Kerülik a földszinti lakásokat, és az erkélyen is a magányt keresik a magyarok

A földszinti ingatlanokra sok esetben utolsóként találnak vevőt a beruházók és értékesítők, gyakran nyomott áron. Az OTP Ingatlanpont egyik szakértője elmondta, hogy árazás szempontjából mit érdemes tudni a kertkapcsolatról, az erkélyről, illetve a tetőkertekről, továbbá azt is, mire érdemes figyelni vásárláskor. A várakozások szerint idén csak Budapesten közel 14 ezer társasházi lakást fognak a kivitelezők befejezni, vagyis úgy tűnik, hogy 2019 az újépítésű lakások éve.

Lakópark

Magasabb házakat építenek, hogy "eltüntessék" a földszintet

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a beruházók gyakran nem tudják az árban érvényesíteni a földszinti lakásokhoz tartozó néhány tíz négyzetméteres kertrészt, sőt, az első emeleti lakások rendszerint néhány százalékkal drágábbak.

„A belvárosi területeken, vagy a nagyobb, akár több száz lakásos tömbökben a földszinti lakásokra általában jóval szűkebb a kereslet, mint az emeletiekre” – mondta Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont újépítésű projektekért felelős menedzsere. „A beruházók és értékesítők sok esetben a földszinti ingatlanokra találnak utoljára vevőt, gyakran nyomott áron. Éppen ezért ma már nem ritka, hogy nagyobb beruházásoknál az épületet kissé megemelve, nagyjából félemelet magasságban kezdődnek a lakások, vagy forgalmasabb területeken a fölszint kizárólag üzlethelyiségekből és kiszolgáló terekből, illetve garázsból áll” – tette hozzá.

Sok vásárló meglátja az ingatlanhirdetésben a „földszinti” szót, és azonnal továbblép. Talán sokakban élnek még a sűrűn beépített belvárosi, gangos házak sötét alsóbb szintjeinek kellemetlen képei az örökké félhomályos, felkövezett udvarokkal. Az újépítésű társasházaknál viszont a tervezők is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy vonzóbbá tegyék a legalsóbb szintet.

Családi házas érzet a kertkapcsolatos lakásoknál

Egy csepp "családi házas élményt" kaphatnak a tulajdonosok a kertkapcsolattal rendelkező társasházi lakásokban, hiszen egy jól elkülöníthető, akár füves, bokros terület is kizárólagos használatba kerülhet. Igaz, hogy az összes többi emeletről ráláthatnak a kertre, de ez egy első emeleti erkélyre is igaz lehet.

Bár az árazásra nincsenek kőbe vésett szabályok, általánosságban elmondható, hogy egy erkély négyzetmétere nagyjából 20 m2-es méretig a lakás négyzetméterárának 50 százalékát éri, nagyobb terasznál a beszámított arány viszont csökken. Egy átlagos társasházi „kert-négyzetméter” viszont inkább csak 10 százalékot jelenthet az árak kalkulálásakor.

Figyeljünk, hogy saját tulajdonú legyen a kertkapcsolat

„Semmiképp sem érdemes elzárkózni a kertkapcsolatos lakásoktól” – javasolta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „Nagyon jó vételeket lehet találni, mert alapból sokakat elriaszt a földszint. Pedig, amennyiben kellően világos és intimen szeparált, a saját kertrész nagy élményt jelenthet a gyerekeknek vagy a kutyának. Az ilyen, jó adottságokkal rendelkező ingatlanok esetében természetesen az árelőny is eltűnhet. Arra mindenképp érdemes odafigyelni a választásnál, hogy a kertrész saját tulajdonúként szerepeljen a társasházi alapító okiratban, világos legyen, lehetőleg a mélygarázs lejáratától távolabb ” – tette hozzá a szakértő. 

Nagy divat a tetőkert 

Egyre nagyobb divat a beruházók körében a terasz és kert ötvözése, a tetőkert kialakítása. Az épületet építőkocka-szerűen, különböző magasságú részekből, vagy lépcsőzetesen megtervezve több zöldtetőnek vagy tetőkertnek maradhat hely. Az ilyen, extrém esetben akár 100 négyzetméteres zöldterületekkel rendelkező magas emeleti lakások egy-egy beruházáson belül minden bizonnyal a legdrágább ingatlanok lesznek. Aki viszont megengedheti magának, az egyszerre élvezheti a szép kilátást és a jelentős méretű kertet. 

Hitelfelvétel előtt segíthet a Bankkalkulator.hu 

Ingatlanvásárlás előtt előfordulhat, hogy hitel felvételére van szükség. A Bankkalkulátor.hu, a Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldala segítséget nyújt a tájékozódásban a banki partnerek különböző hitelajánlatai között. A kalkulátor mindössze néhány egyszerű adat megadása után személyre szabott, egyedi ajánlatot ad, használata pedig gyors és kényelmes. 

Fontos, hogy a Bankkalkulátor.hu felületén végzett hitelkalkuláció nem hozzávetőleges eredményt, hanem tényleges ajánlatot ad, a különböző beállítási lehetőségeknek köszönhetően pedig széles körű személyre szabhatóságot biztosít.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×