Még drágábbak lesznek az új- és a használt lakások is

Tovább tart az általános derűlátás az ingatlanpiacon a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint. A kutatás szerint semmi jele annak, hogy az ingatlanpiac „egén” rövidtávon felhősödés kezdődne. Csaknem megduplázódott a lakástranzakcióra biztosan vagy valószínűleg készülő háztartások száma, továbbá erősödtek a lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is.

Ingatlanpiac

Jók a piac kilátásai

3 illetve 5 ponttal nőttek (az egy negyedévvel korábbihoz képest) a GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexei (amelyek az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés eredményei alapján - olvasható a cég közleményében. Mindkét index ismét historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó kilátások a fővárosi agglomerációt és a nyugati országrészt illetően alig változtak, míg Kelet-Magyarországon érezhetően javultak. 

Sokan készülnek lakástranzakcióra és lakásfelújításra is

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások élénkültek. Tavaly októberhez képest a biztos szándékú háztartások száma (tehát, azok, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 15, a valószínű szándékúaké 3%-kal emelkedett. Éves alapon csaknem megduplázódott a lakástranzakcióra biztosan vagy valószínűleg készülő háztartások száma. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A biztos szándékú háztartások száma 13, a valószínű szándékúaké 7%-kal nőtt. 

Még drágábbak lesznek az ingatlanok

A lakásárak további növekedésére a közeljövőben is számítani lehet. Az új és a használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások októberhez képest emelkedtek (a használt piacon a következő egy évben 5-6% közötti emelkedés valószínű, de a divatos helyeken 10%-ot közelítő növekedés sem kizárt). Az új építésű lakások árai 4-6%-kal emelkedhetnek. 

Építési telekpiac: stabilizálódás

A telekpiaci kilátások 2016 és 2018 közepe között egy viszonylag szűk sávban mozogtak, majd a tavalyi második félévben jellemzően romlottak. A jelen felmérés eredményei a telekpiac stabilizálódására utalnak, újra javultak a várakozások. A GKI fővárosi telekpiaci indexének értéke idén januárban az egy negyedévvel ezelőttihez képest 5, az országos index esetében 7 pontos emelkedett. 

Irodapiac: tartósan pozitív kilátások

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. IV. negyedévében hibahatáron belül csökkent (91,9-ről 91,6%-ra), ami éves alapon 1,3 százalékpontos emelkedést jelent. Kelet-Magyarországon az októberben mért 82%-os kihasználtság januárra 84%-ra nőtt, míg Nyugat-Magyarországon az októberi 90%-os mutató januárban nem változott. Éves alapon, keleten 2 százalékpontos csökkenés, nyugaton 1 százalékpontos növekedés következett be. A GKI irodapiaci indexei közül az előző felméréshez képest a fővárosra vonatkozó közel 2 ponttal csökkent, az ország egészére vonatkozó pedig hibahatáron belül emelkedett. Éves összevetésben mindkét esetben 9-9 pontos növekedés következett be. Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 3% körül emelkedhetnek. 

A felmérésről

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1154 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×