9+1 dolog, amire oda kell figyelnünk lakásbérlés előtt

Manapság egyre nehezebb elfogadható árú és kinézetű albérletet találni, és ez leginkább a nagyobb városokra, illetve a fővárosra jellemző. Sokszor megesik, hogy hirtelen kell albérletet találnunk, ám a gyorsaság mellett legyünk nagyon óvatosak, ugyanis a csalók egyre kifinomultabb eszközökkel veszik el a gyanútlan áldozatok pénzét, amelyet aztán hiába próbálnak visszaszerezni. 

Ingatlan

Általában igaz, hogy fő a bizalom, de ha lakásbérlésen törjük a fejünket, érdemes gyanakvóvá válni és ügyelni minden apró részletre. Ha bármi furcsát, szokatlant észlelünk, inkább keresgéljünk tovább, mert könnyen pórul járhatunk. Ha úgy tűnik, hogy megtaláltuk az „igazit”, próbáljunk meg minél több részletről megbizonyosodni az ingatlannal kapcsolatban. 

Íme, néhány tipp lakásbérlés előtt, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy csalók áldozataivá váljunk: 

1. Mindig gyanakodjunk, ha a környékhez, illetve a lakás méreteihez képest túl alacsony az ár. 

2. Figyeljünk fel arra is, ha az adott hirdetés tele van helyesírási hibákkal. Hozzáértők szerint ez egy "előszűrés" a hirdetők részéről, hiszen akinek ez nem tűnik fel, vagy nem zavarja, az talán könnyebben kap az "alkalmi áron" kiadó lakás után. 

3. A hirdetésben szereplő képeket érdemes leellenőrizni a képkeresővel, előfordulhat ugyanis, hogy a hirdető egyszerűen internetről lementett fotókkal próbál meg behálózni minket. Ebben az esetben természetesen jelentsük a problémát a hirdetőoldal üzemeltetőjének vagy egy adminisztrátornak, aki megteszi a szükséges lépéseket. 

4. Olvassunk utána az interneten, hogy valós-e az albérlet megadott címe, létezik-e egyáltalán a feltüntetett utca és házszám! 

5. Csak a személyesen is megnézhető albérlet legyen érdekes a számunkra. 

6. Legyünk tisztában azzal, hogy a kiszemelt lakást valóban a tulajdonos vagy annak tényleges megbízottja adja ki. 

7. Kérjük le az interneten a lakás tulajdoni lapját, vagy legalább egy közműszámlát kérjünk a kiadótól, hogy megtudjuk, kinek a nevére érkeznek a számlák. 

8. Ha megbízott jár el a lakáskiadás ügyében, kérjük meg, hogy igazolja, jogosan jár-e el a bérbeadás során a tulajdonost képviselve. 

9. Ne írjunk alá semmit, és ne adjunk ki pénzt addig, amíg a szolgáltatás valódiságáról és megbízhatóságáról nem győződtünk meg.

 + Egy gondolat: "Ami túl szép, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is az" - talán elcsépelt mondás, de az esetek többségében igaz. 

Fehéredik a piac 

Míg 2015-ben valamivel több, mint 60 milliárd forint jövedelmet vallottak be az adózók az ingatlan-bérbeadások után, ugyanez a 2017-es évre vonatkozóan már meghaladta a 103 milliárd forintot – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Világgazdaságnak megküldött statisztikájából. Ezzel egy időben a bevallók száma is megugrott: 72 ezerről közel 115 ezerre nőtt, ami szintén megközelítőleg 60 százalékos emelkedés. 

A felmérések szerint Magyarországon nagyjából egymillióan élnek albérletben. A Habitat for Humanity Magyarország tavalyi jelentése szerint 2013-tól országosan 87 százalékkal nőttek a lakbérek, ez pedig mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalon fokozhatta a rendezett jogviszony iránti igényt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×