Indul az MNB Zöld Programja: mutatjuk, hogyan érinti a lakosságot

Dátum:
Szerző: Dr. Farkas Zoltán
Dr. Farkas Zoltán

Napjainkban a környezetvédelem és a környezettudatosság egyre nagyobb szerephez jut, hiszen Földünk és gyermekeink jövője a tét. A Magyar Nemzeti Bank is felismerte, hogy ezen a területen szükség van cselekvésre, és 2019 elején elindította Zöld Programját, melynek eredménye, hogy 2020. január 1-től lakáscélú Zöld tőkekövetelményt-kedvezményt vezet be.

A program elsődlegesen és közvetlenül a finanszírozó pénzintézeteket célozza meg, azonban közvetetten – a kedvezmény eléréséhez előírt feltételek által – a lakossági hitelekre is hat. A kiinduló pont az új kedvezményes program mögött az, hogy Magyarországon a lakásállomány energiafelhasználása igen jelentős, – lakásaink energiafogyasztásának 74 százalékát a fűtés teszi ki – mely értelemszerűen a környezeti terhelésben is megjelenik.

Lakáshitel 

 lakások energetikája

A jelenlegi magyar lakásállomány legnagyobb hányadának energetikai besorolása ’FF’, mely átlagos szintet jelöl, azonban tudni kell, hogy a lista ennél 7 szinttel jobb kategóriával (AA++) indul. Látható tehát, hogy bőven van lehetőség az ingatlanok energiafelhasználásának javítására különböző, korszerű technikai megoldások által.

Ingatlanok energetikai besorolása

Forrás: https://entan.e-epites.hu/

Nem árt tudni, hogy használt ingatlan adásvétele esetén szükség van energetikai tanúsítvány készítésére, új építésű ingatlanoknál pedig már előírás, hogy legalább ’BB’ energetikai besorolással készüljenek, és ezt tanúsítsák is.

A besorolás szintje a pénztárcánkat érinti, mivel azt mutatja meg számunkra, hogy mennyit is kell költenünk például fűtésre, vagy meleg víz előállítására.

Épületek energetikai jellemzőjének tanúsítása

Forrás: 176/2008. Kormányrendelet az épületek energetikai jellemzőjének tanúsításáról

Hogyan segít az MNB?

Az MNB programja a lakosságot a hitelfelvétel során oly módon érinti, hogy a pénzintézetnek a részükre nyújtott kedvezőbb tőkekövetelmény eléréséhez a finanszírozónak kamatkedvezményt kell nyújtania ügyfelei számára, akik lehetnek magánszemélyek, lakásszövetkezetek illetve társasházak is. A kamatkedvezmény minimális mértéke 0,3 százalékpont.

Az MNB egyrészt abból a feltételezésből indul ki, hogy az alacsonyabb költséggel működő ingatlanok tulajdonosainak több forrásuk marad szabadon, melyet a hitel törlesztésre tudnak fordítani, ezáltal kevesebb lehet a nem fizető ügyfél, másrészt a korszerűbb ingatlanok jobb értékesíthetőségi mutatóval rendelkeznek, értékállóbbak és gyorsabban értékesíthetők, így összességében is kisebb a bankok kockázata.

Szabad felhasználású hitel 

Mit kell tenni a kedvezmény eléréséhez?

Természetesen a kedvezményes kamat elérésének feltételei vannak, melyet egyelőre csak az MNB határozott meg, így a bankok egyes termékei még kidolgozás alatt állnak.

Az energiahatékonyság növelése érdekében azon finanszírozási konstrukciók lesznek érintettek, melyek minimum ’BB’ besorolású lakóingatlan adásvételére, építésére vagy korszerűsítésére vonatkoznak. Korszerűsítés esetén a ’BB’ besorolás alatti ingatlanon végzett alábbi munkálatok számítanak energiahatékonyságot növelő intézkedésnek:

-       Napelem vagy napkollektor telepítése

-       Geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése

-       Szélturbina telepítése

-       Hő és elektromos tárolóegységek telepítése

-       Épülethatároló szerkezetek hőszigetelése

-       Homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra

-       Árnyékolástechnika telepítése

-       Fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő rácsatlakozást is

-       Energiahatékony világítástechnika kialakítása

-       Alacsony vízfelhasználású konyhai, WC vagy fürdőszobai szaniterrendszerek telepítése

-       3. generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére

-       Zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (pl.: mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek)

-       Épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése 

Fontos, hogy mind jelzáloghitel, mind személyi kölcsön esetén elérhetővé válhat a kedvezmény, azaz a Zöld Finanszírozás. Az egyes ajánlatok is eltérhetnek majd attól függően, hogy a bankok mennyiben osztják az MNB álláspontját, azaz mennyire tartják valószínűnek, hogy hiteltörlesztésre vagy befektetésre fordítják az ügyfelek az energetikai javulással elért megtakarítást. 

Első körben a leírt program úgymond teszt jelleggel indul (a szükséges adatok begyűjtése, kiértékelése érdekében) a 2020-2024 közötti időszakban, hogy ezt követően döntés születhessen az esetleges folytatásról. Érdemes lesz tehát figyelni a különböző bankok kínálatát a Zöld Hitelek területén, mivel segítségével kedvezőbb kamatokkal olcsóbb forráshoz lehet jutni egy alacsonyabb költséggel működő ingatlan üzemeltetéséhez, mely végső soron mindenki számára előnyt hordoz.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×