Még kisebb a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata

Tovább csökkent a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata. A Diákhitel2 változatlanul kamatmentes, azaz 0 százalékos  kamattal kérhető 2019 első félévére vonatkozóan.

Diákhitel1

Jó a fizetési fegyelem

A Diákhitel Központ az előző félévi 2,30 százalékról 10 bázisponttal csökkentve, 2,20 százalékban határozta meg a Diákhitel1 kamatát a 2019. január 1. - június 30. közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető. - Ezek az eredmények a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének is köszönhetőek - olvasható a diakhitel.hu-n.

Ügyfélbarát változásokat hoztak

Az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. csaknem húsz éve úgy játszik kulcsfontosságú szerepet a hazai felsőoktatás finanszírozásában, hogy a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől szerzi.

A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amelyek hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központnak. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a társaság számára.

A kormány 2018 elején módosította a diákhitelek igénylésének feltételrendszerét, így számos ügyfélbarát változás lépett életbe. Vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedésre kerül a diákhitel tartozás fele azoknál a hitelfelvevő édesanyáknál, akiknek 2018. január 1-jét követően születik meg második gyermekük. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a hitelfelvevő édesanyák teljes tartozása elengedésre kerül. A további kedvezményekről a Diákhitel honlapján tájékozódhatnak: diakhitel.hu

Nem kell kezes vagy fedezet

A diákhitel, egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára igényelhető alacsony kamat mellett nyújtott kölcsön. Célja, hogy azon fiataloknak nyújtson pénzügyi lehetőséget, akik diplomát szeretnének szerezni, de a tanuláshoz szükséges források csupán részben, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésükre. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet.

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitelre. A kölcsönt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul, ha 45. életévét még nem töltötte be.

Melyik mire jó? 

A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, amit bármire –  albérletre, étkezésre, a saját szükségletei szerint – elkölthet a hallgató. A Diákhitel2 ezzel szemben kizárólag az önköltség kifizetésére fordítható, ez az összeg közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára érkezik be.

Tavaly februártól nőtt a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb összeg: már akár havi 70 ezer forintot is igényelhetnek a hallgatók, így egy összegben tanulmányi félévenként 350 ezer forinthoz juthatnak hozzá. Az a diák, aki szeretne egy tanévet például az Erasmus-program keretében külföldön eltölteni, két félévig terjedő időre a normál Diákhitel1 kétszeresét kérheti, ami 1 400 000 forint.

A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. A törlesztés első két évében a minimálbér, a harmadik évtől a bruttó jövedelem meghatározott százalékát (4-11%) kell fizetnie az ügyfeleknek, akik átlagban 8 év alatt fizetik vissza diákhitelüket.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×