerűbb állampapír-vásárlás is. Ha csak évről évre egy százalékkal haladjuk meg betétünkkel az inflációt, akkor is csodák történnek: ha csak egy százalékkal kapunk jobb kamatot, mint az infláció, már akkor is mintegy 10 százalékkal nő a pénzünk valódi értéke egy évtized múlva, ha elővesszük az adott összeget.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×