Lélegző falfestékkel újítsuk fel a lakásunkat!

Egyre több embernek fontos manapság, hogy természetes anyagokkal vegye körül magát és a családját. Egy lakás felújításánál érdemes átgondoltan falfestéket választani, hiszen itt is van lehetőség a természetesebb környezet kialakítására. Ebben lehet sokunk segítségére az úgynevezett, lélegző falfesték vagy a páraáteresztő falfesték.

Lélegző falfesték

Napjaink nagy részét a négy fal között, zárt terekben töltjük, ezért nem mindegy, hogy milyen anyagokkal vesszük körül magunkat: egészséges és természetes anyagokkal, vagy vegyszerek, oldószerek, mérgek állandó kipárolgásában.

A pára, amely mindenhol jelen van

Nehéz eleinte észrevenni, csak érezni lehet a párát, amely minden helyiségben jelen van. A lakóterek használata a belső levegő túlzott párásodását idézheti elő a külső levegő páratartalmához viszonyítva. Ezáltal bent nagyobb lesz a pára nyomása, mint kint. Ez a nyomáskülönbség a vízgőz vándorlásához, vagyis diffúzióhoz vezethet, belülről kifelé a falakon át. Ha pedig a pára hideg felületeket talál, az vízkicsapódáshoz vezethet. A kicsapódó pára a penészképződés előfeltétele.

A páraáramlás nemcsak belülről kifelé, hanem fordítva is megtörténhet. Így akár a korszerű beltéri festékek leválhatnak, lepattoghatnak a felületről. Ez főleg az új építésű házaknál fontos, hiszen ott a beépített építési nedvesség folyamatosan távozik.

Hőhíd

A hőhíd kifejezés napjainkban eléggé felkapott, amikor szigetelésről, páralecsapódásról vagy penészedésről van szó. Lényege, hogy az épület szerkezetében található valamiféle eltérés miatt jelentkezik. 20-30 éve nem foglalkoztak túlzottan ezzel a problémával, ugyanis a rosszul tömített nyílászárók alacsonyan tartották a lakás páratartalmát télen, így nem igazán keletkezett páralecsapódás, illetve ha volt, az szakaszosan keletkezett, a penésznek pedig nem maradt ideje életre kelni.

A megoldás egy része

Többek között így kerülhetjük el a páralecsapódást:

- Rendszeres szellőztetés. Naponta legalább két alkalommal, öt percre teljesen nyissuk ki az ablakot és csináljunk kereszthuzatot.

- A nedves ruhákat ne a szobában szárítsuk.

- Főzéskor, zuhanyzáskor tartsuk zárva az ajtót, ablakot, majd ezt követően szellőztessünk egy alaposat.

- Ne engedjük, hogy a páratartalom 40 százalék fölé emelkedjen.

- A levegő hőmérsékletét próbáljuk meg állandó hőfokon tartani. 

A megoldás másik része

A természetes alapanyagú lélegző és páraáteresztő falfestékek javítják a lakótér klímáját, képesek nedvességet tárolni és a szárazabb levegőjű időszakban leadni azt. Amennyiben a választott falfesték páraáteresztő, azt a csomagoláson feltüntetik.

A páraáteresztő vagy lélegző falfestékek használata különösen az úgynevezett vizes helyiségeknél ajánlatos, de egyéb helyiségeknél is előnyös, ha a páraáteresztő festékek valamelyike kerül a falra.

Ha egyedül, szakember közreműködése nélkül vágunk bele a felújításba, tartsuk szem előtt, hogy ezek a termékek páraszabályozási funkciójukat csak akkor fejthetik ki, ha ezt az alapfelület sem gátolja. Átfestéskor ezért a régi, nem páraáteresztő festékréteget ajánlatos eltávolítani. Érdemes új alapozóréteget felvinni, amely kompatibilis a választott festékkel. Erről a gyártói utasításokban találunk információt, de utánakérdezhetünk nagyobb barkácsáruházakban vagy kisebb festékboltokban is. 

Rengeteg fajta lélegző festék létezik

A teljesség igénye nélkül felsorolunk párat:

- A természetes gyanta és ásványi alapú falfestékek kiváló fedésű képességgel rendelkeznek. Egyszerűen használhatók, nem fröcsögnek. A fehér, továbbá a pasztellszíneket választóknak ajánlott.

- Az akril alapú latex falfestékek sűrű állagúak. Nagy igénybevételű helyiségekben alkalmazhatjuk, akár egy rétegben is kiválóan fednek.

- A szilikát falfestékekkel szintén szép és strapabíró felületeket kaphatunk. Új festésnél szilikátalapozó használata ajánlott. Gipsz és korábban diszperziós festékkel festett felületen csak gyártói engedéllyel alkalmazzuk. Ez a festéktípus drágább, ám tartós megoldás.

- Az ásványi alapú mész-agyag falfestékek egyes típusai a népi építészetben használatos vályog és agyag falazatokra jelentenek leginkább megoldást.

 

A festékek felhordása történhet ecsettel. Ezt sarkoknál mindenképp célszerű alkalmazni. A nagy felületek gyors festését hengerekkel is megoldhatjuk. A száradás után szép felületű és jó klímájú helyiségeket kapunk!

Amennyiben felújításba kezdene és nem áll rendelkezésére kellő mennyiségű forrás, személyi kölcsön kalkulátorunkban összehasonlíthatja banki partnereink ajánlatait. Kalkuláljon a pár százezres tételektől akár a milliós összegekig, és válassza ki az Önnek legmegfelelőbb ajánlatot!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×