Már csak az új ezer forintost használhatjuk

November elseje óta már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni, ugyanis a bevonási határnapot követően a kereskedők nem kötelesek elfogadni a régi, bevont címleteket.

Aki akarja, még elfogadhatja

Készpénzes vásárlásaink során már nem fogadják el a régi – 2017 előtt kibocsátott – 1000 forintos bankjegyeket, ugyanis október utolsó napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonta a forgalomból azokat.

A bevont bankjegyeket senki nem köteles elfogadni, ugyanakkor nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely bárki számára tiltaná, hogy a már bevont bankjegyeket fizetésül elfogadja. Így a vállalkozások – saját üzletpolitikájuknak megfelelően – szabadon dönthetnek arról, hogy vásárlóiktól, ügyfeleiktől elfogadják-e a forgalomból bevont bankjegyeket.

Díjmentesen átválthatók

Az október 31-ig még be nem cserélt régi 1000 forintos bankjegyek nem veszítik el értéküket. A bevonástól számított három évig bármelyik, pénztárral rendelkező hitelintézeti fiókban át lehet váltani ezeket a papír pénzeket. Ebben az időszakban a hitelintézetek és posta az átváltási kötelezettség teljesítését nála vezetett fizetési számla meglétéhez, illetve általa nyújtott szolgáltatás igénybevételéhez nem kötheti.

A jegybankban pedig húsz évig - 2038. október 31-ig -, díjmentesen beválthatók a bevont ezer forintosok, azonos címletű fizetőeszközre,  tehát például egy régi 20 000 forintos bankjegyet csak egy új 20 000 forintos bankjegyre lehet ingyenesen cserélni.

A többség lecserélődött

A megújított 1000 forintos bankjegyek dinamikusan terjedtek el a készpénzforgalomban a magyar jegybank szerint. Ennek köszönhetően 2018. október utolsó napjaira az 1000 forintos bankjegyeknek 81 százaléka újakra cserélődött.

A hamisítás ellen is védekeznek

A 2014 végén megkezdett bankjegycserével egyebek mellett erősítik a címletek hamisítás elleni védelmét és technikailag is megújulnak a bankjegyek.

- 2019 első negyedévében az új, 500-as címletek bevezetésével fejezi be az MNB az új bankjegysorozat kibocsátását - jelezte korábban Pataki Tibor, a jegybank készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője. Hozzátette: az új ezreseket korszerű, új biztonsági elemekkel, hologramokkal, rejtett helyeken lévő vízjelekkel látták el. Rámutatott, a forgalomban lévő bankjegyek 75 százalékát már az újak teszik ki. Pataki Tibor szerint a bankjegyek hamísítása elleni küzdelmében jól áll Magyarország, tavaly mindössze 700 hamisított forintbankjegyet találtak az országban.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×