Keveset tesznek félre a magyarok

A magyarok nagy része megtakarítási attitűdjeit tekintve továbbra is csak a mának él - derült ki az OTP Öngondoskodási Indexének legfrissebb kutatásából. Viszont a jövő már biztatóbb képet sugall, hiszen a magyar szülők egyre inkább felismerik a pénzügyi tudatosságra nevelés fontosságát. A szülők 85 százaléka ugyanis a legfontosabb céljának a gyermeke támogatását tekinti nemcsak anyagilag, hanem megfelelő pénzügyi ismeretek átadásával is.

Megtakarítás

Otthon tartják a megtakarításaikat 

A felnőtt lakosság nagy részének továbbra sincs semmiféle megtakarítása - ez az eredménye az OTP Bank megbízásából 12. alkalommal elkészített Öngondoskodási Index reprezentatív felmérésének. Bár az átlagkeresetek évek óta tartó növekedésen estek át, ez sem adott igazán lendületet az öngondoskodásnak.

Azok közül viszont, akiknek van megtakarításuk, egyre többen tartják tartalékaikat saját otthonukban. Tavalyhoz képest kilenc százalékponttal, 41 százalékra emelkedett az otthon tartott készpénz aránya. A kutatás szerint ennek oka leginkább az, hogy az emberek így készülnek fel a váratlan helyzetek kezelésére, de sokan vannak, akik egyszerűen túl kevésnek tartják az összeget ahhoz, hogy befektessék a bankokban. 

Rövidtávú céljaik vannak 

„Az OTP Öngondoskodási Index értéke, szinte már trendszerűen, második éve csökken, idén egy ponttal, 35-ös értékre”— nyilatkozta a kutatásról Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. „A válaszokból kitűnik, hogy sokan inkább a mának élnek és rövid távú céljaikat valósítják meg, nem ügyelve a hosszú távú öngondoskodásra, például a nyugdíjcélú megtakarításokra”- tette hozzá. 

Állami nyugdíjra számít a többség 

A leghosszabb távú tervezést igénylő, nyugdíjcélú megtakarításokról, továbbra is ellentmondásosan gondolkozik a lakosság. A felmérés történetében soha ilyen magas arányban (77 százalék) nem voltak azok, akik az államtól várják a kényelmes és biztonságos időskoruk biztosítását. A legtöbben arra számítanak, hogy kizárólag az állami nyugdíjukból fognak megélni, ugyanakkor a kutatás arra is rávilágít, hogy a megkérdezettek 72 százaléka szerint ez az összeg nem lesz elég a gondtalan időskor biztosítására. 

Plusz munkát vállalnak a szülők a gyermekeikért 

Látva, hogy a hosszú távú megtakarítások mértéke az elmúlt években folyamatosan csökken, a felmérés most először mélyebben is vizsgálta, mi a helyzet a családról, gyermekekről való gondoskodással. A kutatásban megkérdezett szülők csaknem kétharmada egyetértett abban, hogy a gyermekek anyagi támogatása az egyik legfontosabb cél, arról azonban, hogy miként és meddig kell ezt megtenniük, már erősen megoszlik a véleményük. 

A legtöbb szülő addig támogatná gyermekét, amíg megteheti azt (57%), mások (41%) szerint ez függ a gyermek életkorától és társadalmi helyzetétől. A közép és felsőfokú tanulmányok költségeinek fedezése mellett, a kortársakkal közös programok, a házasságkötés és az otthonteremtés támogatását tartja a szülők többsége a legfontosabb támogatandó célnak. Ezeket a költségeket a szülők nagy része plusz munkából tervezi fedezni, mindössze ötödük gyűjt kifejezetten ilyen célokra. 

Pénzügyileg tudatosabb gyermekek nőnek fel 

„A válaszokból kitűnik, hogy a pénzügyi ismeretek átadását illetően van ok a bizakodásra. Bár az aktív korú lakosság elenyésző része kapott pénzügyi oktatást, a most kiskorú gyereket nevelő szülők igyekeznek jobban odafigyelni a saját gyermekük megfelelő pénzügyi oktatására. A megkérdezett szülők 85 százaléka fordít figyelmet erre, hogy tudatosabb generációk nőjenek fel”- fűzte hozzá Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. 

Az OTP Öngondoskodási Index eredményeiből kiderül az is, hogy a szülők az edukáció jó eszközének tartják a zsebpénzt – a megkérdezettek gyerekeinek több mint kétharmada rendelkezik zsebpénzből vagy pénzajándékból származó saját megtakarítással. Tízből kilenc szülő pedig arra ösztönzi a gyermekét, hogy ebből a pénzből tegyen félre valamilyen célra. 

Spóroljunk többet az új évben! 

Lassan itt a Szilveszter, amikor a többség újévi fogadalmat tesz. Legyen az egyik most is a spórolás művészetének elsajátítása. Bár ez nem könnyű feladat, de ha vannak konkrét céljaink, terveink, és elég kitartóak vagyunk, biztosan menni fog. Kezdjük a pénzmegtakarítást azzal például, hogy felírjuk mindig a vásárlásainkat, hogy mire mennyit költöttünk, aztán nézzük át, hogy mi az a tétel, amelyről a legkönnyebb lemondani. Induljunk mondjuk egy havi ötezer forintos megtakarítással. Év végére már az is egész jó kis összeg lesz. Minden hó végén, amikor sikerül félretenni az elhatározott összeget, megjutalmazhatjuk magunkat mondjuk egy finom vacsorával, vagy egy jóféle palack borral.

Ha néha nem jön össze a cél, akkor se adjuk fel, hiszen emberek vagyunk, mindenki hibázik. Legfeljebb a következő hónapban picivel többet takarítunk meg. 

Egy kis kutatás a fogadkozásokról 

Az Egyesült Államokbeli Scranton Egyetem kutatói 2014-ben publikáltak egy felmérést, amely kissé hervasztó, ám reális képet adott a társadalmunkról:

• 100 emberből csak nyolc képes arra, hogy betartsa, amit korábban megfogadott.

• A legtöbben már 2014-ben is fogyni szerettek volna.

• A 2. legnépszerűbb fogadalom az egészséges életmódra való törekvés, a 3. pedig a spórolás volt, de közkedveltnek számított még az élet élvezete, a megfelelő fittség elérése, a dohányzás befejezése és a családdal való több idő töltése.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×