Lakásvásárlás 2020-ban: tippek, ötletek, változások

Dátum:
Szerző: Nádasi W. Endre
Nádasi W. Endre

Bár lassul az ingatlanok drágulása, mégis érezhetően drágábbak a lakások most, mint 1-2 éve. Manapság azonban meglehetősen kedvezők a hitellehetőségek, így érdemes mielőbb körbenézni a piacon, mert gyorsan fogynak a még öt százalékos áfa mellett elérhető új lakások.

Elképesztő lakásárakat hozott a 2019-es esztendő, mi több, az elmúlt 12-24 hónapban a vidéki nagyvárosokba és a vonzáskörzetükbe is „begyűrűzött” az árnövekedés.

Ezeken az árakon ugyanakkor egyre kevesebb a vevő, így aki el akarja adni a lakását, annak jelentősebb engedményt kell adnia a csillagászati irányárakból. Érdemi csökkenésre azonban sajnos 2020-ban sem lehet számítani, legfeljebb kicsit többet lehet alkudni majd a főváros legdrágább környékein, vagy a szintén magas panelárak esetén. Szerencsére akad egy, a vevők számára továbbra is kedvező tényező, mégpedig az, hogy a hitelek egyelőre kifejezetten alacsony kamatok mellett érhetők el! 

Lakásbérlés helyett már pár milliós önerővel is érdemes belefogni a vásárlásba. Ha vidéken vásárolnánk, nincs szükség jelentős önerőre sem, a vásárlást akár lakáshitel nélkül, ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön bevonásával is megoldhatjuk. Amennyiben legalább három gyermeket nevelünk, vagy tervezünk, az állami támogatások miatt sokkal jobban járhatunk a lakásvásárlással, mint a bérléssel, nemcsak vidéken, de a fővárosban is. 

Autóhitel 

Milyen támogatásokra is gondolunk? 

- családi otthonteremtési kedvezmény

- babaváró hitel

- falusi CSOK 

Nézzünk néhány példát arra vonatkozóan, hogy milyen költségeken tudunk spórolni ingatlanvásárláskor: 

Illetékkedvezmény: A 35 évnél fiatalabbaknak illetékkedvezmény jár: első lakás vásárlásakor csak a felét kell kifizetniük a lakás értékéhez viszonyított (ma alapesetben 4%-os) illetéknek, ha a tulajdon egészének értéke nem több 15 millió forintnál. 

ÁFA-visszaigénylés: Bár kifut az öt százalékos áfa új építés esetén, sok vállalkozói új lakás csíphető még el: azok, amelyek 2018. november elseje előtt építési engedélyt kaptak, egészen 2023-ig öt százalékos áfával vásárolhatók meg. Sőt, a falusi CSOK igénybevétele esetén továbbra is visszaigényelhető marad öt millió forintig a számlákkal igazolt, felújításra, korszerűsítésre költött összegek áfája! 

Illetékmentesség: Az építési telkek vásárlóinak nem kell vagyonszerzési illetéket fizetniük, ha a vásárlástól számított 4 éven belül meghatározott hasznos alapterületű lakóházat építenek rá. 

Részletesebb információkat az 1990. XCIII. törvényben olvashatunk. 

Lakásvásárlás személyi hitelből? 

Hitel igénylésekor fontos figyelembe vennünk, hogy mekkora önerővel rendelkezünk. Amennyiben maximum 10 millió forintunk hiányzik, érdemes összehasonlítani a piacon elérhető személyi kölcsön ajánlatokat is, így ingatlanfedezet bevonása nélkül, rövidebb átfutási idővel megvehetjük a kiszemelt ingatlant. 

A bankkalkulator.hu hitelkalkulátorával kiszámoltuk, hogy banki partnereink milyen ajánlatokat kínálnak 7 millió forintos személyi kölcsönre 7 éves futamidővel.

 Hitelkalkulátor számítás

Hitelkalkulátor számítás 2

Forrás: bankkalkulator.hu Hitelfelvétel célja: szabad felhasználás, havi nettó jövedelem: 400 000 forint, életkor: 25 év, jövedelem típusa: munkaviszony, munkaviszony hossza: 1-3 év, nem szerepel a KHR listán, jövedelmünket a hitelt nyújtó bankhoz utaltatjuk, nem kérünk törlesztési biztostást és adóstársat nem vonunk be. 

Hitelfelvétel előtt gondoljuk át a következőket is: 

– Mennyi lesz a következő 5-10 évben az a jövedelem, amit biztosan törlesztésre tudunk fordítani havonta? 

– Mi van akkor, ha a munkahelyünk megszűnik?  Beszéljük át igényléskor a törlesztési biztosítás lehetőségeit is! 

– Lakáshitelnél az ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 70-80 százaléka lehet a hitel nagysága, és nem is minden ingatlant fogadnak el a bankok fedezetként. Tehát, ha a kiszemelt ingatlanunk nem megfelelő, megoldás lehet a személyi kölcsön. 

– Nézzük meg, hogy jogosultak vagyunk-e valamelyik állami támogatás igénybevételére.

A Babaváró hitel lehetőségéről például itt tájékozódhat:

–  A hatályos MNB-rendelet alapján személyi kölcsönök esetén az igazolható nettó jövedelmünknek legfeljebb 50-60 százaléka lehet a havi törlesztőrészlet, lakáshitelnél ez az arány lehet még alacsonyabb is 

Mennyi hitelünk is lehet pontosan? Nézzük meg JTM kalkulátorban!

Válasszon megfontoltan, a piaci trendeket értelmezve: 

– Budapest legfelkapottabb részein már olyan magasak az árak, hogy várhatóan lassulni fog az emelkedés mértéke, akár árcsökkenés is bekövetkezhet. Még mindig vannak azonban olyan kerületek, ahol alacsonyabb árfekvésű ingatlanok is elérhetők, és érdemes szétnézni akár az agglomerációban is. 

– A vidéki nagyvárosokban számtani lehet még némi áremelkedésre, főleg, ha fejlődik a környék és sok új munkahely jön létre.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×