6 tipp házfelújításhoz

Dátum:

Idén 20-30 százalék körül lehet az építőipar bővülése: az országban nemcsak az építkezések, de a felújítások is egymást érik. Ilyenkor, nyáron az asztalosok, burkolók vagy a kőművesek ki se látnak a munkából – össze is szedtünk néhány tippet, hogy mire érdemes leginkább figyelnünk, ha fel szeretnénk újítani az otthonunkat.

Lélegző falfesték

1. Nézzünk szét az ajánlatok között!

Ha egy barátunk ismer egy jó festőt, nagy a csábítás, hogy mi is őt kérjük fel, ha új színt szeretnénk a nappaliba. Mielőtt azonban követnénk az ismerősök ajánlásait, vagy rögtön megbíznánk a legközelebb lévő munkásokat, nézzünk körbe egy kicsit az interneten, és kérjünk ajánlatokat több cégtől vagy vállalkozótól is! Persze egy házfelújítás a legkedvezőbb ajánlat ellenére is igen költséges, melyet részben személyi kölcsönből is fedezhetjük. Az oldalunkon lévő hitelkalkulátor segítségével könnyedén megtalálhatja az ön számára szimpatikus ajánlatokat. 

Autóhitel 

2. Készítsünk tervet!

A pincétől a padlásig az egész házat egyszerre aligha tudjuk felújítani: készítsünk egy listát a legfontosabb teendőkről, és rendezzük őket fontossági sorrendbe! Nyilván ha a ház beázik, ne a konyhabútor cseréjével kezdjünk. 

3. Vizsgáljuk meg a kivitelezők hátterét!

Fontos, hogy a munkások kiválasztásánál ne csak az árat vegyük figyelembe – mindenképp nézzünk utána, hogy a kiválasztott cégről vannak-e elérhető értékelések. Az e-beszamolo.im.gov.hu-n annak is utánajárhatunk, hogy a kiszemelt cégnél hány ember dolgozik, vagy, hogy miként alakult az árbevételük az utóbbi években. A számlaképesség megléte legyen alapkövetelmény! 

4. A szerződés is fontos

Ha a kivitelezőkkel lepapíroztuk a megállapodást, olvassuk át alaposan a szerződést, és ne csak a beépített anyagokra kérjük jótállást, hanem a munkára is. Mindenképpen kössünk ki egy végső határidőt, csúszás esetén pedig ragaszkodjunk a kötbérhez! A szerződésben szintén kössük ki, hogy pontosan miért jár a vállalkozói díj, és rendezzük azt is, hogy mi a teendő, ha pótmunkára van szükség. Nem árt tudni, hogy a törvény szerint a kivitelezőcégek hat hónapig kötelesek garanciát vállalni, ha a szolgáltatásuk ellenértéke átlépi a 20 ezer forintot. 

5. Ne filléreskedjünk az alapanyagoknál!

Ahogy a mondás is tartja: az fizet a legtöbbet, aki kétszer fizet. Legyen szó akár burkolásról, tetőcseréről vagy egy nagyobb eszköz, például egy kazán vagy egy fűtőtest cseréjéről, ha az áron aluli termékekre csapunk le, akkor hosszú távon alaposan megjárhatjuk. Természetesen nem kell mindenből a legdrágábbat megvenni, de ha lehet, keressük a megbízható középkategóriás megoldásokat. Ha pedig kifejezetten törekszünk a költséghatékonyságra, tegyük fel a kérdést: jó az otthonunk hőszigetelése? A hideg napokon ne az utcát fűtsük: egy 20-30 éves háznál a hőszigetelés megújítása akár pár év alatt is behozhatja az árát. 

6. Tartsuk szemmel a munkálatokat

Nem kell állandóan a munkások fölött állni, de az se jó, ha teljesen magukra hagyjuk őket. Előfordul, hogy a munkát nem a megállapodásnak megfelelően végzik el, vagy a megbeszélt alapanyagokhoz képest olcsóbbakat használnak. Jobb, ha az ilyesmi minél előbb kiderül!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×