Itt a megfelelő időjárás a házak hőszigetelésére!

Teljes gőzzel beindult a hőszigetelési szezon, hiszen az ősz a legalkalmasabb időszak ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére: a megfelelően felhelyezett hőszigetelés alkalmazásával a falakon 30-70 százalékkal csökkenthető a hőveszteség. Jó hír, hogy még mindig igényelhető az a lakossági energetikai fejlesztéseket támogató uniós támogatás, amely a lakóépületek energetikahatékonyságát hivatott javítani.

Hőszigetelés

Télen-nyáron jól jön a hőszigetelés

A jól kialakított hőszigetelés segít abban, hogy nyáron a meleget, télen pedig a hideget zárjuk ki. Ne feledjük: a klímával való hűtés a rekkenő hőségben több elektromos energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés. Energiafelhasználásunk 8-12 százalékát fordítjuk a levegő hűtésére, így érthető, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában. 

Szakértők szerint a megfelelő minőségű anyagok használatával és a megfelelően felrakott hőszigetelés alkalmazásával a falakon 30-70 százalékkal csökkenthető a hőveszteség: a hőszigetelt fal belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, javul a hőérzet, csökken a falszerkezet téli-nyári hőingadozásából eredő igénybevétele. Az egybefüggő hőszigetelés hőhídmentessé teszi az épületet, megakadályozza a páralecsapódást a felületen és falszerkezetben. 

Nyáron és télen ne!

A homlokzati hőszigetelést csak az arra megfelelő évszakban lehet elvégezni. Tűző napon, közvetlen napsütésben például a ragasztó és a vakolat a hozzáértők szerint „megég”, a kötés nem lesz megfelelő, így a szilárdsága is elmarad a várttól. Amennyiben pedig beáll a hideg és a felület hőmérséklete alacsonyabb lesz, mint 5 °C, a kivitelezést szüneteltetni kell. Éppen ezért a hőszigetelési igény egyszerre, az őszi hónapokra koncentrálódik.

A piacon a kereslet jóval nagyobb, mint amit a képzett szakemberek ki tudnak szolgálni. Az ár jóformán nem számít: hét vizsgált jellemző közül az ár a legkevésbé fontos a hőszigetelő rendszerek vásárlásakor – derült ki a Mapei Kft. 950 fő magánépíttető körében végzett felméréséből.

A hőszigetelő rendszer legfontosabb tulajdonsága a megkérdezett építtetők 72%-a szerint – értelemszerűen – a hőszigetelő képesség, valamint ugyancsak 70%-ának a tartósság. Ezt követi a páraáteresztő képesség és vízállóság mintegy 60-60%-kal. A válaszadók 48%-ának fontos a színtartósság, végül mindössze 40%-nak számít az ár. Az építtetők 63%-a teljes rendszerben vásárolná meg a hőszigetelést. A döntésben a legtöbben a szakemberek véleményére hagyatkoznak, a válaszadók 78%-ának az ő véleményük a leghitelesebb. 

Továbbra is igényelhető a lakossági energiahatékonysági hitel

Érdemes észben tartani, hogy még mindig igényelhető az uniós forrásból, rendkívül kedvező feltételekkel kapható hitel, melynek segítségével számos lakás, családi ház és társasház energetikai korszerűsítése finanszírozható, emellett a megújuló energiaforrások beépítésével a tulajdonosok rezsiköltségei tovább csökkenthetők. Hozzáértők szerint óriási az érdeklődés az uniós program (GINOP-8.4.1/A-17, VEKOP-5.2.1-17) iránt, ezért érdemes még időben lépni, és megigényelni a kamatmentes uniós hitelt. A támogatást magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére.

A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500 ezer forint, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet. További részletek: mfb.hu 

Ha a saját forráshoz segítség kellene

Személyi kölcsönnel is megoldható, hogy hozzákezdjünk a hőszigetelési munkálatokhoz. Hogy megtudja, milyen lehetőségei vannak a hitelfelvételi piacon, keresse fel a bankkalkulator.hu weboldalt, ahol néhány fontosabb adat megadása után keresgélhet a bankok ajánlatai között.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×