Albérletkeresés: a legfelkapottabb környékeken az árak is magasabbak

Dátum:

Július 24-e után több tízezren kezdenek albérlet után kutatni a fővárosban, hiszen a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével útnak indulnak a főiskolások és az egyetemisták. A szakértők szerint nem szabad halogatni a kérdést, hiszen többnyire számos jelentkező akad a kiszemelt lakásra. 

Albérlet keresés

A belváros a legdrágább

A felsőoktatási felvételi ponthatárok július 24-i kihirdetését követően elképesztő rohamban fogynak a kiadásra kínált lakások, így ha nem vagyunk elég szemfülesek, könnyen lemaradhatunk a kiszemelt lakásról.

Az öt legnépszerűbb felsőoktatási intézmény között két budapesti egyetem is szerepel, de a top 10-es listán további fővárosi felsőoktatási intézményeket is találni, beleértve a Budapesti Műszaki Egyetemet, a Corvinus Egyetemet, vagy a Semmelweis Orvostudományi Egyetemet. Mind az ELTE Lágymányosi Campusa, mind a BME a XI. kerületben helyezkedik el, ahol az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb felmérése szerint átlagosan 564 ezer forintba került tavaly egy négyzetméter. A kerület amúgy is a befektetők egyik kedvenc célpontja, ami a jó bérbe adhatóságnak, a régóta emelkedő áraknak, valamint az új nagyberuházásoknak és infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető. Leginkább a lakótelepi lakások ára ugrott meg: egy év alatt 20 százalékkal drágultak ezek az ingatlanok.

„Rengeteg a kiadó lakás, azonban a bérleti díjak itt folyamatosan nőnek, az elmúlt hat évben 50-80 százalékos emelkedés tapasztalható” – jelentette ki az OTP Ingatlanpont XI. kerületi irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Heinrich Ádám hozzátette: „Egy jobb állapotú és elhelyezkedésű garzonlakás havi bérleti díja átlagosan 137 ezer forint, míg egy több szobás, társbérletnek is megfelelő 100 négyzetméteres lakásé legalább 200 ezer forinttól indul.

Az ingatlantanácsadók megfigyelései szerint a diákok főleg az egyetemi és főiskolai kampuszok környékén keresik a kiadó lakásokat. Budapesten a BME, a Corvinus, az ELTE, a SOTE létesítményeinek elhelyezkedése miatt a belvároshoz közeli, jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészek a kedveltek, különösen a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerület. De a többi, vidéki egyetemi városokban is a kampuszokhoz közeli, jó közlekedéssel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, ezért a legfelkapottabb környékeken érthetően az árak is magasabbak. 

Autóhitel 

Az egyszobás lakásokért is sokat kell fizetni

„Az elmúlt években a sok befektetői vásárlás nagy részéből bérlakás lett, így mára könnyen találni kiadó lakást” – nyilatkozta a piacesprofit.hu-nak Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A növekvő kínálat azonban egyelőre nem vezetett az árak eséséhez, inkább csak stagnálásról beszélhetünk: az egyszobás lakások ára 80–90 ezer forint között mozog, míg a másfél szobásoké 100–150 ezer között. 

Ugyanakkor Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője azt is érzékeli, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt. Ennek ellenére a bérleti díjak változatlanul magasan járnak: az ingatlanközvetítő szerint a leginkább keresett, 1,5 szobás lakások esetében mindkét kerületben 100–120 ezer forint körül alakul az átlagos havi bérleti díj, rezsi nélkül számolva. 

Akár az augusztust is fizessük ki

„Már júliusban, de legkésőbb augusztus elején kezdjék el keresni az albérleteket a leendő főiskolások, egyetemisták, mert kockázatos lehet szeptemberig kivárni” – tanácsolja blogjában Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

Szerinte akár az augusztust is megéri kifizetni annak érdekében, hogy biztosan legyen hol lakni az egyetem kezdetekor. Ezután kell inkább arra törekedni, hogy lakótársakat szerezzenek, így visszaszerezhetik a kifizetett plusz egy hónap által keletkezett többletköltséget.

Mint mondta: „aki bérleményt keres, legyen naprakész. Minden fórumon kell keresni, sokan előszeretettel használják a közösségi médiát erre a célra. A tulajdonosok is nagyobb biztonságban vannak, ha valakinek az ismerőse veszi ki az ingatlant, és nem az utcáról ment be valaki hozzá. Így jobban járhat a bérlő is, mert alkualap lehet, hogy hosszútávon biztosított az albérleti díj fizetése, illetve a közös ismerős révén van egy bizalmi viszony a felek között”. 

A legtöbben rokon vagy ismerős által találtak bérelt lakást

Az összes magyarországi bérbeadott lakás közel 40 százaléka Budapesten található – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly novemberi felméréséből, amely során országosan tettek fel kérdéseket az albérletben élőknek. Az albérletek 41 százaléka városi bérházban, 20 százaléka lakótelepen, 35 százaléka egyéb, főként nem zöldövezeti, többlakásos épületben található. A fővárosban a bérbeadott lakások 28 százaléka egy szobás, ami magasan az országos átlag (22 százalék) felett van.

Budapesten a budai hegyvidéki kerületekben voltak a legmagasabbak az árak, átlagosan 146 ezer forint, ami részben a magas, 2397 forintos négyzetméterárakkal, részben az országos átlagot (56 négyzetméter) meghaladó lakásméretekkel magyarázható. A pesti belső kerületekben átlagosan 125 ezer forintba került egy albérlet a KSH összeállítása szerint.

Vidéken a nyugat-dunántúli megyeszékhelyek lakbérszintje volt a legmagasabb, 81 ezer forint. Az ország többi területén sok esetben az 50 ezer forintot sem érte el a lakbérek havi összege.

A nagyobb egyetemi városokban mértek az adott régiónál magasabb bérleti díjakat, példaként említették, hogy Debrecenben 1460, Győrben 1675, Miskolcon 1115, Pécsen 1665, Szegeden pedig 1376 forint volt az egy négyzetméterre jutó lakbér 2018 őszén.

A bérlők közel fele rokonok, ismerősök segítségével került kapcsolatba a lakás tulajdonosával, a bérlők 31 százaléka pedig ingatlanhirdetésre specializálódott internetes oldalakon talált lakást. Előbbinél a bérlőknek országos átlagban 63 ezer, utóbbinál pedig 106 ezer forint volt a bérleti díja. A KSH elemzése szerint a kettő közötti különbség legfontosabb tényezője valószínűleg a bizalom, ugyanis a személyes kapcsolattal csökken a lakáskiadás kockázata.

Ha túl sok a kaució

Előfordulhat, hogy már megtaláltuk a számunkra megfelelő kiadó lakást, ám a tulajdonos akkora kauciót kér, hogy ezt átmenetileg nem engedi meg az anyagi helyzetünk. Ebben az esetben is érdemes elgondolkodni a személyi kölcsön felvételén, hiszen komolyabb korlátozások nélkül hozzáférhető, ráadásul gyakran már néhány nap alatt hozzájuthatunk.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×