Babakötvény: több mint kétmillió forint gyűlhet össze gyermekünknek

Ha a család − vagy egy családtag − úgy dönt, hogy egy gyermek vagy unoka születését követően 18 éven át havi ötezer forintot fizet a Babakötvénybe, a végén 2,3 millió forint gyűlhet össze. Ez az összeg jó kezdet lehet akár egy diploma megszerzéséhez vagy önrésznek egy kisebb lakás megvételéhez. A családok Babakötvényben tartott megtakarítása tavaly november óta 10 milliárd forinttal, összesen 60 milliárd forintra emelkedett február végére.

Babakötvény

Népszerű a lakosság körében a Babakötvény

A tavalyi év negyedik negyedévében 148 milliárd forinttal emelkedett a teljes forint lakossági állampapír-állomány, és ezzel december végére elérte a 7516 milliárd forintot. Legdinamikusabban, 12 százalékkal a Babakötvények mennyisége nőtt az év utolsó három hónapjában, ami többek között a kiemelkedően magas kamatnak köszönhető − áll az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) közleményében. 

Az előző év azonos időszakához mérve (2017. november-2018. február), csaknem kétszer több Babakötvényt vásároltak a családok gyermekük Kincstári Start-értékpapírszámlájára az elmúlt négy hónap alatt − írják az akk.hu-n. Ez idő alatt 40 milliárd forintról 60 milliárd forintra emelkedett a Babakötvény állománya. 

A Facebookon és az akk.hu-n érkező lakossági érdeklődések alapján elmondható, hogy a családok tudatosan döntenek és tisztában vannak azzal, hogy a kiemelkedően magas, jelenleg 5,8 százalékos kamatot garantáló Babakötvényt megéri Kincstári Start-értékpapírszámlára megvásárolni. 

A gyermekük számára Start-értékpapírszámlát nyitó családok száma egy év alatt 34 százalékkal emelkedett, a  magas kamatok miatt pedig egyre több szülő dönt úgy, hogy átviszi a Kincstárba a gyermek más pénzügyi szolgáltatónál már meglévő Start-számláját. A befektetés értékálló, hiszen a Babakötvény előző éves átlagos fogyasztói árindex-változás mértéke felett 3 százalékos kamatfelárat garantál. Az államilag támogatott, egyszeri 42 500 forintos életkezdési támogatáson túl a család éves befizetéseit az állam 10 százalékkal (maximum évi 6000 forinttal) kiegészíti és jóváírja minden gyermek számláján, amit ott Babakötvény befektetésként könyvelnek el.

Családtagok is nyithatnak számlát a gyereknek

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amelyet egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. 

A számlát a gyermek szülein kívül egy hozzátartozó is megnyithatja, a számlanyitáshoz szükséges dokumentumok listáját pedig az allampapir.hu oldalán lehet letölteni. 

A Babakötvény főbb jellemzői 

A kamatprémium mértéke 3%, a kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása pedig minden évben február 1-jén történik. Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül. 

A Babakötvény  a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvehető, a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű Babakötvényt pedig a Kincstár azonnal jóváírja a Start-értékpapírszámlán. A befizetett összeget a Kincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú Babakötvénybe fekteti be. A 18. életév betöltése után, a futamidő lejártáig, a jóváírásra kerülő kamatok automatikusan befektetésre kerülnek az adott sorozatú Babakötvénybe. 

Megtakarítás leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel, amennyiben a gyermek betöltötte a 18. életévét, valamint induló összegként számlanyitáskor a családtagnak kell befizetni 25 000 forintot. A befizetések utáni éves állami támogatás és a Babakötvény által biztosított kedvező kamatozás ebben az esetben is jár.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×