A matracba varrt pénzt ideje bankba tenni!

A világ, amiben élünk láthatóan egy digitális jövő felé tart. Lassan minden felköltözik a világhálóra: a netes kereskedelem a virágkorát éli, a távoli szeretteinkkel is a weben tartjuk a kapcsolatot, de rendszerint online foglaljuk le a nyári utazást is. Ám van egy speciális terület, ahol sok magyar még mindig tart a gépektől: ez pedig a netes bankolás és a készpénzmentes átutalás. Jó páran a fizetésüket annyira félnek kiadni a kezükből, hogy egyáltalán nem is nyitnak bankszámlát.

Megtakarítás

Széf helyett befőttes üveg

A lakosságnál lévő készpénzállomány emiatt az utóbbi években rohamosan nőtt. Tíz éve még 2000 milliárd forint volt a magyar embereknél, tavaly viszont már ennek majdnem a triplája, közel 5700 milliárd forint. Az okok? Sokan drágállják a kezelési költséget vagy azt hiszik, hogy a házukban nagyobb biztonságban van a pénzük, mint egy bankban, már csak azért is, mert a félretett összeghez az otthonukban könnyen hozzáférhetnek. Úgyhogy a megtakarításaikat inkább berakják egy befőttes üvegbe, betömik a matrac alá vagy egy polc mélyére.

Arra már kevesen gondolnak, hogy elég egy betörés vagy egy lakástűz és a házban rejtegetett pénzkötegek teljesen odaveszhetnek. Ilyenkor az eltűnt bankókat még a lakásbiztosítás sem tudja teljesen fedezni. Ezzel szemben a bankba tett betéteket legfeljebb 100 ezer euróig (vagyis 30 millió forintig!) megvédi az Országos Betétbiztosítási Alap. Ez a szervezet, ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válik 15 munkanapon belül kártalanítást fizet az ügyfeleknek.

De van még egy fontos ok, amiért a számlanyitást érdemes megfontolni: az otthon tartott pénz ugyanis folyamatosan veszít az értékéből. Tavaly az infláció például 2,8 százalékon állt, ami hat éves csúcsot jelent! 

Azonnal Fizetési Rendszer

Bár a kamatkörnyezet jelenleg elég alacsony, a bankba tett összeg így is fial egy keveset. Ahhoz, hogy a pénzünk megtartsa az értékét, még csak különösebb kockázatvállalás se kell: elég az is, ha a megtakarításunkat államkötvénybe tesszük. Így hosszútávon akár 5 százalékot is kamatozhat a pénzünk. Abban persze nagy az egyetértés a szakértők között, hogy a jövőben igazi fordulatot a betéti kamatok érdemi növekedése hozhat majd. De a készpénz-felhalmozás visszaszorításában segíthet az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) is, ami Magyarországin idén júliustól fog elindulni. Ehhez a szisztémához az összes hazai pénzintézet csatlakozni fog. A lényege, hogy minden egyes banki átutalás a nap 24 órájában és a hét minden egyes napján ezután 5 másodpercen belül teljesülni fog. Vagyis az év derekától a banki tranzakciók sokkal hatékonyabbak lesznek. A központi rendszert üzemeltető Giro-nál mindenesetre már javában zajlanak a tesztek.

Egyébként nem mi vagyunk az egyetlen nemzet, amelyik ennyire ragaszkodik a készpénzhez: a japánok például a megtakarításaiknak közel a felét az otthonukban tartják, és a boltokban is, ha tehetik bankjegyekkel fizetnek. Az ellenpólust Svédország képviseli, ahol viszont már csak a tranzakciók 2 százalékát bonyolítják készpénzben.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×