Rejtett költségek a lakásvásárlásnál: ne érje meglepetésként!

Ha ingatlanvásárláson töri a fejét, jobb, ha tudja, hogy a vételáron felül akadnak még más költségek is. Ha a pénze csak a meghirdetett árra elég, érdemes megfontolni egy olcsóbb lakást, így a járulékos költségek és váratlan kiadások fizetése sem jelent majd problémát.

Ingatlan vásárlás

Terhek és díjak

Miről is van szó pontosan? Először is, az adásvételi szerződés megírásával meg kell bízni egy ügyvédet. A megbízott szakember díjazása változó, és általában az adás-vétel összegének megfelelően igazítják. Fontos, hogy akár a teljes vételár 1 százalékát is elérheti az ügyvéd jussa: ez egy 20 milliós háznál már 200 ezer forintot jelent.

Ezen felül a vevőnek be kell fizetni az úgynevezett visszterhes vagyonszerzési illetéket, amely a vételár 4 százalékát teszi ki. Itt többféle kedvezményt is igénybe lehet venni: például, ha 35 év alattiak vagyunk, és az első lakásunkat vesszük, amennyiben az ár nem éri el a 15 millió forintot, az illeték mértéke csak 2 százalék, az újépítésű ingatlanok pedig az első értékesítésnél 15 millió forintig teljesen illetékmentesek. Ha esetleg az újépítésű ház vételára borsosabb, az említett terhet harmincmillió forintig csak a 15 milliós érték feletti összeg után kell kifizetni, azonban ha az ár magasabb, mint 30 millió, sajnos nem kapunk kedvezményt.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy ha az új otthonunkat egy ingatlaniroda segítségével választjuk ki, akkor az iroda díját is ki kell fizetni. Vannak ügynökségek, amelyeknél a díj egy részét megosztva az eladóval a vevőnek is ki kell fizetnie, ez a plusz költség azonban egyre kevesebbeket érint, hisz az ügynökök szerepe kezd visszaszorulni. Míg 2014-ben az eladott ingatlanok 60 százalékát a közvetítők intézték, addig a tavalyi év első felében ez az arány már a 35 százalékot sem érte el. 

Hitel esetén

Magyarországon a lakásvásárlást kevesen tudják megoldani kölcsön nélkül. A hiteleket egyre nagyobb számban veszik fel itthon: tavaly már 100 ezernél is több lakáshitel került jóváhagyásra, ami 10 éves csúcsot jelent. Épp ezért is fontos leszögezni, hogy a lakáshitel igénylése is járhat plusz költségekkel, igaz, sok bank a plusz kiadásokat részben vagy egészben elengedi. Épp ezért kölcsön igénylésénél nézzük meg azt is, hogy a pénzintézetünk felszámolja-e az alább felsorolt terheket: a kölcsönöknél először is felmerül a hitelbírálati díj, amely, mint a nevéből sejthető, egy olyan összeg, amelyet a kérelmünk elbírálásánál számítanak fel. Ez az összeg a kölcsön 1-2 százalékát szokta kitenni.

Emellett a közjegyző munkadíját is állni kell: ez ügyben jó hír, hogy idén márciusban kiderült, hogy a közjegyzői díjak emelését elhalasztotta a kormány. Komoly esély van rá, hogy az áremelésre nem is fog sor kerülni. Jelenleg a közjegyzői díj a hitel fél-egy százalékát szokta kitenni, mindezeken felül pedig a tulajdonjog bejegyzésénél egy 12 600 forintos földhivatali illetékkel is számolni kell.

Ha szakaszos folyósítású bővítési vagy építési hitelt vettünk igénybe, a készültségi fokot egy szakértő fogja ellenőrizni a részfolyósítás átutalása előtt: a pénzintézet ezért is külön díjat számolhat fel, igaz, viszonylag alacsony, 10 ezer forint körüli összegről van szó.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×