Új lakásvásárlók, nagycsaládosok és nyugdíjasok, figyelem: kevesebbet kell fizetni a közjegyzőnél!

2019. július 1. óta a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell fizetnie azoknak, akik lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek, ugyanis módosult a közjegyzői díjrendelet. A hatályba lépett rendelettel főként a nagycsaládosok, a lakásvásárlók és az idősek járnak jól.

Közjegyző

Lakáscélú jelzáloghitel

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) közlése szerint a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell fizetnie azoknak, akik július 1-jét követően lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek. Július elseje előtt a kedvezmény mértéke ötven százalék volt.

A kedvezmény érvényesítéséhez a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani az okirat írásbeli tervezetét szerkeszthető formában – ezt az esetek többségében a hitelintézet készíti –, és fontos, hogy a közjegyzőnek ne kelljen benne érdemi tartalmi változtatást végeznie.

Alacsonyabb a közjegyzői díj abban az esetben is, ha a hitelintézet elektronikusan is elfogadja a közjegyzői okirat hiteles kiadványát, valamint ha az okiratot a közjegyző irodájában írják alá. A jogalkotó ez utóbbi esetben azt szerette volna elérni, hogy a hitelfelvevő nyugodt környezetben mérlegelhesse, megértse, mit vállal, esetleg belássa, ha az előnytelen számára – sokan ugyanis a közjegyzőnél szembesülnek azzal, hogy mivel jár például a kezesség vállalása.

Új lakások építésére vagy vásárlására

A legkedvezőbb közjegyzői díj továbbra is az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél – például a CSOK-hoz kapcsolódó lakáshitel esetén – érhető el. Az ilyen hitelszerződésekhez kapcsolódó közjegyzői okirat díja a szokásos díj harminc százalékát sem éri el.

Nagycsaládosok esetében

A nagycsaládosoknak – amennyiben közjegyzővel készíttetik az ingatlanadásvételi szerződést – a szokásos munkadíj háromnegyedét, az első lakásukat vásárló 35 év alatti fiataloknak pedig - ha a lakás értéke nem haladja meg az illetéktörvény szerinti értéket – a szerződés elkészítéséért járó munkadíj felét kell kifizetniük.

Ha beteg, idős vagy látássérült kér közjegyzői közreműködést

A korábbinál kedvezőbb feltételekkel vehetnek igénybe közjegyzői eljárást júliustól az idősek, a betegek és a látássérültek is. A nyugdíjkorhatárt betöltött személyeknek a közjegyzői munkadíj háromnegyedét kell fizetniük a tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződéseik közjegyzői okiratba foglalásáért.

A közjegyzői munkadíjat a felére kell csökkenteni abban az esetben is, ha az okirat írásra vagy olvasásra képtelen személy számára készül. Szintén így járhat el a közjegyző, ha kórházban fekvő beteg számára készít végintézkedést, vagy meghatalmazást.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara tapasztalatai szerint az öröklési szerződések sok esetben magánokirat formájában készülnek el, melyek nagy része formai, vagy tartalmi szempontból érvénytelen lesz, ezért is cél, hogy minél többen közjegyző előtt készíttessék el ezeket.

Egyéb esetekben

A közjegyzői munkadíj mértéke – ha az eljárás ügyértéke megállapítható – 200 millió forintig valamennyi ügyértéksávban szerződések esetén 4500 forinttal, nem peres eljárások esetén pedig 2250 forinttal emelkedik. Ha az ügyérték nem állapítható meg, a munkadíjat órabérben kell számítani: az egy óráért felszámítandó munkadíj 5500 forintra nő.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az eljárásáért fizetendő díj konkrét összegét minden esetben az eljáró közjegyző tudja – adott esetben az eljárás végén – meghatározni – figyelmeztet honlapján a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Háttér

Az igazságügyi miniszter tavaly augusztusban alkotta meg az új közjegyzői díjrendeletet (22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet), amely a 2019. május 31-én megjelent módosítást követően július 1-jén lépett hatályba. A május végi módosítás több ponton kedvezőbb feltételeket biztosít az 1991-től érvényes díjrendelethez képest is.

Ha csak személyi kölcsönt vennénk fel

Akinek személyi kölcsönre van szüksége, annak is jó hírünk van, hiszen a legtöbb hazai banknál összegtől függetlenül nem szükséges közokiratba foglalni a személyikölcsön-szerződést – tudta meg a bankkalkulator.hu a K&H Banktól és a Raiffeisen Banktól is.

"Bankunk semmilyen esetben nem köti ki a személyi kölcsön folyósítása feltételeként a közokiratba foglalást. A Magyar Cetelem Banknál a jelenleg elérhető legmagasabb kölcsönösszeg szabad felhasználású személyi kölcsön és adósságrendező kölcsön esetén is 9,9 millió forint" – írta válaszában a Magyar Cetelem Bank.

A Sberbanknál a kölcsönszerződésbe foglalt kötelezettségekről egyoldalú tartozáselismerő (kötelezettségvállaló) nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalása szükséges 5 millió forint feletti kölcsönösszeg esetében. Ez abban az esetben is igaz, ha az új hitelkérelem keltének napján az adós egyéb személyi kölcsön elnevezésű kölcsönszerződése alapján a bank felé fennálló
tőketartozásának összege és az új kölcsön összegének együttes összege meghaladja az 5 millió forintot, és mindkét esetben amennyiben azt az intézet a megadott jövedelmi adatok, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató és a vállalt jövedelemjóváírás alapján elvégzett hitelminősítés eredménye következtében előírja.

A Provident által nyújtott kölcsönök esetében nem kérik a szerződés közjegyzői okiratba foglalását, ugyanis a náluk elérhető legnagyobb kölcsön összege 1,5 millió forint. 

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×