Érkezik a szuperbefektetés

Június 3-tól elérhető a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) nevű, kedvező hozamot biztosító lakossági állampapír. Az értékpapír 5 éves futamidejű, viszont az első félév végén, illetve minden, a jegyzéstől számított év leteltével, a periódus végén az addigi kamatok megtartásával, levonások nélkül hozzáférhető.

Magyar Állampapír Plusz

Adómentes befektetés

Június 3-án indul az új „szuperbefektetés”, a korábban nemzeti kötvény néven emlegetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz). Az új állampapír kiemelkedő hozamot biztosít: fél év után 3,5, egy év után pedig 4 százalék kamatot fizet, amely évente 50 bázisponttal növekszik, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot. Egymillió forintos befektetés esetén például öt év alatt 270 ezer forintos hozam írható jóvá adómentes jövedelemként. A MÁP Plusz jegyzése egyszerű lesz, csupán egyetlen számla szükséges hozzá.

A MÁP Pluszt bármikor vissza lehet váltani, ráadásul aki ezt a Magyar Államkincstárnál teszi, attól csak 0,25 százalékos jutalékot vonnak le. Ha pedig a kamatforduló napja körüli 10 napos időszakban teszi ezt a tulajdonos, még ennyit sem vonnak le, így a befektető száz százalékos árfolyamon visszakapja a tőkéjét.

A MÁP Plusz minden futamidőn magasabb kamatot fizet, mint bármelyik jelenlegi állampapír, visszaváltási szabadsága miatt pedig azok járnak vele különösen jól, akik nem tudják pontosan, hogy mennyi ideig tudják nélkülözni a pénzüket.

Néhány főbb jellemző

N2024/01 sorozatszámmal indul az első sorozat, a jegyzési időszak heti lesz, tehát minden héten új sorozatot lehet majd jegyezni.

  • Az első jegyzési időszak június 3-án indul és június 7-ig tart.
  • A jegyzés során 100 milliárd forint névértékben tervezik kibocsátani az MÁP+-t.
  • A címlet egy forint lesz, tehát bármilyen kis összeget be lehet fektetni.
  • Az első kamatfizetés 2019. december 11-én lesz, ezután pedig 2024-ig minden évben június 11-én.
  • Intézményi befektetők számára nem lesz elérhető a kötvény, a papírnak másodpiaca nem lesz, ha valaki venni szeretne, akkor csak az új sorozatból tud majd venni, kivéve, ha a forgalmazóknál van saját számlás állomány és ebből adnak az ügyfélnek.

Kik vehetik meg?

A Magyar Állampapír Pluszt belföldi és külföldi magánszemélyek (devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek) vásárolhatják meg - olvasható az allampapir.hu-n.

Jegyezhető vagy a futamidő alatt eladható:

A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, a WebKincstáron keresztül, valamint az alábbi forgalmazók fiókhálózatában: CIB Bank Zrt.,Concorde Értékpapír Zrt., Equilor Befektetési Zrt., Erste Befektetési Zrt., Gránit Bank Zrt., K&H Bank Zrt., MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., MKB Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., UniCredit Bank Hungary Zrt., Raiffeisen Bank Zrt.

Lezárták a többi hosszú állampapír eladását

Május 30-án az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) valamennyi hosszú lakossági állampapír értékesítését lezárta, és nem bocsát ki új sorozatot a Bónusz Magyar Állampapírból, a Féléves Magyar Állampapírból, a Kétéves Magyar Állampapírból, és a Kincstári Takarékjegy Plusz sorozatból.

Lesz viszont új sorozat az Egyéves Magyar Állampapírból és a Prémium Magyar Állampapírból, valamint a Babakötvény és a többi kincstárjegy-konstrukció is megmarad.

A változtatásoktól a kormány azt várja, hogy a lakosság kezében most lévő 5900 milliárd forintos állampapír-állomány öt éven belül megduplázódik.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×