Impulzusvásárlás helyett tudatos otthontervezés: egy hasznos cél 2020-ra

Dátum:
Szerző: Bankkalkulátor.hu
Bankkalkulátor.hu

Manapság rengeteget hallhatunk az impulzusvásárlás káros hatásairól: amellett, hogy az önjutalmazásnak ez a formája csak átmeneti megoldást jelent, a családi kasszának, sőt, még a környezetünknek is ártunk vele. Ha eddig nem voltunk előre tervező típusok, itt az ideje, hogy ez megváltozzon – cikkünkben ehhez adunk tippeket.

lakásfelújítás

Ne hagyjuk amortizálódni a lakást!

Az otthonunk annyira az életünk részévé válik, hogy gyakran fel sem tűnik az elhasználódása: gondoljunk csak egy évek óta foltos falra, egy régóta lötyögő kilincsre, egy csaptelepre, amit már csak a szigetelőszalag tart össze, vagy az elromlott mennyezeti lámpára, ami olyan magasan van, hogy inkább hozzá sem nyúlunk. Ezek az apróságok azonban néhány év alatt összegyűlhetnek, és azon kaphatjuk magunkat, hogy a további értékcsökkenést csak több százezres, esetleg milliós beruházással tudjuk elkerülni. Mit tudunk ilyenkor tenni? 

Lakáshitel 

Írjunk listát!

A legfontosabb teendőnk, hogy listát írunk az összes elhárítandó hibáról, felújítandó elemről, kisebb és nagyobb munkálatról, majd ezeket prioritás szerint osztályozzuk. Magától értetődő, hogy mindig vegyük előre a hibás, potenciálisan veszélyes, vagy akár életveszélyes hibákat, mint az elektromos hálózat karbantartása, vagy akár egy rossz kazán. Ha ezzel elkészültünk, hasznos lehet, ha a listát lebontjuk helyiségek szerint is, így látni fogjuk, hogy hol van a leginkább szükség felújításra. Ezt követően jön a neheze: a tudatos tervezéshez fontos, hogy mindig számoljuk ki az elvégzendő munkálatok várható költségét is – a tapasztalatok szerint érdemes egy kicsit magasabb összeggel számolni, még akkor is, ha konkrét árajánlatot kaptunk. 

Lakásfelújítás 2

Kerüljük el a látszatmegoldásokat!

Bár vonzó megoldásnak tűnhet, hogy a tervezett ár ötödéért csak felületes javítást végzünk (pl. teljes újravakolás helyett csak egy réteg festést kap a fürdőszoba), az ilyen látszatmegoldásokkal azonban csak néhány hónapot nyerünk a teljes felújítás előtt. Egy nagyobb volumenű munkálat még akkor is érzékenyen érintheti a családi kasszát, ha vannak megtakarításaink, felületes megoldások helyett azonban érdemes belevágni egy teljes felújításba, sőt, akár előre is gondolkodhatunk, amiben segíthet a korábban megírt lista. Ha például sürgős a főzőlap cseréje, ahhoz azonban meg kell bontani a teljes – már egyébként is viseltes – konyhabútort, érdemes lehet ekkorra időzíteni a bútorcserét is. Manapság kedvezőnek mondhatók a személyi kölcsönök kamatai, így ha saját forrásból túl nagy kiadás lenne egy ilyen munkálat, érdemes kalkulálni és elgondolkodni ezen a megoldáson is. 

Szabad felhasználású hitel 

Ne impulzusvásárlással tartsuk fenn a látszatot!

Ha már nagyon időszerű lenne egy alapos felújítás, sokan hajlamosak vagyunk impulzusvásárlással fenntartani az otthonunk szépségét: egy új díszpárna, egy pár függöny, egy hangsúlyos bútordarab vagy néhány dekorációs elem ideig-óráig valóban elterelheti a figyelmet a nagyobb hiányosságokról, azonban ez csak egy újabb félmegoldást jelent. A sok felhalmozott apróság ráadásul rengeteg helyet foglal, hosszú távon tetemes kiadást jelent, a túlfogyasztással pedig a környezetünknek is ártunk – itt az ideje, hogy felhagyjunk vele, és átvegye a szerepét a sokkal tudatosabb otthontervezés!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×