Ha jön a válság, mibe fektessünk?

Az átlagember sokat nem tehet a válság bekövetkezte ellen, viszont okosan készülhet egy esetleges globális visszaesésre. Ehhez befektetési tippeket és nem teljesen magától értetődő takarékossági tanácsokat adunk most.

Befektetés

Egyre többen és többen figyelmeztetnek arra, hogy a „hét bő esztendőt” újból hét szűk esztendő követheti rövidesen, és fel kell készülnünk egy újabb – feltehetően súlyosnak ígérkező – nemzetközi, globális gazdasági lassulásra. A minap Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász nyilatkozott, aki szerint fel kell készülnünk egy komoly gazdasági visszaesésre a következő években, és sajnos véleményével sok neves közgazdász is egyetért. Intő jel az is, ahogy az összesített globális adósság, vagyis a vállalatoknál, kormányoknál és háztartásoknál lévő hitelek tavaly júniusig nem kevesebb, mint 50 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évtizeddel korábban, 2008 nyarán, a pénzügyi válság 2008 őszi kirobbanása előtt. Legalábbis ez derült ki az S&P Global Ratings márciusi jelentéséből. (Csak a világ kormányzati hitelei egy évtized alatt 77 százalékkal nőttek.) 

Ne spekuláljunk, és csak óvatosan döntsünk!

E pár intő jel – és a kisebb nagyobb tőzsdei áresések, valamint az elindult kamatemelések – ugyanakkor el kell, hogy gondolkoztassák a mindennapi embert, hogyan, miként készülhet fel – ha egyáltalán felkészülhet – egy következő globális megtorpanásra. Olyan értelemben persze nem készülhetünk, hogy magánemberként bármit is tehetnénk a folyamatok ellen. Ugyanakkor – ha egy ilyen forgatókönyv erős valószínűségében hiszünk – veszteségeinket idejekorán minimalizálhatjuk.

No persze nem úgy, hogy spekulatív módon határidős eladási pozíciókat nyitunk, hiszen, ha csak pár hónapot is késik a „várva-várt” nagy összeomlás, akkor is könnyen tönkremehetünk, ha egyébként hosszabb távon a pesszimizmusunk beigazolódik.

Azon kevesek, akiknek nagyobb vagyonuk van részvényekben vagy részvénybe is fektető befektetési alapokban, nem árt, ha elkezdik eladni ezeket, csökkenteni kitettségüket, és inkább a biztosabb eszközök, például állampapírok, stabil multik vállalati kötvényei felé terelni vagyonuk döntő részét. 

Nem csak a tőzsdézők vannak veszélyben!

A többség persze inkább ingatlanokkal, életbiztosításokkal, lakástakarék szerződésekkel és hasonlókkal rendelkezik, vagy amúgy is szuperbiztos bankbetétekben, állampapírokban tartja a pénzét. Nekik is van azonban teendőjük, ha tartanak a várható válságtól. Például a fogyasztás visszafogása, különösen a nagyobb kiadások terén, és különösen akkor, ha ezeket nagyobb hitelfelvétellel szeretnék megvalósítani. Egyrészt mindenképpen a több éven át fix kamatozású hitelekben kell, hogy gondolkodjanak, másrészt tényleg csak annyi kölcsönt vegyenek fel, ami okvetlenül szükséges. 

Ingatlanbefektetés: csak óvatosan

Az ingatlan mindig jó üzlet, hallhatjuk hosszú évek óta a bölcs tanácsokat. Csakhogy közel sem mindegy, hogy mikor szállunk be. Mert ha az ingatlanárak esni ritkán is szoktak – ha baj van azért nőnek, ha nincs baj, akkor azért, szoktuk mondani –, ám ilyen néha mégis előfordulhat. Azaz ha kis lakást, házat vennénk kiadási célra, vagy saját célra, akkor is legyünk óvatosak. Egyrészt a hitel felvételkor itt is fogjuk vissza álmainkat, szálljunk le a földre. Valamint gondoljuk arra, hogy 2009 és 2013 közt csökkentek a lakásárak nálunk is a 2008 előtti szinthez képest. 

Az autóvásárlás rejtett költségei

De ugyanígy, ha autóhitelben gondolkodunk, és történetesen borúsnak látjuk a következő éveket, akkor ne olyan luxusmárkát válasszunk, amelynek megvétele jelentősen meghaladja pénztárcánk teherbíró képességét. Nem is szólva a drága modellek magas üzemanyag-, fenntartási és javítási költségeiről, valamint az óriási értékvesztésről, amit akár még egy használt modell is képes elszenvedni, amíg nálunk van.

Nem nehéz kiszámolni, hogy egy ötmilliós átlagautó – legyen új vagy használt – öt év alatt havonta körülbelül 50 ezer forintot veszít értékéből, tehát a havi mondjuk 300-400 ezer forintból élő középosztálybeli átlagcsaládnak aránytalanul nagy megterhelést jelent már akár egy új, csak közepesen felszerelt Suzuki Vitara megvétele is. Mert hiszen a havi 50 ezer forintban még sem az üzemanyag, sem a szervizek, adók, biztosítások költsége, illetve az autóhitel kamata sincsen benne.

Persze sokat javít a „matekon”, ha 4-6 éves használt autót veszünk, amit, ha 10-15 évesen adunk el, akkor a havi értékvesztésünk rögtön 20-25 ezer forintra csökken, ami még akkor is hatalmas előny, ha a szerviz és az üzemanyag költségeink kissé magasabbak lesznek, mint egy új autó esetén.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×