Miért penészedik a fürdőnk?

Egészségre ártalmas, ronda és nehéz tőle megszabadulni: röviden ennyit tudunk a penészről. Ezt a huncut, nedvességet kedvelő gombát számos módon próbálhatjuk kiirtani otthonunkból. Ha azonban igazán hatékonyak akarunk lenni, nem tüneti kezelést alkalmazunk, magát a kiváltó okot szüntetjük meg. A vizsgálatot a téli kapacitásbővében lévő klímaszerelők bevonásával bárki kis anyagi ráfordítással megteheti. Innen már csak egy lépés a remélhetőleg végleges megoldás.

Hogy kerül oda a penész?

A penészgombák spórái bárhol megtalálhatóak, olyannyira, hogy ők alkotják a házipor egy részét is. Penésszel többnyire a fürdőszobában vagy a szobák hideg sarkában találkozhatunk, mert a penészspóra a huzamosabb ideig fennálló páradús, meleg környezetet kedveli. A meleg és a hosszú ideig fennálló magas páratartalom önmagában kevés, kell még egy olyan nedves falfelület, melynek hőmérséklete is kellően alacsony.

A fürdőszobánkban egy jó fürdőt megelőzően szeretünk kellemes meleget csinálni. A kellemes belső hőmérsékletű levegő azonban nem jelenti azt, hogy a falak hőmérséklete is ugyanennyi. A meleg adott. Mikor lesz nedves a falfelületünk? Ez már fizika, de semmi ok az aggodalomra, gondoljunk csak egy tikkasztó nyári hőségben elfogyasztott jéghideg limonádéra vagy jó korsó sörre, amikor az üveg oldalán apró cseppekben megjelenik a nedvesség. Ilyenkor a pohár felülete harmatpont alatti hőmérsékletű, és a levegő páratartalma kicsapódott rajta.

Az adott hőmérsékleten és páratartalomnál egy bizonyos hőmérsékletű felületen már a pára kicsapódik, ezt a hőmérsékletet nevezzük harmatpontnak. Azon a felületen, melynek hőmérséklete harmatpont alatti, a levegőben található nedvesség kicsapódik. Ez a felület lehet akár a fürdőszobánk falának sarka is.

Hasonló a helyzet – bár a fürdéshez képest alacsonyabb párával – ruhaszárításkor is, hiszen a száradó ruhából folyamatosan párolog a nedvesség a levegőbe. De kiválthatja a penészedést egy elbútorozott, külső falsarok, ahol a fal – a bútor okán – nem tud kellően átmelegedni és nincs szomszéd helyiség, ahonnan felmelegedhetne.

Penészesést válthat ki a fal vizesedése is, hiszen a fal felületére nemcsak kívülről, belülről is juthat nedvesség. Okozhatja csőtörés a falban vagy a padlóban, és itt ne csak sugárban ömlő vízre gondoljunk, a víz- vagy a szennyvízcső apró szivárgása is megteszi. A penész ez esetben a szivárgás környékén található. Az épület nem megfelelő vízszigetelése is kiválthatja a problémát, ilyenkor a penészedés a fal alsó szakaszán jelenik meg.

Hogyan találjuk meg a probléma okát?

A harmatpont értékét ellenőrizhetjük a fürdőszobánkban, vagy lakásunk bármely helyiségében. Ha az értékek közelítenek a pára kicsapódásának határához, szellőztetni szükséges. Ha penészedés ütötte fel a fejét, a probléma gyökerének feltárásához szakember bevonása ajánlott.

A méréshez két eszközre lesz szükségünk: egy hőmérséklet- és páratartalom mérőre, valamint egy felületi hőmérséklet mérőre. A műszerek beszerzése nem olcsó mulatsága, a kettő együttesen akár 50 ezer forintot is kitehet. Nincs is szükség arra, hogy sajátot vegyünk. A mérést (emlékezzünk, hideg falfelület) télen lehet elvégezni. A méréshez érdemes a téli szezonban szabad kapacitással rendelkező klímaszerelő szakemberek segítségét igénybe vennünk. Ők a munkájuk során használnak ilyen eszközöket.

Mi a megoldás?

Találkozhatunk penészgátló festék, lemosó folyadék, ózonos kezelés és egyéb megoldási lehetőségekkel. Nem vitatva ezek hatékonyságát, mégis érdemes elsőként a probléma gyökerét megtalálni, hogy magát a kiváltó okot tudjuk megszüntetni.

A penész ellen – a már említett tüneti kezelések mellett – több megoldás létezik:

  • Gyakori szellőztetés

A párás levegőt egyszerűen kiengedjük az ablakon át. Sajnos ilyenkor a meleg is távozik, de legalább a falat megmenthetjük. 

  • Nyílászárókba épített légbevezetők

Ablakba szerelhető légbevezetők a légcserét folyamatosan szabályozzák, sőt akadnak páratartalom alapján szabályozottak is. Választhatunk nyílt égésterű kazánok légbevezető nyílásaként is megfelelő légbevezetőt, ez esetben azonban a típus kiválasztásához már gáztervezőt is be kell vonnunk! 

  • Gépi szellőztetés

Páratartalom alapján szabadon programozható, szellőztető ventilátort is beépíthetünk. A választék hatalmas, és szinte biztos, hogy igény esetén számunkra megfelelő okos készüléket is találunk. 

  • Csőtörés megszüntetése

Ha a penészedés kiváltó oka csőtörés volt, meg kell találnunk a szivárgás helyét, azt elhárítva helyre kell állítanunk a visszabontott területet. 

  • Elbútorozott sarok megszüntetése vagy felfűtése

Ha a penészedés egy elbútorozott falfelületen történik, melynek kiváltó oka, hogy a falfelület – a bútor takarása miatt – nem tud kellően átmelegedni, két dolgot tehetünk:

- áttelepíthetjük a bútort egyéb helyre, lehetőleg ne külső határoló falra, vagy

- a bútor mögé fűtést vezetünk be, és gondoskodunk a levegő szabad áramlásáról (a bútor alatt és felett legyen szabad felület, ahol a levegő áramolhat). 

  • Hőszigetelés

Érdemes építész segítségét kérnünk, hiszen meg kell vizsgálni a penészedéssel érintett fal tulajdonságait, hogy utána a megfelelő hőszigetelési módról dönteni tudjunk. A fal külső falán vakolás, festés is várhat ránk, melyek jelentős költséget jelentenek.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×