Biztonságban van a pénze?

Nyilván mindenki, aki nagyobb összeget tart a bankban elgondolkodott már azon, hogy vajon mi lesz a megtakarításával, ha a pénzintézet csődöt jelent? Eleve sokat pusmognak az utóbbi hónapokban egy közelgő gazdasági válságról (a JPMorgan szerint 2020-ra jöhet el a következő recessziós korszak). Mi lesz, ha épp az Ön bankja lesz kénytelen lehúzni a rolót? Először csak megnyugtatásképp: a pénzintézetek csak igen szélsőséges esetekben mennek tönkre. Ehhez az kell, hogy az ügyfelek egyszerre veszítsék el a beléjük vetett bizalmat. Ha mindenki rövid időtávon belül magához akarja venni a betéteit, akkor előfordulhat, hogy a bank fizetésképtelenné válik. De arra az esetre, ha mégis megtörténne a baj, van két mentőöv is: az OBA és a BEVA.

OBA, BEVA

OBA

Annak érdekében, hogy az ország pénzügyi stabilitásának védelméről gondoskodjon, 1993-ban a Parlament létrehozta az Országos Betétbiztosítási Alapot, amely mint neve is mutatja, abban az esetben segíti ki a banki ügyfeleket, ha az adott pénzintézet képtelen kifizetni a betéteket. A szervezet büdzséjét a tagszervezetek dobják össze. A betétbiztosításnak van egy felső korlátja, ám ez az évek során folyamatosan emelkedett. Kezdetben személyenként csak 3 millió forint kártalanítást vállalat az OBA, ma már viszont a plafon 100 ezer eurónál, vagyis átváltva mintegy 31 millió forintnál áll. Ráadásul baj esetén az OBA nem csak a befizetett tőkeösszeget és a lekötött betétet, hanem az esedékes kamatokat is kifizeti, ha ezzel a 31 millió forintot nem lépi át a kártalanítás. De ahogy az az OBA oldalán is fel van tüntetve, ez az összeg speciális esetekben még tovább is növelhető újabb 50 ezer euróval, ha a betét

  1. lakáseladás vételárából,
  2. lakásbérleti jog vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból,
  3. munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból,
  4. biztosítási összegből vagy
  5. bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből áll.

Az a garancia, amit az OBA vállal nem csak a helyi bankokra, hanem a takarékszövetkezetekre is vonatkozik. Fontos: ha pénzünk olyan külföldi bankban van, amelyiknek itthon csak fióktelepe működik akkor a kártalanításról nem a Betétbiztosítási Alap, hanem egy külhoni szervezet fog gondoskodni. 

BEVA

Akkor is van kihez fordulni, ha a megtakarításunkat értékpapírokban tartjuk. Ez esetben, ha egy nagy pénzügyi krach miatt nem tudunk hozzáférni a pénzünkhöz mondjuk a kiválasztott hitelintézet, az egyik befektetési vállalkozás vagy a portfolió-kezelést intéző alapkezelőn keresztül, akkor az 1997 óta működő Befektető-védelmi Alaphoz tudunk fordulni.

A BEVA védelem csak azokra a cégekre terjed ki, amelyek rendelkeznek az MNB engedélyével. Az alábbi oldalon meg tudja nézni, hogy az a vállalat, akivel kapcsolatban áll, ide tartozik-e:

https://www.mnb.hu/felugyelet/engedelyezes-es-intezmenyfelugyeles/piaci-szereplok-keresese

 Akár csak az OBA-nál a kártalanítás értéke itt is 100 ezer euró, vagyis több mint 31 millió forint.

Tartsuk szem előtt, hogy a BEVA csak akkor fizet, ha a szolgáltató nem tudja kifizetni a számlán tartott eszközeinket. Ha kockázatos eszközben tartjuk a pénzünket és emiatt bukjuk el a befektetésünket, akkor a BEVA nem fog a segítségünkre sietni. A felelősség a miénk a portfolió kialakításánál. A szervezet csak és kizárólag akkor lép közbe, ha járna nekünk egy bizonyos összeg, de a szolgáltató mégsem tud fizetni.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×