Jó hír a panelben lakóknak: folytatódik az Otthon Melege Program!

Dátum:

Hazánkban körülbelül 200 ezer olyan távfűtéses lakás van, amelynél nem lehet egyedileg szabályozni a fűtést. Ez a felállás roppant pazarló: az érintett háztartásokban a rendszer korszerűsítésével akár tizedével is csökkenthető lenne a fogyasztás. A probléma főleg a panellakásokat érinti: jellemző, hogy itthon csak a hetvenes években kezdtek el terjedni azok a berendezések, amelyek segítenek a hő szabályozásában, mivel ebben az időben lódultak meg az energiaárak. 

Otthon Melege program

Szerencsére az Otthon Melege Program következő fejezete segít orvosolni a helyzetet: a távfűtést használó lakószövetkezetek és társasházak ugyanis az okos költségmegosztás alkalmazására és a radiátorok cseréjére is pályázhatnak. Fontos, hogy egyetlen lakás önmagában nem kérheti le a támogatást, a teljes, 2 milliárd forintos keretösszegből pedig egy pályázattal minimum 150 ezer, és maximum 75 millió forintot lehet lehívni. Az is lényeges, hogy a támogatásból egyetlen lakásra nem költhetünk többet 350 ezer forintnál, az állami pénzügyi segítség pedig legfeljebb a beruházások 10-50 százalékát fedezheti.

Autóhitel 

Kikötések

Ez a program már csak azért is fontos, mert a környezetet a közlekedés mellett a lakossági energiafelhasználás is komoly mértékben károsítja. A klímapolitikai célokat Magyarország csak a fűtési rendszerek korszerűsítésével tudja elérni.

Pályázni idén szeptember 24-től jövő március 31-ig lehet, azonban jó tudni, hogy ha már folyamatban van egy felújítás vagy a radiátorok cseréje, hiába pályázunk: csak olyan projektre lehet pénzt szerezni a program keretén belül, amely a pályázat benyújtása után veszi kezdetét. Azok a társasházak és lakószövetkezetek, amelyeknek a közüzemidíj-tartozása 60 napon túli, szintén nem vehetnek részt a programban. A pályázatunkat akkor is elutasítják, ha a kiszemelt beruházás nem csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, a pályázó épületeknél ráadásul a magánszemélyek tulajdonában álló lakások arányának el kell érnie legalább az 50 százalékot. Maga a konstrukció utófinanszírozásos, vagyis a támogatást a költségek felmerülése után fogják átutalni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium számításai szerint a szeptembertől induló pályázattal 7-10 ezer lakás távfűtése korszerűsödhet. Ha szeretne elmerülni a részletekben, online akár a pályázati kiírást és útmutatót is átböngészheti az alábbi linken: http://tav2019.nfsi.hu/data/webfiles/ZFR-TAV-2019_PU_190617.pdf

Az Otthon Melege Program eredetileg öt éve indult, és azóta több alprogramban segített javítani a háztartások energiahatékonyságát. A korábbi pályázatoknál például a nagygépek cseréjére, komplex energetikai korszerűsítésekre és nyílászárók cseréjére is lehetett támogatást kapni. 

Alternatív lehetőség

Persze előfordulhat, hogy a program keretében elérhető összeg nem elegendő, esetleg elutasítják a kérelmünket, és emiatt máshol kell pénzügyi segítséget találnunk. Jó, ha tudjuk: a fűtés korszerűsítését részben vagy egészben akár szabad felhasználású személyi kölcsönből is fedezhetjük. Ebben nyújthat segítséget a Bankkalkulátor.hu személyi kölcsön kalkulátora, amellyel néhány lépésben összehasonlíthatja banki partnereink különböző ajánlatait.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×