Még mindig érdemes ingatlanba fektetni

Akár öt-tíz évig is változatlan, fix kamatozással vehetünk fel most nagyon alacsony kamattal lakáshitelt. Tízmillió 20 évre, használt ingatlanra, már akár havi 60 ezer forint körüli törlesztővel elcsíphető, mégpedig úgy, hogy 5-10 évig biztosan nem emelkedik a havi részlet! Most érdemes belevágni, ha vásárolni szeretne és eddig nem tette, mert a lakásárak mellett a kamatok is tovább nőhetnek!

Ingatlan

Két év alatt közel a duplájára (!) bővült a lakásépítések száma, mára hatalmas kínálat teremtődött országszerte, és rengetegen építkeznek maguk is. Csak 2018-ban 22 százalék felett nőtt az építőipar egésze, azaz mára elképesztő választékkal találja szembe magát az, aki kész új lakást keres, ám természetesen a használt otthonok piaca is megélénkült. Ugyanakkor az óriási kereslet a nagyvárosokban – különösen a fővárosban – nagyon-nagyon megemelte nem csak a kínálatot, de az ingatlanárakat is, így a lakáshitel felvétele szinte elkerülhetetlen annak, aki saját otthonba szeretne költözni. 

Most még olcsó a hitel, de nem lesz mindig így! 

Van viszont jó hír is. Bár gyülekeznek némiképp a felhők a világgazdaság egén, ma még bizony lehet rendkívül remek feltételek mellett lakáshitelt felvenni. Egy gyors webes nézelődés alapján ha valaki használt lakásra, 20 esztendőre venne fel 10 millió forintnyi hitelt, akkor akad olyan ajánlat is, amely 60 ezer forintnál is kisebb törlesztővel számol a 240 hónap alatt. Azaz azok például, akik most albérletben laknak, azok a gyermekvállalás kapcsán mindenképpen jobban járnak, ha saját lakásba költöznek, akár minimális önerőt felhasználva, és inkább a banknak fizetik a részleteket, semmint a főbérlőnek. Gondoljunk csak a jelenleg elérhető állami támogatásokra. 

Nem jó ezen spórolni!

Már csak azért is, mert amíg a bérleti díj emelkedhet, addig a banki hitelek törlesztőit ma már öt-tíz évre mindenképpen, de akár 15, sőt 20 évre is bebetonozhatjuk egyes bankoknál. Ez utóbbi persze magasabb havi részletfizetést eredményez, ezért mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi a fontos neki. Azt azonban alá kell húznunk, hogy öt vagy akár tíz évre mindenképpen érdemes ma fixálni a hitelünket, mert olyan kicsi az ártöbblet, hogy ez a kis plusz, akár „biztosítási” költségnek is felfogható a havi törlesztők emelkedése ellen. 

Lesz válság, vagy sem? 

Nyilván azt kellene előre megtippelnünk, hogy lesz-e a következő öt-tíz évben gazdasági válság, és, ha igen, akkor milyen mértékű. Lesznek-e érdemi megszorítások, ezzel pedig együtt jár-e majd jelentős kamatemelés. Illetve kérdés az is, hogy 3-5 év múlva, vagy később, hogyan alakulnak a lakásárak, az albérleti díjak. Az sem mellékes, hogy magunk és családunk élethelyzete, egzisztenciája miként változik 3-5-10 év távlatában. Ez azonban – mint látható – egy igen sok változós „egyenlet”. Ebből pedig az következik, hogy csak olyan értelemben tudunk jó és alapos döntést hozni, amennyire ma belelátunk a saját életünk alakulásába, illetve országunk, világunk jövőjébe.

Mivel nyilván erre nem lehet biztos válasz, így az a jó stratégia, ha legalább igen óvatosak leszünk, amikor a leendő lakásunkat nézzük ki, a még bevállalható hitel nagyságát kalkuláljuk ki.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×