Egyre inkább megéri államkötvénybe fektetni

Kamatokat emelt az állam, hogy lakossági állampapírokba terelje a meglévő megtakarításokat.  Decembertől kapható, az ötéves inflációkövető, Prémium Magyar Állampapír, januártól a Kétéves Magyar Állampapír, február 1-től pedig a Babakötvény új sorozata.  Február 25-től pedig három állampapír kamatát emeli 0,5 százalékponttal az az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK).

Babakötvény

Az új sorozatú Babakötvényt a 2019. február elseje és 2020. január 31-e között született csecsemőknek vehetik a szülők, ha nyitnak a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát. A többieknek sem kell azonban aggódniuk, hiszen a Babakötvény összes korábbi sorozata pedig  –kivéve a 2032/S-t –, február 1-jétől szintén magasabb, már 5,8 százalékos kamatot fizet.

A Babakötvényben a kibocsátó arra vállal kötelezettséget, hogy az abban megjelölt névértéket és annak a vásárlás időpontjában érvényes kamatfeltételek szerint járó kamatát, az értékpapír mindenkori tulajdonosának, illetve birtokosának megfizeti.

A Babakötvény névértékére és kamatára vonatkozó igény a kibocsátóval szemben nem évül el.

Az új sorozatú Babakötvény forgalomba hozatalára meghirdetett mennyiség tízmilliárd forint. A kamat fizetése a futamidő alatt minden év február 1– jén történik.

Az ÁKK legfrissebb közlése szerint pedig a Féléves Magyar Állampapír kamata 2-ről 2,5 százalékra, az Egyéves Magyar Állampapíré ugyancsak 50 bázisponttal, 2,5-ről 3 százalékra emelkedik.

Változik a 2018. december 18-án kibocsátott ötéves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 2024/I) sorozat kamatfordulója is: 2019. február 21. után a kötvény kamatbázisa a 2018-as átlagos fogyasztói árindexhez igazodva 2,8 százalékra emelkedik. A következő egyéves periódusra fizetendő kamata az 1,7 százalékos kamatprémiummal növelve 4,5 százalékra emelkedik.

Az ÁKK kiemelte, hogy a lakossági állampapír-befektetések népszerűségének megőrzése érdekében döntöttek így. Hozzátették, hogy a változtatás a többi állampapírt nem érinti.

Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-vel korábban azt közölte, hogy a lakossági állampapír-állomány tavaly 713 milliárd forinttal emelkedett, és ezzel az év végén elérte a 7516 milliárd forintot, amely több mint tíz százalékos növekedés egy év alatt.

Mint ismeretes a Kincstár a közelmúltban azt közölte, hogy a nála levő Start-számlák száma egy év alatt 28 ezerrel, mintegy húsz százalékkal 168 ezerre emelkedtek: 2018. október 31-ig összesen 11 185 Start-számlát vittek át oda a szülők a hitelintézetektől.

Nincs semmi költsége

Az egyik legnagyobb előnye, hogy a babakötvénynek (Start-értékpapírszámla) nincs semmiféle költsége.  Sem az elindítása, sem az üzemeltetése nem jár semmiféle költséggel – nincs számlanyitási, számlavezetési, vagy bármi egyéb díja.

Adódhat a kérdés: ez mind szép és jó, de miért nincs költsége? Hol van az átverés? Hol szedik le a sápot?  A jó hír az, hogy átverés nincs, a sápot pedig csak közvetve szedik le. Nem véletlen ugyanis, hogy kizárólag magyar állampapírt lehet vásárolni a babakötvénnyel.

Az állam célja ezzel a megtakarítással – a magyar lakosok segítésén túl – az, hogy minél több állampapírt adjanak el (lényegében állampolgárként hitelt adunk az államnak), és ezáltal minél több tőkét szerezhessen az állam.

Ezért kínálja tehát ezt a kedvező feltételt, mert igazából állami oldalról a profit maga az, hogy eladnak államkötvényt valakinek és így tőkéhez férhetnek hozzá.

Egyszerű elindítani

Ha nem szeretnénk egyáltalán gondolkodni, hogy mit indítsunk gyermekünknek, vagy hol indítsunk gyermek megtakarítást, hol a legkedvezőbbek a feltételek, a babakötvény egy nagyon egyszerűen járható utat kínál.

Nincs más dolgunk, mint a Kincstár hozzánk legközelebbi ügyfélszolgálatán kérni egy Start-értékpapírszámla indítását, aláírni a szerződést és már készen is vagyunk, hamarosan utalhatjuk is rá a megtakarításainkat.

Mivel a babakötvény egy kizárólag állampapír vásárlásra létrejövő számla, ezért nincs sok variálási mozgástér, nincs extra szolgáltatás, nincs mérlegelendő választási lehetőség vagy összetett befektetési portfólió, így tehát az elindítása is igen egyszerű, csak megadjuk az adatainkat a kijelölt Kincstári ügyintézőnek és kész is vagyunk.

Bankszámlánál jobb kamat

A babakötvényre kapott kamat nem csak marginálisan jobb, hanem sokkal jobb egy bankszámlánál. Jelenleg a bankszámlákra látra szóló kamatra körülbelül nulla százalékot kapunk, míg lekötésre nagyjából az infláció értékének megfelelőt, esetleg egy picit nagyobbat.

Egy babakötvény ehhez képest nemcsak tartja a megtakarításunknak az értékét az inflációval, hanem még egy fix +3 százalékos kamatot is kapunk rá.

Létezik ennél magasabb kamat? Igen. Létezik ennél rosszabb kamat? Igen. Összességében tehát nem rossz a babakötvényre kapott kamat. Ugyan ha nem kizárólag magyar állampapírba kellene raknunk a pénzt, akkor magasabb hozam is elérhető volna, de ha a babakötvény és bankszámla között kell választanunk, nincs is kérdés, hol kapunk többet a pénzünkért.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×