Anyagi biztonságuk miatt gyűjtögetnek a fiatalok

Dátum:

Egyre nagyobb a tudatosan, hónap elején megtakarító fiatalok aránya − derült ki a K&H Csoport felméréséből. Legszívesebben általános tartalékképzésre és autóvásárlásra tesznek félre a 19-29 évesek, a megtakarítások átlagos összege pedig 517 ezer forint volt 2019 első negyedévében. Ez jelentős emelkedést jelent a 2018. év végi 414 ezer forintos összeghez képest.

Megtakarítás

Az egyik legfontosabb cél az anyagi biztonság

A három legfontosabb tényező között a megkérdezett fiatalok többsége (55%) az anyagi biztonságot jelölte meg, ennél pedig csak a családdal való kapcsolatot említették többen (62%).

„Az, hogy az anyagi biztonság a fiatalok életének egyik legfontosabb célja, arról is árulkodik, hogy a pénzkezelésük is egyre tudatosabb. Noha még vannak lexikális és készségbeli hiányosságok, egy pozitív szemléletbeli változást figyelhetünk meg” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A többség rendelkezik valamilyen megtakarítással

Megtakarítással a megkérdezettek 53 százaléka rendelkezett, ami évek óta a legmagasabb érték. Közel harminc százalékuk a hónap elején tudatosan tesz félre, 23 százalék pedig a hónap végén megmaradt összeget fordítja erre a célra.

„Előremutató, hogy a 19-29 évesek között egyre jellemzőbb a tudatos megtakarítás. Ebben szerepe van a szülői mintának, az iskolai pénzügyi edukációnak és az olyan pénzügyi programoknak, mint a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

Ami a fiatalok megtakarítási céljait illeti, első helyen továbbra is a lakásvásárlás áll (50%), a megtakarítók 43 százaléka általános tartalékot tesz félre, 40 százalék autóvásárlásra gyűjt, 36 százalék pedig egy tervezett utazás miatt takarékoskodik.

A megtakarítások átlagos összege 517 000 forint volt 2019 első negyedévében: ez jelentős emelkedést jelent a 2018. év végi 414 000 forintos összeghez képest.

9-10 éves korban kell elkezdeni a pénzügyi ismeretek átadását

„Bár a K&H ifjúsági indexből az derült ki, hogy a megkérdezettek közel 60 százaléka elégedetlen anyagi helyzetével, biztató, hogy a legtöbben pozitívan tekintenek a jövőbe. A pénzügyi kultúra fejlesztésének éppen ez az egyik fontos szerepe: a fiatalok reális képet tudjanak alkotni anyagi helyzetükről, átlássák, értsék, és lehetőségeiket mérlegelve tudjanak okos döntéseket hozni. A pénzügyi ismeretek átadását érdemes már 9-10 éves korban elkezdeni és a fiatalok gondolkodásába készség szinten beépíteni” − hangsúlyozta Horváth Magyary Nóra.

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános és középiskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa, a vetélkedő programja pedig évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulása óta a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2019-ben immár 8264 fő részvételével zajlik a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 759 településről 1696 iskola csapata pályázott, ez összesen több mint 46 200 résztvevődiákot jelentett.

Dolgos nyugdíjas évekre számítanak a fiatalok

A Magyar Államkincstár adatai szerint 2,15 millió nyugdíjas átlagosan 130 491 forint ellátást kapott 2019 januárjában − olvasható a cigpannonia.hu-n, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból pedig kitűnik, hogy a nettó átlagkereset 2018. decemberében 219 400 forint volt. A két összeg között majdnem 89 000 forint az eltérés, a különbözet pótlását pedig nyugdíj melletti munkával garantálnák a fiatalok: a 25-29 éves korosztály 70 százaléka szerint nyugdíjasként is dolgoznia kell majd ahhoz, hogy meg tudjon élni – áll a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. legfrissebb, 1000 fős, reprezentatív kutatásában.

A jelenlegi nyugdíjkorhatár 64 év, vagyis a megkérdezett korosztály a jelenlegi statisztikák szerint 35-39 évre van a nyugdíjtól. A kutatás kitért arra, hogy hány éves koruktól kell a válaszadóknak félretenniük, hogy anyagilag biztosan teljenek a nyugalmazott napjaik. A résztvevők több mint harmada szerint 18-25 éves kortól kell erre a célra spórolni, a válaszadók 30 százaléka pedig úgy vélekedik, hogy 26-35 éves kor között kell elkezdeniük takarékoskodni nyugdíjcélra.

Sokan a családjukra támaszkodnának

Az Eurostat legfrissebb, 2018 októberi adatai szerint a 16-29 éves európai fiatalok csaknem 70 százaléka a szüleivel él. A felmérésben megkérdezett hasonló korúak közel fele − akik a fenti adatok szerint jellemzően „mamahotelesek” − úgy vélik, hogy időskorukban is rokonaik támogatására fognak szorulni. Majdnem minden nyolcadik megkérdezett bizakodó, és úgy gondolja, nem kell majd munkát vállalnia, míg másik 21 százalék szerint rokonai hozzájárulása nélkül is boldogulni fog. A megkérdezettek közel harmada bizonytalan annak tekintetében, hogy szüksége lesz-e családja segítségére.

Nem igazán felkészültek az Y-generáció tagjai

Az X-generáció – vagyis a 39-55 éves korosztály – tagjainak 59 százaléka szerint az 1980 és 1994 között született Y-generáció nem igazán készült fel a nyugdíjaskorra – olvasható az NN Biztosító, a nyugdíjcélú megtakarítási szokásokat feltérképező országos, reprezentatív kutatásából.

A kutatás szerint előbbiek 53 százaléka gondolja, hogy a fiatalabbak anyagi jellegű céljaikhoz inkább hitelt vesznek fel, illetve 47 százalékuk mondta, hogy az Y-generáció szülei nyugdíjas korukban nemigen számíthatnak majd gyermekeiktől anyagi támogatásra. Emellett 44 százalék nyilatkozott úgy, hogy szerinte az Y-osok nem tudnak takarékoskodni, 40 százalék, hogy nem tudnak hosszú távra tervezni és 34 százalék, hogy nem tudnak a saját lábukra állni.

Ezzel szemben a kutatásból az is kiderült, hogy az Y-generáció 54 százaléka támogatja anyagilag nyugdíjas korú szüleit, míg ez az arány az X-generáció esetében 36 százalék (azok körében, akiknek van nyugdíjas korú szülője). Ezen a téren az Y-osok közül is a 24-34 éves korosztály a legaktívabb: harmaduknak van nyugdíjas szülője, és 69 százalékuk segíti őt anyagilag.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×